Tajani a stabilit ultimele detalii cu privire la audierea candidaților la șefia Parchetului European

Redactia | 21.02.2019

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, le-a transmis o scrisoare președinților celor două comisii, LIBE și CONT în care vor fi audiați candidații la șefia parchetului european.

Pe aceeași temă

Președinții comisiilor LIBE (libertăți civile și justiție) și CONT (control bugetar) au primit de la Antonio Tajani ultimele detalii cu privire la audierea celor trei candidați rămași în cursa pentru șefia Parchetului European.

Tajani a propus o variantă de compromis în ce privește procedura audierii.

În scrisoarea obținută de G4Media.ro, Tajani propune ca fiece candidat să fie audiat timp de 75 de minute, 50 de minute fiind alocate întrebărilor venite de la comisia LIBE și 25 de minute întrebărilor de la comisia CONT. Timpii de intervenție alocați fiecărui grup politic vor fi distribuiți în interiorul acestor sloturi.

”Conferința președinților (n.r. liderii de grup din PE) va trebui să fie informată în legătură cu rezultatul audierilor până la următoarea sa întâlnire din 7 martie. Aceasta va permite conferinței președinților să își stabilească posibilul mandat de negociere, astfel încât o decizie cât mai rapidă să fie luată înaintea finalului actualei legislaturi”, se mai arată în scrisoarea lui Tajani.

”Aș fi recunoscător să primesc o scrisoare de la președintele comisiei LIBE, care să includă și poziția CONT, imediat după ce ambele comisii au terminat evaluarea candidaților și clasificarea aferentă. Această procedură ar permite Parlamentului să facă uz de expertiza comisiilor relevente și să-și exercite rolul instituțional, permițând procurorului șef european să se instaleze în funcție înaintea sfârșitului actualului mandat (al PE -n.red)”, conchide Tajani în scrisoarea trimisă președinților comisiei LIBE, Claude Moraes, și comisiei CONT, Ingeborg Grassle.

Soluția propusă de Tajani nu răspunde solicitărilor formulate de europarlamentarii PSD. Aceștia au cerut să existe un vot atât în cele două comisii, cât și în plenul Parlamentului European.

Parlamentarii europeni bombardați cu mailuri de la PSD și ALDE

Europarlamentarul Norica Nicolai le-a trimis în data de 20 februarie colegilor din Parlamentul European un mail în care îi anunță că Laura Codruța Kovesi este investigată de secția specială pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați și le-a pus la dispoziție comunicatul de presă. ”Este important să fiți informați în legătură cu informațiile formulate împotriva Laurei Codruta Kovesi, selectată pe lista scurtă pentru funcția de Procuror European”, se arată în mail.

Europarlamentarul Monica Macovei a replicat cu un mail în care le trimite tuturor europarlamentarilor traduerea unui articol din HotNews.ro care anunță că secția specială a înregistrat plângerea formulată de site-ul Luju împotriva prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Macovei traduce integral articolul pe care îl trimite cu mesajul: ”Acesta este modul în care PSD-ALDE se folosesc de instituțiile statului pentru a-i ataca pe cei care îndrăznesc să-i critice”.

Unul dintre cele mai agresive mail-uri este transmis însă de europarlamentarul Dan Nica, coordonatorul europarlamentarilor PSD din PE. Acesta le scrie colegilor din PE despre recenta decizie a coordonatorilor din comisia LIBE (libertăți civile și justiție) și CONT (Comisia de Control Bugetar) din Parlamentul European care a decis procedura în ce privește numirea viitorului Procuror European. Nica se referă la faptul că cele două comisii ar fi decis să nu existe un vot în comisii, ci să desemneze viitorul procuror european prin emiterea unei recomandări care să fie aprobată formal de Conferința Președinților (liderii de grup din PE).

”O astfel de procedură încalcă nevoia de a exercita și respecta democrația în interiorul Parlamentului European și nu respectă dreptul natural și legitim la vot al europarlamentarilor, votați de cetățenii europeni”, se mai arată în mail-ul lui Nica. În opinia sa, în absența unei proceduri de vot, cel puțin la nivelul comisiilor, dacă nu în plen, rezultatul nu poate fi legitim doar pe baza votului acordat de coordonatori.

Europarlamentarul PSD Claudia Țapardel revine cu un mail și se declară de acord observațiile lui Dan Nica și critică faptul că viitorul procuror european șef să fie desemnat doar de coordonatorii comisiei LIBE.

”Este absolut necesar ca această decizie să fie luată de toți membrii comisiei LIBE și de către toți membrii Parlamentului European, la fel ca alte decizii privind șefia Curții Europene de Audit sau Curții Europene de Justiție”, mai arată Țapardel în email-ul trimis colegilor.

Cu câteva zile înainte, un alt europarlamentar PSD, Victor Boștinaru, le-a transmis tuturor europarlamentarilor un mail cu scrisoarea transmisă de ministrul justiției, Tudorel Toader, tuturor miniștrilor de justiției din statele membre, în care le explică motivele revocării Laurei Codruța Kovesi de la DNA și deciziile Curții Constituțională.

România nu o susține pe Kovesi

Pe 26 februarie va avea loc audieri în Comisia LIBE și Comisia de control bugetar din Parlamentul European. Potrivit lui Cristian Preda, citat de G4media, cele două comisii vor vota apoi separat pe cine desemnează. Numele unui singur procuror va fi trimis conferinței președinților de grupuri politice din Parlamentul European. Apoi, un reprezentant al Parlamentul European va negocia cu ambasadorii din statele-membre, decizia luându-se cu majoritate absolută, nu cu unanimitate. Numele agreat în aceste discuții va fi supus votului secret al membrilor Parlamentului European.

România a anunțat că nu o va susține pe Kovesi, fiind notoriu conflictul PSD cu fosta șefă a DNA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22