Tara va fi guvernata pe un scenariu de stagnare a economiei

Fara Autor | 09.05.2010

Pe aceeași temă

Echipa de evaluare a Fondului Monetar International (FMI) a acceptat ca statul roman sa poata cheltui pana la un nivel al deficitului fiscal de 6,8% din produsul intern brut (PIB), mai mare decat cel initial convenit, cu conditia ca guvernul sa puna in practica masurile de austeritate negociate in ultimele zile.

 

Nu va fi insa vorba de bani mai multi pentru cheltuieli, deoarece bugetul va fi recalculat in noua ipoteza de lucru, care indica stagnare a economiei, in care PIB se va comprima de la 1,3% la zero.

 

Noua tinta de deficit pe care Romania va trebui sa nu o depaseasca la finalul anului este de 6,8% din PIB, in crestere cu 0,9% fata de nivelul initial convenit, de 4,9%, a anuntat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, intr-o conferinta de presa.

.

Programul de austeritate negociat cu FMI presupune reducerea cu 25% a fondurilor de salarii ale angajatilor din sistemul public, taierea a 15% din punctul de pensie, miscorarea ajutorului de somaj tot cu 15%, insa nu va afecta salariul minim si nici alocatia pentru copii si cea pentru persoanele cu handicap, a mentionat premierul Emil Boc.

 

Estimarile privind evolutia economie indica o deteriorare a conditiilor interne si externe, astfel incat calculele bugetare se vor reface pe un scenariu de stagnare a economie, asa numita crestere zero, a spus Vladescu, adaugand ca au fost corectate prognozele initiale de crestere cu 1,3% si apoi cu 0,8%.

 

In realitate guvernul a lucrat pana la negocierile actuale cu FMI in baza prognozei optimiste, de crestere a economiei cu 1,3% in acest an.

 

“Creşterea economică zero este varianta de lucru în prezent”, a spus Vlădescu. Acordarea celei de-a cincea transe din imprumutul negociat cu FMI va fi aprobata insa de consiliul directorilor Fondului deabia dupa ce autoritatile de la Bucuresti vor adopta masurile promise. Intr-un scenariu ideal boardul FMI ar putea discuta chestiunea acordarii transei in ultima parte a lunii iunie, interval pana la care masurile de austeritate ar trebui sa fie deja puse in practica.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22