Tarcea cere suspendarea dezbaterilor de la CCR pe completurile specializate, până la decizia CJUE

Dora Vulcan | 03.07.2019

Șefa Curții Supreme, Cristina Tarcea, a cerut miercuri suspendarea dezbaterilor de la CCR pe tema completurilor specializate până la decizia Curții Europene de Justiție

Pe aceeași temă

Şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, a cerut miercuri suspendarea dezbaterilor de la Curtea Constituţională la sesizarea făcută de Florin Iordache privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe completurile specializate în cauze de corupţie, susţinând că trebuie aşteptată o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

La începutul şedinţei de la CCR, Tarcea a amintit că mai multe instanţe din ţară au sesizat CJUE cu privire la competenţa Curţii Constituţionale de a lua o decizie în legătură cu modalitatea de compunere a instanţelor.

"În acest context, având în vedere faptul că pe rolul CJUE se află trei întrebări prealabile care vizează compatibilitatea competenţelor Curţii Constituţionale de a stabili cu privire la modalitatea de compunere a instanţelor care fac parte din sistemul judiciar, vă rugăm să dispuneţi suspendarea cauzei până când se va pronunţa CJUE", a spus Cristina Tarcea, citată de Agerpres.

Pe de altă parte, şefa Instanţei supreme a contestat numirea preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, ca judecător raportor în acest caz.

De asemenea, Tarcea a spus că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache nu avea calitatea de a depune sesizarea la CCR.


Solicitarea Cristinei Tarcea de suspendare a dezbaterilor a fost însă respinsă de CCR, iar şedinţa continuă.

Sesizarea CCR a fost făcută în martie de Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, delegat la conducerea ei de Liviu Dragnea, pe atunci președinte al Camerei, între timp condamnat la închisoare cu executare.

Punerea sub semnul întrebării a completelor de trei l-ar fi putut salva pe Dragnea de condamnarea primită, completurile de trei fiind cele care se pronunță la instanța de fond a procesului în care a fost condamnat Dragnea. Avocații lui Liviu Dragnea au invocat lipsa completurilor specializate în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. Între timp, ÎCCJ a decis condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, decizia fiind definitivă.

Iordache a susținut că nu a fost respectată legea cu privire la constituirea completurilor de trei judecători, de la ÎCCJ, specializate în fapte de corupție.

O decizie favorabilă sesizării ar putea duce la rejudecarea unor dosare soluționate cu condamnări în primă instanță.

De la ultimul termen, în CCR au intrat trei judecători noi: Simina Tănăsescu, propunerea președintelui și Gheorghe Stan - fostul șef al SS și Cristian Deliorga - judecător care a avut probleme penale, ambii propuși de coaliția PSD-ALDE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22