Tarcea, pusă să explice la CCR de ce a aplicat legea. Greblă: a fost înfrântă voința parlamentului

Redactia | 07.11.2018

Curtea Supremă se află în ”situația inedită” de a explica de ce a aplicat legea “în litera şi spiritul ei”, a declarat miercuri şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, la CCR.

Pe aceeași temă

Declarația șefei Curții Supreme a fost făcută la dezbaterile de la CCR privind sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ, pe tema constituirii completurilor de cinci judecători, scrie G4Media.ro.

La rândul său, șeful SGG, Toni Greblă, a solicitat Curţii Constituţionale să găsească modalitatea în care efectele nerespectării legii privind compunerea completurilor de cinci judecători pot fi îndreptate.

“Trebuie să mărturisesc faptul că Înalta Curte se află într-o situaţie inedită – şi anume de a explica de ce a aplicat în litera şi spiritul ei legea. Pentru că litera şi spiritul legii înseamnă (…) şi respectarea termenelor pe care legea le impune aceluia care are o anumită obligaţie. Desigur, întotdeauna când vorbim de conflict juridic de natură constituţională, în mod implicit vorbim şi de cooperare loială între autorităţi, dar cooperarea loială între autorităţi presupune nu numai diligenţe în evitarea blocajelor instituţionale, dar şi corectitudine în citarea şi citirea textelor de lege. Mă refer la citarea şi citirea integrală a textelor de lege şi mă refer la prezentarea coroborată a situaţiilor care pot rezulta din diferite texte de lege, uneori contradictorii”, a spus Cristina Tarcea, citată de Agerpres.

Şefa Instanţei supreme a arătat că, deşi nu a făcut niciun fel de referire cu privire la calitatea procesuală a titularului contestaţiei, “pare puţin ciudat că, în condiţiile în care se invocă un blocaj între cele două autorităţi, o altă autoritate face această sesizare”.

În schimb, reprezentantul Guvernului, fostul judecător constituțional Toni Greblă, a cerut CCR să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi ÎCCJ, deoarece aceasta din urmă, refuzând să aplice legea în ceea ce priveşte compunerea completurilor de judecată din cinci judecători prin tragere la sorţi, a înfrânt astfel voinţa Parlamentului, care este unica legiuitoare a ţării.

”Odată ce veţi fi soluţionat acest conflict juridic de natură constituţională, pe practica constituţională constantă a CCR, urmează, de asemenea, să vă pronunţaţi asupra modului în care efectele acestui conflict, respectiv a compunerii completurilor de cinci judecători în alt mod decât cel prevăzut expres de lege, să găsiţi modalitatea în care efectele acestei nerespectări a legii pot să fie îndreptate, pentru că, citând din considerentele unei decizii a CCR, CCR nu stabileşte numai în abstract faptul că există un conflict juridic de natură constituţională şi extinde analiza acestui conflict şi asupra efectelor produse în perioada în care acest conflict juridic de natură constituţională a fiinţat, tocmai pentru a repara unele dintre efectele produse ca urmare a refuzului de a aplica prevederi legale care sunt de natură constituţională, în sensul în care compunerea completurilor de judecată este prevăzută de Constituţie ca putând fi făcută numai prin lege organică şi de niciun alt organ administrativ sau de altă natură din ţară”, a precizat Toni Greblă.

Faţă de aceste motive, a adăugat şeful SGG, urmează ca CCR “să soluţioneze şi acest conflict juridic de natură constituţională între două puteri ale statului, respectiv Parlamentul şi ICCJ”.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României dezbat miercuri, în şedinţă publică, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema constituirii completurilor de cinci judecători.

Guvernul este reprezentat de şeful SGG, Toni Greblă, fost judecător constituţional, ÎCCJ – de preşedintele acestei instanţe, Cristina Tarcea, iar Senatul – de Cristian Ionescu. De la dezbateri lipseşte reprezentantul Camerei Deputaţilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22