Tăriceanu, achitat definitiv în dosarul în care a fost acuzat de mărturie mincinoasă

Laurentiu Gheorghe | 23.04.2019

Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă l-a achitat definitiv pe liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, menținând decizia din prima instanță în dosarul în care era acuzat de mărturie mincinoasă.

Pe aceeași temă

În mai 2018, președintele senatului fusese achitat de un complet de 3 judecători.

În dosarul în care Tăriceanu era acuzat de mărturie mincinoasă, procurorul DNA a cerut rejudecarea întregului proces, în timp ce apărarea a cerut pronunțarea unei decizii de achitare, definitivă.

„Dispuneți casarea sentinței penale 318 din 2018 și rejudecați având în vedere că instanța de fond nu s-a pronunțat pe fapta pentru care a fost trimis in judecata. Sunt întrunite in cauza elementele de mărturie mincinoasă, nu cum instanța de fond a refuzat să cerceteze. Va solicităm să dispuneți casarea cu trimitere spre judecare. Judecătorii de fond nu s-au pronunțat cu privire la actul de sesizare. Ar fi o încălcare a dreptului de apărare al inculpatului și al Parchetului", a declarat procurorul DNA, în fața instanței.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că întreg dosarul nu reprezintă decât o înscenare.

„Consider că acest proces în care am fost antrenat este o înscenare ca urmare a recomandărilor făcute in MCV, ca rezultatele luptei împotriva corupției să se soldeze cu «big fish». Datorită pozițiilor pe care le-am avut sau le dețin, fac parte din această categorie. Au încercat să mă târască într-un proces de corupție, nu au avut alte elemente, au încercat cu evaziunea fiscală, ar fi fost simplu pentru procurori să vadă că acea presupusă tranzacție nu a fost în realitate făcută. Au incercat sa sugereze ca eram la curent cu acea tranzactie. In 2008 aveam o agenda suficienta ca sa am grija si de cabinetul sotiei", a declarat Calin Popescu Tariceanu, in fata judecatorilor.

După aflarea sentinței, liderul ALDE a reluat tema abuzurilor din justiție și a deplâns situația lui Dan Radu Rușanu.

Bucuria mea este parțială, într-adevar după avatarurile prin care am trecut începând din 2015, purtat la parchet, purtat în instanță, cu o presiune publica uriașă asupra mea, care i-a afectat pe toți cei din jurul meu, tot acest calvar astăzi s-a încheiat. Bucuria mea este umbrită de faptul că știu ca foarte mulți alți oameni care au fost sau sunt în aceeași situație cu mine nu și-au încheiat încă procesele", a spus Calin Popescu Tăriceanu, într-o intervenție la Antena 3.

„Nu pot sa nu ma gandesc cate nedreptati s-au intamplat, cate abuzuri au avut loc, ce tragedie s-a asternut peste Romania, pentru ca toate aceste lucruri au contribuit intr-o masura importanta la degradarea perceptiei despre tara noastra si in randul romanilor", a adăugat Tăriceanu, dându-l exemplu pe Dan Radu Rusanu, „care si-a vazut toata cariera profesionala si politica distrusa".

*****

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

Procurorii afirmă că Tăriceanu a susţinut în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare şi nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie despre relaţia cu inculpaţii Tal Silberstein, Dan Andronic şi Remus Truică, despre întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22