Pe aceeași temă
In acest sens, Tăriceanu afirma ca decizia CCR privind depasirea atributiilor de catre DNA in cazul ordonantelor pe Justitie nu arata o "necunoastere" a legii de catre Kovesi, ci "lucruri de alta natura".
"Dupa decizia CCR care a sanctionat sever interventia DNA in activitatea Executivului am spus ca ar fi fost normal ca dupa un astfel de gest care dovedeste pana la urma... nu cred ca e vorba de o necunoastere a elementelor fundamentale constitutionale, ci lucruri de alta natura, ca Kovesi sa-si dea demisia. Nu mi-am schimbat parerea pentru ca e o incalcare extrem de grava a Constitutiei.
(...) Cand patronezi o astfel de actiune ca procuror-sef DNA, iti asumi o responsabilitate, si asta nu a fost una oarecare, ci o grava incalcare a separatiei puterilor in stat. (...) Am vazut ca parca n-au inteles cat de grava a fost actiunea lor, lucru care duce la destabilizarea institutiilor statului.
Pana la urma, tine si de o anumita cultura politica democratica care pare sa nu fie proprie unora dintre cei care lucreaza in sistem", a spus Tariceanu, intr-un interviu la Digi 24 , care va fi difuzat integral duminica, conform Republica.ro.
Presedintele Senatului a vorbit si despre gratiere, subiect intens dezbatut in ultimele luni, subliniind ca aceasta va fi inclusa intr-un pachet legislativ al Ministerului Justitiei, masuri care vor fi dezbatute in Parlament.
"Gratierea va fi una din componentele unui pachet de masuri pe care ministrul Justitiei le va propune din ce am discutat cu domnia sa pentru a rezolva macar partial problema din inchisori, conform recomandarilor pe care le-a facut Curtea Europeana a Drepturilor Omului", a mai spus Tariceanu, care a recunoscut ca proiectul de ordonanta privind gratierea a fost "cel putin o inabilitate".
********************
Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului şi copreşedinte ALDA, a fost trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în dosarul Pădurea Snagov și Ferma Băneasa. Dosarul se judecă la ICCJ.