Tăriceanu, după eșecul legii la CCR: trebuie să găsim o formulă pentru desecretizarea protocoalelor

Redactia | 30.01.2019

”Trebuie găsite soluțiile legale și constituționale pentru a le declasifica”, a spus Tăriceanu după ce CCR a declarat neconstituțională legea de desecretizare a protocoalelor SRI.

Pe aceeași temă

„Chiar dacă sunt lucruri pe care poate le văd diferit și nu îmi convin și nu ne convin la nivelul coaliției, trebuie să respectăm decizia CCR. Problema politică și juridică a ilegalității protocoalelor rămâne. Prin urmare CCR nu a decis că protocoalele sunt legale, ci legea de declasificare nu este legală. Trebuie să găsim soluția cea mai rapidă pentru a declasifica aceste protocoale. (...) Sunt convins că și doamna premier va analiza decizia Curții. Până acum nu am văzut decât comunicatul Curții și e normal să așteptăm motivarea Curții pentru a avea un răspuns complet și adecvat pentru a ajunge la o rezolvare”, a declarat Tăriceanu, întrebat dacă există premisele pentru emiterea unei hotărâri de guvern care să rezolve problema declasificării.

”Să apară întâi motivarea Curții ca să vedem cum procedăm. Protocoalele sunt ilegale, decizia curtii nu pune în discuție legalitatea protocoalelor, ele rămân în continuare ilegale (...) Trebuie să găsim forma legală și constituțională pentru a le declasifica”, a mai spus Tăriceanu.


Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizările președintelui Klaus Iohannis, ale PNL, USR și ÎCCJ în legătură cu Legea privind declasificarea unor documente și a stabilit că legea este neconstituțională în ansamblul său. Legea inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu privind desecretizarea hotărârii CSAT care a stat la baza protocoalelor SRI avea ca miză revizuirea deciziilor judecătorești în dosare în care au fost instrumentate probe obținute în baza acestor protocoale.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22