Pe aceeași temă
Reprezentantii mai multor misiuni diplomatice au vrut sa afle detalii despre modificarile legislative la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, in cadrul intalnirii avute astazi cu sefii celor doua Camere parlamentare. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a explicat la finalul intrevederii ca oficialii “au fost curiosi” si ca discutiile au fost duse intr-o “maniera foarte deschisa si amicala”.
Tariceanu a criticat din nou incatusarea inculpatilor in dosare.
“Acest spectacol deplorabil al catuselor, acest show mediatic in care oamenii sunt purtati incatusati de colo pana colo”, a spus Tariceanu, aratand ca situatia “creeaza o senzatie de transfer a Justitiei din sala de judecata in strada”.
La intalnirea de miercuri de la Senat au participat cei doi sefi ai Camerelor parlamentare – Tariceanu (Senat) si Valeriu Zgonea (Camera Deputatilor) – impreuna cu ambasadorii Marii Britanii si Olandei, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti si un adjunct al ambasadei Germaniei.
Presedintele Senatului a mai spus ca discutiile s-au axat in principal pe mediul de afaceri, parteneriatul strategic si interesele bilaterale, potrivit Ziare.com.
Totusi, “sigur ca au fost curiosi sa intrebe si sa afle de la noi (…) chestiuni legate de modificarile legislative in curs referitoare la domeniul Justitiei”, a explicat Tariceanu.
CITESTE SI: Insarcinatul cu Afaceri al SUA se intalneste cu sefii celor doua Camere parlamentare
Potrivit sefului Senatului, “statul de drept nu inseamna intarirea institutiilor represive ale statului, ci inseamna institutii puternice, care sa fie capabile sa apere libertatile si drepturile cetatenesti in fata abuzurilor pe care unii le pot face, vedem, la adresa cetatenilor”
Tariceanu a subliniat nevoia acestor “corectii” in ce priveste modificarile la legislatia penala, “astfel incat Justitia sa nu se indeparteze de la rolul ei esential impartial”
Tariceanu sustine ca in cadrul discutiilor nu au fost facute referiri la cazuri concrete.
“Nu cred ca e rolul unei ambasade sa manifeste astfel de ingrijorari”, a mai spus seful Senatului.
De altfel: "Justitia nu are instrumente de control, doar de autocotrol, cand functioneaza, e bine, cand nu, trebuie corectate", potrivit lui Tariceanu.
Basescu critica interventia "ostentativa" a Insarcinatului cu Afaceri al SUA
Marti, fostul presedinte Traian Basescu a criticat interventia “ostentativa” insarcinatului cu afaceri al SUA la Bucuresti in Parlament, in contextul incercarii de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.
"Cand am vazut insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite mergand fara retinere la Parlament si tinand cont de declaratia domnului Zgonea, ca a fost vorba de o interventie pentru nemodificarea Codului de Procedura Penala, chiar am spus: ceva e in neregula. Si nu pentru ca astfel de discutii nu pot sa aiba loc, ci pentru faptul ca ele s-au facut ostentativ. Adica, insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite chiar s-a dus peste seful uneia din Camerele Parlamentului si a cerut raspicat ceva. Astfel de discutii de regula exista. Sau pot exista. Dar ele se petrec discret, fara a da impresia ca vine o Ambasada peste Parlament. Aici cred ca a fost o greseala", a declarat marti fostul presedinte, intr-un interviu acordat site-ului PS News.
CITESTE SI: Traian Basescu, despre incercarea de modificare a legislatiei penale: Opriti-va, imbecililor!
Declaratia sa vine dupa ce insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Dean Thompson, s-a aflat miercurea trecuta in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD), unde a discutat despre proiectul de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala: "N-a indraznit nimeni sa vina sa imi spuna: ar trebui sa faceti declaratia asta, ar trebui sa aveti pozitia asta. Sunt zece ani in care n-am vazut asa ceva, dar acum mi s-a parut exagerat ce s-a intamplat, cu vizita direct la Parlament", a comentat Traian Basescu.
Victor Ponta sustine modificarile la Codul de Procedura penala: DNA face spectacol
Si premierul Victor Ponta a spus ca apreciaza intotdeauna pozitiile ambasadelor, dar e convins ca Parlamentul stie ce decizii sa ia.
“Apreciez intotdeauna pozitiile ambasadelor. Sunt convins ca Parlamentul stie ce decizii sa ia”, a spus liderul PSD, saptamana trecuta, in privinta pozitiilor exprimate de ambasadele Marii Britanii si SUA in contextul incercarilor de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.
De altfel, premierul Romaniei, sustine propunerea senatorului PSD Serban Nicolae ca arestatii preventiv sa nu mai fie incatusati decat in anumite conditii. "Eu am fost procuror in vremea in care era formularea propusa astazi - 'indicii temeinice'", a declarat premierul, subliniind ca marea majoritate a senatorilor au votat astazi in favoarea acestei modificari, nu doar senatorii PSD.
"Poti sa documentezi dosare penale, asa am facut eu si ceilalti procurori inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri", a dat asigurari Victor Ponta.
Victor Ponta a spus ca incatusati trebuie sa fie doar infractorii violenti, indiferent de infractiunile de care sunt acuzati. "Catusele sa fie folosite impotriva celor care sunt violenti", a punctat premierul, adaugand ca acelasi lucru il cere si Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Premierul a subliniat faptul ca in primele trei luni ale acestui an Romania are deja mai multe condamnari la CEDO decat tot anul trecut, din cauza conditiilor de detentie sau altor plangeri."Nu stiu ce avem de castigat daca vedem o femeie cu catuse fara a fi condamnata", a mai spus Victor Ponta, fara a da nume.
Intrebat daca isi mentine ideea ca DNA face spectacol, premierul a raspuns: "Categoric!". "Dati-mi voie sa cred ca justitie insemana sa ii pedepsesti pe cei vinovati, restul e spectacol", a mai declarat Victor Ponta.
Initiativa, criticata de presedinte si DNA
Presedintele Klaus Iohannis a criticat incercarile de modificare a legislatiei penale.
Iohannis s-a exprimat cu privire la modificarile pe care un grup de parlamentari incearca sa le impuna Codului Penal si Codului de Procedura Penala.
"Dupa parerea mea, lupta anticoruptie trebuie sa continue in toata forta si cu toata forta. Aceste modificari propuse sunt neavenite, am o parere foarte proasta. Si altii au nemultumiri pe care le-au exprimat in spatiul public", a spus seful statului.
Si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) reactioneaza la propunerea legislativa privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Potrivit DNA, o eventuala adoptare a propunerii ar afecta grav statutul procurorilor.
DNA a transmis un punct de vedere catre Ministerul Justitiei, in acest sens, institutia anticoruptie subliniind ca “adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienta DNA, ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor si ar afecta in mod sever statutul procurorilor in cadrul sistemului judiciar”, potrivit unui comunicat.
Institutia anticoruptie critica modificarea in regim de urgenta a cadrului legislativ, “avand in vedere ca noile coduri au fost adoptate recent de Parlamentul Romaniei, in urma unor dezbateri indelungate care au implicat toate partile interesate”, sustine DNA.
“Legislatia penala trebuie sa realizeze un echilibru intre nevoia societatii de a trage la raspundere toate persoanele care au savarsit infractiuni si drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate, insa modificarile propuse al altera acest echilibru si ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor”, mai arata DNA.
Reactiile Ambasadelor
Amendamentele propuse de parlamentari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala reprezinta un semnal descurajator pentru investitori, sustine Ambasada Statelor Unite la Bucuresti. Misiunea diplomatica americana isi manifesta ingrijorarea privind amendamentele propuse in acest sens.
“Urmarim ingrjiorarile generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala in aceasta saptamana. Orice modificari aduse acestor coduri trebuie analizate cu atentie si in mod transparent de toate partile interesate, pentru a se asigura ca aceste modificari nu submineaza progresele recente obtinute de Romania in consolidarea statului de drept si in lupta anti-coruptie. Asa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru atragerea in Romania a investitorilor locali si internationali”, sustine Ambasada SUA la Bucuresti.
Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a transmis ca urmareste discutiile din Parlament legate de modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala si ca a luat nota de preocuparile existente in aceasta privinta, reamintind ca Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept.
"Urmarim indeaproape si am luat nota de preocuparile semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedura Penala si a Codului Penal. Asa cum recomanda raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept", se arata intr-un raspuns al Ambasadei Marii Britanii.
Context
Un nou proiect legislativ depus in Parlament provoaca controverse cu privire la incercarile membrilor Legislativului de a se implica in mersul Justitiei. Zece deputati (noua de la PSD si unul de la minoritati) au depus la Senat un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala (CPP). Astfel, modificarile avute in vedere vor lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta.
Modificarile promovate prin proiectul in cauza ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce termenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.
Proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta, acum o luna, la Senat si se afla in stadiu de avizare. Cele cateva zeci de modificari propuse, potrivit unor specialist in drept citati de HotNews, sunt grave si au un scop dublu: ingreunarea muncii procurorilor si intimidarea lor.
Din cei zece initiatori, patru sunt cercetati cercetati penal, ca Marius Manolache, finul premierului Ponta, trimisi in judecata sau chiar condamnati.
CITESTE SI: