Pe aceeași temă
”CCR face să întărească poziția Executivului, a ministrului Justiției în ceea ce privește relația instituțională între Ministerul Justiției și Ministerul Public care funcționează în subordinea MJ, așa cum spune clar în lege. (...) Președintele nu are decât un rol solemn, de a da greutate și credibilitate numirii și revocării. Nu poate avea un rol decisiv nici în privința numirii, nici în privința revocării”, a declarat liderul ALDE.
El a mai spus că se bucură pentru că judecătorii CCR au lămurit lucruri care au creat confuzie. ”Decizia privind revocarea care este luată de ministrul justiției nu poate fi nicicum contrazisă de președinte. Președintele trebuie să dea curs cererii de revocare”, a mai subliniat el.
Tăriceanu a mai afirmat că prin decizia de azi CCR marchează ”revenirea la normalitate”, adăugând că șeful statului este obligat să respecte hotărârea.
El a reiterat acuzațiile la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, despre care a spus că ar fi vinovată de ”grav derapaj de la normele statului de drept”. Liderul ALDE a comentat că Laura Codruța Kovesi, ”în disprețul legii, a vrut să transforme un obeictiv lăudabil- lupta anticorupție- într-o vânătoare de oameni politici”.
Curtea Constituţională a României a constatat miercuri, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Potrivit unor surse, judecătorii Curții Constituționale au stabilit că preşedintele este obligat să emită decretul de revocare a şefei DNA.