Tariceanu, nou atac la DNA: Eliminarea imunitatii din Constitutie, populism ieftin

Tudor Despina | 07.12.2015

Presedintele Senatului reia criticile la adresa Directiei Nationale Anticoruptie, despre care spune ca urmareste decredibilizarea Parlamentului. Incercarea de eliminare a imunitatii din Constitutie se incadreaza in “aria populismului ieftin”, a mai spus Tariceanu.

Pe aceeași temă

 

Prezent in emisiunea “24 de minute” de la Digi 24, presedintele Senatului a spus ca ideea eliminarii imunitatii parlamentare din Constitutie se incadreaza in “aria populismului ieftin”.

 

“Cred ca am fi singura tara democratica din lume care ar inova acest model (al eliminarii imunitatii parlamentare – n.r.). Multa lume analizeaza imunitatea ca un fel de privilegiu. El este privilegiul cetatenilor de a-si pastra reprezentantul pe carel-au ales in parlament, care sa nu poata fi – in mod abuziv – eliminat. Aceasta este esenta imunitatii parlamentare”, a explicat Tariceanu, la Digi 24.

 

Seful Senatului si cel de-al doilea om in stat si-a continuat argumentarea aratand ca principiul imunitatii parlamentare exista peste tot si a vorbit despre o “actiune sustinuta a DNA de decredibilizare a clasei politice si a parlamentarilor, lucru periculos”. El a tinut sa sublinieze si caracterul exceptional de care ar trebui sa dispuna arestarea preventiva.

 

Din punctul sau de vedere, Calin Popescu Tariceanu crede ca procesul democratic e pus sub semnul intrebarii, ideea de guvern tehnocrat fiind contrara doua principii: “Unu: Democratia reprezentativa – de ce mai votam Parlamentul, daca el nu este reprezentativ pentru rezultatul votului cetatenilor? (…) E si neconstitutional – al doilea element”.

 

Seful Camerei Superioare a Parlamentului a punctat ca nu se opune Justitiei, “pentru ca Justitia nu e facuta de procurori”. Tariceanu spune ca fenomenul coruptie e prezent in toata societatea: “Parlamentul nu este decat copia fidela a societatii romanesti de astazi. Coruptia afecteaza Parlamentul, Justitia si alte zone. Aceasta actiune trebuie continuata, dar ea nu trebuie insotita de derabaze si abuzuri care nu sunt acceptabile intr-o tara democratica”.

 

Democratia reprezentativa, destitutita

 

Cel putin asa sustinea Calin Popescu Tariceanu la votul de investitura acordat de Legislativ Cabinetului Dacian Ciolos, la mijlocul lunii Noiembrie. Presedintele Senatului a folosit si atunci critici severe fata de ideea de tenhocratie.

 

O singura persoana, chiar si aleasa, fie ea si presedintele Romaniei, isi va impune vointa luand drept pretext programul antipolitic, antidemocratic si antiparlamentar al unei minoritati”, spunea Tariceanu, la acel moment, in plenul reunit al Parlamentului, inaintea votului pentru investirea in functie a Cabinetului Dacian Ciolos.

 

Tariceanu clama prin instalarea in functie a Guvernului Ciolos nici mai mult nici mai putin decat o “destituire” a democratiei reprezentative in Romania. Ba mai mult, “tehnocratia ucide democratia”, iar instalarea unui “guvern prezidential” inseamna trecerea la “un regim politic care goleste de continut democratia reprezentativa” si pune in pericol drepturile cetateanului si statul de drept.

 

Tariceanu face invitatii rusilor indezirabili

 

Revista 22 reaminteste ca, la finalul lunii Noiembrie, presedintele Dumei de Stat a Adunarii Federale a Rusiei, Serghei Nariskin, s-a aflat la Bucuresti pentru a participa la cea de-a 46-a Adunare Generala a Cooperarii Economice a Marii Negre, eveniment gazduit de Senatul Romaniei condus de Tariceanu. Numele lui Nariskin se afla pe lista demintarilor cu interdictie de intrare in spatiul Uniunii Europene.

 

Intr-un interviu pentru Digi 24, Serghei Nariskin a tinut sa multumeasca “autoritatilor si Guvernului, Parlamentului Romaniei, pentru faptul ca au luat singuri aceasta decizie si nu au ascultat sfaturile Bruxelles-ului”, aratand ca prin aceasta actiune Romania se dovedeste altfel decat alte state membre care nu au permis oficialilor rusi sa intre pe teritoriul lor.

 

"Preşedintele Dumei de Stat a fost prezent în România în scopul preluării preşedinţiei rotative a APCEMN. Invitaţia de participare a fost transmisă de preşedintele Senatului, în virtutea atribuţiilor ce-i revin în calitate de preşedinte în exerciţiu al APCEMN. Decizia Senatului României de a adresa invitaţia de participare preşedintelui Dumei de Stat a avut în vedere faptul că România are o obligaţie de drept internaţional de a permite intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii şi imunităţi", justifica la acel moment Senatul Romaniei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22