Tăriceanu susține teza lui Ponta: Candidat unic al PSD-ALDE-Pro România la prezidențiale

Dora Vulcan | 01.07.2019

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a confirmat că a avut o discuție cu președintele Pro România, Victor Ponta, cu privire la soluția unui candidat unic la prezidențiale pentru PSD-ALDE-Pro România

Pe aceeași temă

Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni că a discutat cu Victor Ponta despre alegerile prezidențiale din acest an și a spus că ”cea mai bună soluție e de avea un candidat unic” al PSD, ALDE și Pro România.

„Am evaluat variantele pentru prezidenţiale şi confirm ce a spus el (Victor Ponta - n.r.). Cea mai bună soluţie este de a avea un candidat unic", a explicat Tăriceanu la România TV.

Întrebat dacă e de părere că el ar putea fi cel ai bun candidat, Tăriceanu a explicat că tatonările sunt mai vechi în ceea ce priveşte desemnarea unui candidat comun.

Președintele ALDE a mai spus că cele trei partide trebuie să ia rapid o decizie, pentru că ”timpul ne presează”.

Președintele Pro România, Victor Ponta, ex-PSD, a declarat săptămâna trecută la Digi24 că partidul său îşi doreşte ca la alegerile prezidenţiale să aibă un candidat comun cu PSD şi ALDE şi că îl nominalizează pe Sorin Cîmpreanu iar la România TV că i-a prezentat deja lui Tăriceanu un calendar pentru negocierile între cele trei partide.

După denunțarea alianței USL, în februarie 2014, de către fostul președinte PNL Crin Antonescu, care l-a acuzat pe Victor Ponta, premier și președinte al PSD la acea vreme, că a încercat să-i mituiască pe liberali cu posturi, Călin Popescu Tăriceanu a părăsit imediat PNL și a înființat la scurtă vreme ALDE, constituit din fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator. Ultimul dintre partide a fost înființat și controlat de Dan Voiculescu, deconspirat ca turnător la Securitate, patron al postului tv Antena 3, care a executat între timp o pedeapsă cu închisoarea pentru devalizarea Institutului de Cercetări în Agricultură.

De la conducerea ALDE, nou înființat, Tăriceanu a susținut PSD la guvernare și când partidul a fost condus de Victor Ponta și după plecarea sa din PSD, când partidul a fost condus de Liviu Dragnea.

După demisia din fruntea guvernului PSD, în noiembrie 2015, și îndepărtarea sa de la conducerea partidului, unde a fost înlocuit de Liviu Dragnea, Victor Ponta a înființat Pro România, în februarie 2018, de la conducerea căruia a pornit o întreagă operațiune de racolare a parlamentarilor PSD pentru a-l submina pe Liviu Dragnea și majoritatea controlată de acesta în Camera Deputaților.

După condamnarea lui Dragnea la închisoare, relațiile lui Ponta cu PSD s-au îmbunătățit.

Recent, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a propus și susținut numirea ca vicepreședinte la ANRE a lui Marian Neacșu, fost secretar general al PSD intrat în dizgrația lui Dragnea și exclus din PSD, în noiembrie trecut, după ce i-a cerut demisia. Ulterior, acesta a trecut la Pro România, unde s-a ocupat de organizarea alegerilor europarlamentare cu care partidul abia înființat a reușit să treacă pragul de 5% pentru a intra în Parlamentul European.

Săptămâna trecută, Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu a renunțat nicio clipă la ideea unui candidat comun al PSD-ALDE la prezidențiale dar premierul Viorica Dăncilă, acum președinte al PSD, i-a transmis că prioritate vor avea sondajele interne ale PSD care vor decide cine merită să fie nominalizat ca prezidențiabil.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22