Tariceanu vrea sa amane Congresul PNL ca sa mai stea un an in functie

A. P. | 20.01.2009

Pe aceeași temă

Calin Popescu Tariceanu, al carui mandat de presedinte al PNL expira in 2009, vrea sa amine Congresul astfel incit sa mai ramina un an de zile seful liberalilor. Motivul oficial este acela al anului electoral care urmeaza, prezidentiale si europarlamentare. Cel real este aminarea alegerilor din filiale, obligatorii inaintea unui congres ordinar.

Mai multi lideri PNL din Ialomita, Calarasi, Braila, Galati, Buzau, Constanta si Tulcea au propus aminarea Congresului pina dupa alegerile europarlamentare, cel putin. Presedintii de filiale au fost stimulati in acest sens de gruparea din PNL care doreste mentinerea actualului status quo, cu Tariceanu presedinte, dar si de un interes direct: aminarea alegerilor interne.

Liderii din teritoriu mai vor si ei un an de sefie

Potrivit statutului PNL, orice congres trebuie precedat de alegeri in fililale, ceea ce ar putea duce la inlocuirea actualilor presedinti. O prelungirea a mandatului lui Tariceanu ar echivala cu prelungirea propriilor mandate in conducerile organizatiilor. Pe de alta parte, o aminare a Congresului ar impune modificarea Statului, unde se prevede anul 2009 ca data expresa a Congresului. Schimbarea ar putea fi facuta in Consiliul National.

In 4 februarie va avea loc Delegatia Permanenta, unde ar trebui sa se clarifice subiectul Congresului. Sub presiunea liderilor de filiale este de asteptat sa se voteze aminarea Congresului.

De altfel, Calin Popescu Tariceanu preseaza pentru aceasta formula pe care o motiveaza cu "realitatile momentului". "Punctul meu de vedere este ca in momentul de fata trebuie sa ne preocupam de realitatile politice si economice din Romania. Pe cetateni ii intereseaza in rindul 114 cind e Congresul PNL, asa incit discutiile din BPC si discutiile din Delegatia Permanenta se vor concentra pe subiectele politice si cum actioneaza PNL ca partid de opozitie", a spus Tariceanu.

Orban si Antonescu vineaza postul lui Tariceanu

Nu toata conducerea PNL este insa favorabila formulei care se prefigureaza. Vicepresedintii Ludovic Orban si Crin Antonescu pledeaza pentru organizarea cit mai rapida a Congresului dintr-un motiv foarte simplu: vor sa candideze la functia de presedinte al PNL.

De altfel, Orban si-a anuntat intentia de a-i lua locul lui Tariceanu, afirmind intr-un interviu din Evenimentul zilei ca "Tariceanu a fost patru ani premier, dar partidul a trecut in opozitie si este foarte dificl pentru cel care l-a condus sa aiba aceeasi eficienta, aceleasi rezultate si, in plus, sa-i creasca si performanta. El nu mai poate, PNL are nevoie de o primenire".

Din punctul de vedere al lui Crin Antonescu, necesitatea urgentarii unui Congres este dictata de "nevoia desemnatii unui candidat la presedintie, de regindirea strategiei de opozitie si de divergentele care se manifesta in partid prin intrarea acestuia in opozitie". Evident, nici Antonescu nu exclude "ipoteza" de a candida pentru functia de lider al PNL.

Anuntul facut de Orban l-a pus in garda pe Tariceanu, care l-a propulsat in functia de purtator de cuvint al partidului pe Bogdan Olteanu, unul dintre apropiatii sai. Mutarea a redus din atributiile lui Orban, care din functia sa de vicepresedinte se ocupa de imaginea partidului.

Finkelstein si Silberstein inlocuiti cu sfaturile "prietenesti" ale lui Andronic

Potrivit lui Dan Motreanu, citat de Evenimentul zilei, Calin Popescu Tariceanu si PNL nu vor mai beneficia de consultanta acordata pina acum de consilierii Arthur Finkelstein si Tal Silberstein. Motreanu sustine ca dupa campania electorala, contractele de consultanta politica incheiate cu acestia au luat sfirsit.

In schimb, liberalii vor beneficia in continuare de consultanta lui Dan Andronic. Acesta s-a oferit sa-l "sfatuiasca" gratuit pe Tariceanu, dar Motreanu afirma ca vor exista contracte "punctuale".

Motivul renuntarii la cei doi consilieri straini pare a fi legat de bani, care s-au imputinat vizibil acum, cind partidul nu mai e la guvernare. "Pe vremea cind eram la guvernare aveam nevoie de serviciile unei firme, in conditiile in care majoritatea liderilor partidului erau prinsi in actul de guvernare. Acum ne putem baza in primul rind pe structura proprie", spune Motreanu, citat de Evenimentul zilei.

In 2006, Greenberg, Carville&Shrum (GCS), firma reprezentata de Tal Silberstein, a incheiat un parteneriat cu Multimedia Political Communication (MPC), firma detinuta de Dan Andronic, care l-a adus in Romania pe post de consultant si pe Arthur Finkelstein. Liberalii au semnat contractul cu MPC in 2007, iar suma vehiculata avea multe zerouri.

Oficial, Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca este vorba de 330.000 euro, dar suma a fost pusa la indoiala din cauza cotei mult mai mari de piata a celor doi consilieri straini. Politicienii care lucrasera in trecut cu Silberstein au avansat cifra de 4 milioane de euro. Radu Berceanu, de exemplu, a sustinut  in baza experientei propriului partid- in 2001 firma lui Silberstein i-a oferit pentru o scurta perioada de timp consultanta lui Traian Basescu- ca suma anuntata oficial de PNL este "doar ca sa deschida usa si sa faca, eventual, doua focus-grupuri".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22