Tătaru: După 15 iulie stabilim dacă este necesară prelungirea stării de alertă

Redactia | 03.07.2020

Autoritățile iau în calcul prelungirea stării de alertă după 15 iulie, în funcție de cum va evolua răspândirea coronavirusului, a anunțat ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

Pe aceeași temă

Tătaru a mai declarat că pacienții infectați cu coronavirus care vor să iasă pe propria răspundere din spital vor răspunde în fața legii, în temeiul articolului pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dacă se va dovedi, în urma unei anchete epidemiologice, că sunt responsabili de infectarea altor persoane.

Despre situația în care se află secțiile ATI, unele dintre ele ocupate la capacitate maximă, ministrul Sănătății a declarat că sunt cazuri particulare care pot fi ținute încă sub control.

La conferința de presă a participat și chestorul Bogdan Despescu, care a precizat că pe litoral vor patrula echipaje mixte de polițiști și jandarmi care vor supraveghea să nu mai existe cazuri de nerespectare flagrantă a regulilor de distanțare socială.

Principalele declarații:

  • Suntem într-un moment în care cu toții trebuie să gestionăm o situație. Trebuia să avem măsuri de relaxare la 1 iulie, le-am amânat.

  • Referitor la deciziile CCR, țin să menționez că lucrăm la un proiect de lege și avem acea rugăminte ca toți factorii implicați să se implice activ pentru a putea gestiona o situație pe care încă o controlăm.

  • Avem un corp medical care deține în acest moment controlul, dar interpretarea particulară a acestor decizii pot duce la efecte nedorite.

  • Recomandarea de izolare nu este o recomandare strict medicală. Dacă acum aveam rata de transmitere de 0,6 astăzi avem o rată de 1,4. În pofida a tot ce se discută, se întrevede pe fake news-uri, rămâne o regulă de bază. Este pentru ce înseamnă familiile dumneavoastră, vârstnici și persoane din jurul nostru.

  • Rămâne valabil articolul penal de zădărnicire a bolilor.

  • Lucrăm la un proiect legislativ, suntem în măsură să reglementăm articolele care sunt declarate neconstituționale. Izolarea trebuie să existe, internarea persoanelor cu simptomatologie trebuie să fie necesară. Avem focare care se nasc dincolo de cele pe care le știam vechi.

Întrebări ale jurnaliștilor

Ce se întâmplă cu pacienții internați, asimptomatici, dar nu doresc internarea.

Nelu Tătaru: Evaluarea unui pacient se face de către medicul curant care are o asumare a externării. Se poate face externare la cerere, dacă și medicul consideră asta. Recomandarea de externare trebuie să existe. Dacă pacientul se știe infectat și în urma unei anchete epidemiologice se află că sunt responsabili de infectarea altor persoane, intră sub incidența articolului penal de zădărnicire a combaterii bolilor.

Ce măsuri au fost luate pe litoral, unde nu se respectă regulile?

Bogdan Despescu: Vor fi organizate acțiuni cu forțe mărite, inclusiv detașate în țară și din IGPR, Jandarmerie și alte instituții din domeniu. Acolo unde se vor constata abateri se vor dispune inclusiv suspendarea activității operatorilor economici.

Ce se va întâmpla după aceste două săptămâni? În zilele următoare putem să vorbim despre deschiderea restaurantelor?

Nelu Tătaru: Suntem la 3 săptămâni de creștere constată a cazurilor. O parte din cei care și-au dat acordul pentru deschiderea unor agenți economici au respectat aceste măsuri. În măsura în care această evoluție ne va permite, vom merge în continuare cu relaxarea, am avut discuții în vederea redeschiderii restaurantelor. Dacă evoluția nu ne va permite, nu vom avea relaxări. Ne putem gândi și la o prelungire a stării de alertă.

Care este situația în secțiile ATI?

Nelu Tătaru: Sunt cazuri particulare și le putem gestiona în acest moment.

Dacă numărul de infectări va crește ne putem întoarce la starea de urgență?

Nelu Tătaru: INSP face evaluări, recomandări, apanajul stării de alertă este apanajul premierului și al stării de urgență al președintelui. Nu avem pericolul stării de urgență în acest moment. Discutăm dacă este necesară prelungirea stării de alertă după 15 iulie. Recomandările sunt pentru agenții de urgență și comunitate să respecte regulile. Avem transmitere comunitară accentuată, avem focare.

Ce veți face dacă nu aveți susținere în Parlament?

Nelu Tătaru: Nu cred că nu vom avea susținere în acest moment în care este vorba de o problemă națională, nu politică.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22