Tătaru: Persoanele pozitive pentru Covid-19, asimptomatice, se vor interna obligatoriu 48 de ore

Laurentiu Gheorghe | 14.07.2020

Ministru Sănătății, la ieșirea de la negocierile cu PSD pe legea carantinei, a anunțat că perioada obligatorie pentru cei infectati cu SARS-CoV-2 este de 42 de ore, iar pacienții pot refuza tratamentul.

Pe aceeași temă

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după ce a participat timp de 7 ore la discuțiile din Comisia Juridică a Senatului, a declarat pe holul Parlamentului că s-a convenit ca pacienții pozitivi pentru Covid-19 să fie internați într-o unitate spitalicească specializată timp de 48 de ore pentru evaluare completă, după care, la cerere, se pot plasa în izolare la domiciliu pe propria lor răspundere. Tătaru solicitase ca internarea să dureze 72 de ore pentru ca medicul curant să poată pune un diagnostic cât mai precis cu putință, însă în final a rămas varianta PSD de 48 de ore. De asemenea, pacienții pot refuza tratamentul, iar medicii în acest caz sunt absolviți împotriva malpraxisului.

„La refuzul internării consider că fiecare pacient are dreptul la sănătate, dar și fiecare cadru medical are dreptul să fie acoperit în virtutea unei acuzații de malpraxis. Pentru a pune un diagnostic, chiar și numai după un consult, trebuie o evaluare. Acel medic trebuie să-și asume un diagnostic, acel medic trebuie să-și asume suportul unui diagnostic clinic, paraclinic, biologic sau radiologic. Măcar pentru o scurtă perioadă, pentru a putea evalua pacientul, haideți să-i dăm dreptul și doctorului să-și facă meseria. Pentru cei simptomatici se va prelungi măsura internării până la vindecare sau până la momentul în care devin asiptomatici”, a mai precizat ministrul Sănătății.

De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că persoanele care vin din străinătate, din zonele declarate roșii vor sta, în continuare, în carantină, iar cei care nu vor respecta carantina, vor fi amendați. Dacă vreunul dintre cei care vor încălca perioada de carantinare va infecta vreo altă persoană, prin ieșirea în public, va răspunde penal pentru fapta sa.

„Românii care vin din zonele roșii din străinătate intră în carantină, nu pot refuza, dar pot contesta. Copiii rămân în cadrul familiei cu rude până la gradul 4. Cine nu stă în carantină, va suporta niște sancțiuni. Dacă vor infecta pe cineva, vor suporta consecințele Codului Penal.

Bunurile carantinate vor fi dezinfectate. Acolo unde nu se poate face dezinfectarea, se va păstra bunul până când va trece pericolul pe cale naturală.

Autoritățile care aplică amenzile sunt aceleași din Legea 55. Vom avea stare de alertă, în continuare, cât va fi nevoie ca să oferim protecție cetățenilor României”, a completat Nelu Tătaru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22