Tătaru revine și nuanțează declarația. S-a referit la responsabilitatea miniștrilor de la Sănătate

Redactia | 16.11.2020

Premierul Ludovic Orban spune că vinovăția colectivă invocată de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după tragedia de la Piatra Neamț a fost „o declarație” făcută „într-un moment dificil”.

Pe aceeași temă

Tătaru a revenit asupra declarației sale și spune că responsabili sunt ministrii Sănătății. "Toți ar trebui să ne simțim vinovați din miniștrii care am fost pentru tot ce se întâmplă în sănătatea românească”, a spus luni Nelu Tătaru, întrebat din nou dacă se simte responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat.

Premierul Ludovic Orban a spus că vinovăția colectivă invocată de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după tragedia de la Piatra Neamț a fost „o declarație” făcută „într-un moment dificil”.


„Într-un moment dificil a făcut o declarație... Întotdeauna există responsabili, există vinovați individuali pentru fiecare nerealizare. Din punctul meu de vedere treaba noastră este să rezolvăm problemele”, a spus luni Orban, care a făcut declarații alături de Tătaru după o ședință pe tema situației secțiilor de Terapie Intensivă din spitale.

Cât privește starea medicului care a sărit să-și salveze pacienții din incendiu, Cătălin Denciu, ministrul spune că este stabilă în acest moment dar primele trei zile sunt critice.

"A ajuns ieri, în jurul orei 12.00. S-a efectuat o procedură de dializă. S-a efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. Critice sunt cele trei zile pe care le avem în tratament. Trei zile, trei săptămâni, trei luni. Este o procedură și un protocol în arsuri. Așteptăm evaluări în fiecare zi. Seara la 18 avem niște informări pe care le face corpul medical de acolo”, a declarat Tătaru.

Cele 11 paturi de terapie intensivă de la Spitalul din Piatra Neamț vor fi operaționalizate luni seara sau marți dimineața, susține ministrul Snătății, Nelu Tătaru, care afirmă că sunt încă două paturi UPU pregătite pentru a prelua pacienți, dacă situația o impune.


"Chiar dimineață am discutat cu managerul de la Piatra Neamț. Astăzi operaționalizează Terapia Intensivă de la etajul trei, de unde sâmbătă au mutat către etajul doi. L-am întrebat și de necesar. Au în acest moment toate dotările pentru 11 paturi de terapie intensivă, care vor fi operaționalizate în această seară sau mâine dimineață. În UPU au pregătite două paturi de terapie intensivă, care pot prelua niște pacienți, dacă se agravează”, a declarat luni Nelu Tătaru.

Unul dintre pacienții transferați la Iași a murit. Pacientul nu a avut legătură cu incendiul, el fiind în stare gravă, infectat cu SARS-Cov-2, susține Ministerul Sănătății.


"În cursul zilei de duminică, 15 noiembrie, la unitatea medicală a avut loc o percheziţie, efectuată în baza unui manadat emis de un judecător, pentru ridicarea mai multor documente necesare stabilirii cauzelor care au determinat producerea incendiului din secţia ATI. Percheziţia s-a derulat între orele 18,30 şi 2,00 noaptea, la serviciu fiind prezenţi toţi responsabilii, care le-au pus la dispoziţie organelor de anchetă toate documentele solicitate.

Reprezentanţii SJU Piatra Neamţ cooperează cu toate instituţiile abilitate şi oferă întregul suport pentru ca anchetatorii să stabilească în cel mai scurt timp şi cât mai exact modul în care s-a produs tragedia din secţia ATI, în urma căreia zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte patru cadre medicale au fost rănite", arată conducerea SJU, potrivit unui comunicat de presă transmis luni și citat de Agerpres.

Zece pacienți bolnavi de Covid-19 au murit sâmbătă seara în incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț, iar alte șapte persoane, printre care și medicul de gardă, au fost răniți grav. Șase răniți au fost duși sâmbătă noapte la Spitalul modular din Lețcani, în timp ce medicul care a suferit arsuri grave în timp ce încerca să-și salveze pacienții este în drum spre un spital din Belgia cu un avion al armatei.


Parchetul General face cercetări într-un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti.


Marius Iacob a declarat că cercetarea la faţa locului ar putea dura şi două zile, iar la aceasta participă specialişti în incendii de la INSEMEX Petroşani, specialişti de la Institutul Naţional de Criminalistică şi de la Poliţia Română.

"Este o echipă complexă de cercetare, pentru că vrem să stabilim cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, să stabilim toate detaliile care sunt foarte importante în economia cazului. Cercetarea la faţa locului ar putea dura mai multe zile, ar putea dura şi două zile. Vom intra echipaţi corespunzător şi vom lua toate măsurile de prevenţie, pentru a elimina riscurile în aceste cercetări", a spus Iacob.

Sâmbătă noaptea, întrebat dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, unde 10 pacienți cu COVID au murit, iar alte 7 persoane, între care un medic, au fost rănite într-un incendiu care a mistuit secția ATI, Ministrul Sănătății a răspuns: „Pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi neimplicare cred că suntem vinovaţi toţi din această ţară, nu numai sistemul medical, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22