Tbilisi: 3000 de georgieni au protestat contra Rusiei, dupa acuzatiile legate de mutarea marcajelor de la frontiera

P.c. | 19.07.2015

Pe aceeași temă

3.000 de persoane au manifestat ieri in capitala Georgiei, Tbilisi, impotriva "anexarii" de catre Rusia a regiunilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia, conform AFP. Autoritatile de la Tbilisi afirma ca granicerii rusi ar fi mutat saptamana trecuta marcajele de la frontiera dintre Osetia de Sud si Georgia, amplasandu-le la circa 450 de metri de principala autostrada georgiana care traverseaza tara de la est la vest, marind teritoriul republicii separatiste, relateaza Hotnews.


Manifestantii au agitat pancarte cu mesajul "Opriti Rusia!" si au scandat "Georgia!" in fata cladirii Cancelariei nationale, in centrul Tbilisi."Ne-am adunat aici pentru a arata ca politica agresiva a Rusiei nu-si are loc in secolul XXI", a explicat pentru AFP una dintre organizatoarele manifestatiei, Tamara Chergoleishvili. Presedintele rus "Vladimir Putin trebuie sa stie ca nu vom accepta niciodata ocupatia rusa", a adaugat una dintre manifestante, Elene Guerliani, 21 de ani.

 

Marti, ministerul georgian de externe a acuzat Moscova ca "ameninta pacea si securitatea in intreaga regiune" a Caucazului de Sud realizand o "agresiune pe furis asupra teritoriului georgian", dupa razboiul fulger care a opus cele doua tari in august 2008.
 

Potrivit autoritatilor de la Tbilisi, in urma acestei mutarii frontierei, un segment de 1,6 kilometri din conducta petroliera Baku-Supsa a ajuns de asemenea pe teritoriul oset, unde sunt stationati mii de soldati rusi dupa razboiul ruso-georgian din 2008.
 

"Facem apel la comunitatea internationala sa condamne aceste actiuni ilegale ale Rusiei", a declarat purtatorul de cuvant al MAE georgian.
 

Lunga de 830 kilometri, conducta petroliera intre Baku (capitala Azerbaidjanului, la Marea Caspica) si Supsa (port georgian la Marea Neagra) are o capacitate de transport de aproximativ 100.000 de barili pe zi si este operata de compania BP.
 

Rusia a recunoscut independenta Osetiei de Sud si a Abhaziei, o alta republica separatista georgiana, la finalul unui scurt razboi impotriva Georgiei in 2008. Moscova a instalat de atunci baze militare in aceste doua regiuni, fapt calificat drept "ocupatie" de catre Georgia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22