Pe aceeași temă
Televiziunea Română este pe eșafodul parlamentului, gata să fie decapitată. Din nou. Raportul de activitate al TVR a fost respins în comisiile de cultură, un vot de respingere așteptându-se și în plen. Stelian Tănase urmează să fie îndepărtat, iar după el, fiecare om ce-i este asociat va fi pus pe fugă.
Cum ajunge la putere, orice partid politic pune mâna pe TVR cu mereu același obiectiv strigat pe metereze – depolitizarea. Niciodată însă nu se schimbă nimic, în afara politrucilor. Pleacă unii, vin alții, fiecare nou venit pornind vendeta cu cei rămași în spatele frontului. De 25 de ani, aceeași poveste. Acum e, din nou, rândul revanșelor în PSD.
TVR, instituția dominată de clanuri
Televiziunea publică și-a pierdut credibilitatea din cauza acestor permanente mișcări de trupe politice. Funcționează după o lege depășită de vremuri, elaborată în 1994, sub dictatura sindicaliștilor roșii. Funcționează precum clanurile închise, familii de două–trei generații, cu ramificațiile de nași, cuscri, cumetri și afini regăsindu-se la toate nivelurile acestei instituții mamut. Intrușii sunt repede eliminați, dacă nu fac parte din alte „familii“, net superioare, precum cele politice. Orice angajat pe perioadă nedeterminată știe că, odată ajuns în TVR, poate ieși liniștit la pensie din acel loc, cu o singură condiție: să nu deranjeze pe nimeni. Jurnaliștii „îndrăzneți“ în a ridica ochii din pământ sunt trecuți pe linie moartă, jocurile fiind făcute de către consilieri personali, cărători de serviete (ba chiar și de ploscă) ale unor oameni politici. Aceștia nu se văd, nu se aud, dar ei trag sforile în spatele cortinei. Consiliul de Administrație și, adesea, președintele TVR sunt la mâna sforarilor legați ombilical de liderii politici care i-au trimis acolo și cărora le servesc întocmai interesele. Nu mișcă nimic fără aprobarea lor.
Stelian Tănase nu face excepţie, nu a tăiat ocultele sfori decizionale din interiorul TVR. S-a complăcut în starea de fapt, încercând o echilibristrică politică și făcându-și titlu de glorie din faptul că nu a concediat 1.000 de angajați din cei 3.000, cât are în prezent societatea. E drept, deciziile dure pe care ar fi trebuit să le ia ar fi provocat un sfârșit mai rapid al său în fruntea TVR, dar ar fi putut încerca salvarea postului public de la asfixie.
Stelian Tănase a căzut între scaune
Bilanțul anului 2014 |
---|
Televiziunea Română a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care a avut venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate în aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase. Reprezentanţii TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.
|
Stelian Tănase este doar ultimul dintre cei 11 președinți directori generali ai TVR de după 1990, eliminați din sistem după ce au fost folosiți de oamenii politici. Cu excepția lui Cristian Hadji Culea, care a reușit să aibă un mandat de patru ani, între 1998 și 2002, toți ceilalți au avut o medie de doi ani în funcție, deși președintele director general al TVR este votat de către parlament pentru un mandat de patru ani. Deasupra capului său stă anual însă sabia majorității parlamentare, care decide politic dacă directorul TVR merită să continue sau nu în funcție. Dacă a fost docil cu partidul aflat la putere, merge mai departe, dacă nu, este înlăturat, prin respingerea raportului anual de activitate.
Stelian Tănase a fost propus în decembrie 2013 de PNL, când făcea parte din USL și partidul era nemulțumit de Claudiu Săftoiu, înclinat spre aripa Voiculescu. După ruperea USL, Stelian Tănase a mers pe sârmă în fața lui Victor Ponta, iar când acesta a pierdut prezidențialele, s-a reorientat către Klaus Iohannis și, indirect, PNL. Acum, PSD e condus de Liviu Dragnea, majoritatea parlamentară este la mâna acestuia, iar Stelian Tănase a căzut între cele două luntri pe care pretindea că le ocupă cu succes.
Reconstrucția TVR – obiectiv imobiliar
În luna iulie, ANAF blochează conturile TVR, motivându-se că instituția nu ar fi respectat memorandumul încheiat în 2012 cu guvernul pentru reeșalonarea datoriilor. În vara de pomină a anului 2012, când toate instituțiile importante ale statului erau date peste cap de către USL, nu putea scăpa neatinsă nici televiziunea. TVR era condusă de către Alexandru Lăzescu, propus de președintele Traian Băsescu în Consiliul de Administrație. Calea cea mai simplă de îndepărtare a acestuia era, evident, respingerea raportului de activitate. Înainte de votul acestuia în parlament, guvernul USL recent instalat a blocat, prin ANAF, conturile TVR, în așa fel încât, pe lângă presiune politică parlamentară, să explodeze și butoiul cu pulbere din interiorul instituției. Copy-paste politic cu situația de astăzi a TVR.
În timp ce angajații TVR ieșeau, astă-vară, în curtea instituției să protesteze față de soluția găsită de conducerea televiziunii pentru plata datoriilor, anume reducerea timpului de lucru și, implicit, a veniturilor angajaților, Stelian Tănase afirma chiar la postul pe care-l conduce că trebuie „construită o nouă televiziune“. Din păcate, nu era o metaforă, exprimând reformarea televiziunii publice, ci un pur obiectiv imobiliar. Directorul TVR declara astfel: „Ar trebui să deschidem o nouă SRTV TVR, toate activele să le trecem acolo și să construim o televiziune ca în anul 2015, undeva lângă București. TVR de acum are rădăcini în anii ’50. Se simte că această televiziune vine din comunism de la «Partidul – Ceaușescu - România». Turnul televiziunii e mai rău decât Casa Scânteii. Trebuie construită o nouă televiziune. Nu vreau să închid TVR, soluţia mai viabilă ar fi să construim una nouă“.
Și totuși există un proiect de lege
1,5 milioane de euro pentru colaboratori |
---|
Conform raportului Curții de Conturi, cheltuielile pentru drepturi de autor față de persoane externe TVR au crescut de la 6.362.000 de lei în 2012 la 6.994.000 de lei în 2013. Contravaloarea drepturilor de proprietate intelectuală şi a contractelor civile plătite angajaţilor proprii au scăzut drastic în anul 2013, de la 305.000 lei în anul 2012 la 34.000 lei. Raportul menționează că salariul directorului TVR este în afara legii, fiind mai mare decât cel aferent unui ministru.
|
Intențiile de a muta TVR din Calea Dorobanți au mai fost exprimate și în trecut, în mod neasumat și neoficial. Pe când Dan Voiculescu era un om liber, circula intens zvonul că își dorește acapararea conducerii administrative a televiziunii pentru a putea decide transferarea studiourilor din Calea Dorobanți într-o zonă periferică a Capitalei. Clădirea istorică a TVR și terenul valoros urmau să fie vândute pentru a plăti datoria către stat. Nu există niciun fel de date oficiale cu privire la aceste intenții, dar aducerea în discuție a mutării TVR „undeva lângă București“ nu este deloc de bun augur. Cu atât mai mult, cu cât Stelian Tănase lansase în dezbatere publică un proiect de lege pentru organizarea TVR și care ar fi reformat instituția. Este greu de înțeles de ce a ales să vorbească despre „construirea“ unei noi televiziuni ca obiectiv imobiliar în același timp cu lansarea proiectului de lege, cu atât mai mult, cu cât este singurul director al TVR care îndrăznește să propună parlamentului o astfel de inițiativă legislativă.
Acest proiect, aflat în dezbatere publică pe site-ul tvr.ro până la sfârșitul lunii septembrie, definește mai clar misiunea publică a TVR, având ca model BBC - mai veche marotă a lui Tănase, care a propus un proiect asemănător și pe când lucra (pe bani grei) pentru Sorin Ovidiu Vântu, pentru a obține prelungirea licenței pentru Realitatea TV. Serviciul Public de Televiziune ar urma să fie plasat sub autoritatea unui Consiliu de Supraveghere a Misiunii Publice format din 13 membri (CSMP - corespunzând lui Trust Council al BBC), cu obiective măsurabile şi a căror îndeplinire să fie raportată parlamentului o dată la 4 ani. Membrii sunt propuşi pentru 6 ani de către Senat, Camera Deputaţilor, Preşedinţie, guvern, Academia Română, Banca Naţională, Convenţia Organizaţiilor de Media, Asociaţia Producătorilor de Televiziune, Uniunea Scriitorilor, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, Uniunea Cineaştilor, Uniunea Teatrală şi Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor.
Cenzura și propaganda la TVR
Sub conducerea lui Stelian Tănase, TVR a revenit, din păcate, la practica cenzurii. În februarie 2014, a oprit prin ordin personal, chiar în timpul difuzării pe postul TVR Moldova, emisiunea-documentar Moştenirea Clandestină, motivând că emisiunea este o propagandă comunistă. Pentru acest caz, Televiziunea Română a fost amendată de CNA cu suma de 70.000 de lei. Trei luni mai târziu, tot printr-o decizie personală, a fost anulată difuzarea unui interviu cu Traian Băsescu, realizat de Brîndușa Armanca. După cenzurarea acestui interviu, George Orbean, consilierul lui Stelian Tănase din acel moment, şi-a dat demisia. Protestele împotriva lui Victor Ponta, care au avut loc în noiembrie 2014, nu au existat la Telejurnal, cazul fiind discutat în Comisia de Etică a TVR. Pe de altă parte, Victor Ponta a fost invitatul unei ediţii a emisiunii Viaţa Satului, cu doar o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale, deşi acest program nu era unul dedicat campaniei.
Văicărindu-se pe tema dificultăților financiare ale TVR, Stelian Tănase nu a ezitat să le dea emisiuni prietenilor săi, plătiți cu sume grase. Cornel Nistorescu și Mircea Dinescu sunt exemplele notorii, ambii primind sume de câteva mii de euro pe lună. Asta în condițiile în care celorlalți angajaţi li se pregătea reducerea salariilor.