Televiziunea publica in colaps. Va intra in insolventa in maxim o luna. Falimentul, exclus

Vlad Toma | 03.03.2016

Conform unor surse guvernamentale citate de Hotnews, TVR ar urma sa intre in insolventa in cateva saptamani, fiind luata deja o decizie politica in acest sens.

Pe aceeași temă

 

Hotnews anunta de asemenea ca modificarile legislatiei vor intra saptamana viitoare in dezbatere, in regim de urgenta, la nivelul comisiilor de specialitate ale Parlamentului, urmand sa fie adoptate in plen in circa 2-3 saptamani. In urma modificarilor, se va putea decide intrarea TVR in procedura de insolventa, insa doar pentru reorganizare, fiind exclusa posibilitatea solicitarii falimentului. 

 

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat ieri ca TVR este in subordinea Parlamentului, nu a Executivului: "La discutiile din comisia de specialitate din Camera Deputatilor, de saptamana trecuta, Ministerul de Finante s-a angajat sa prezinte variantele de modificare ale legii si pasii procedurali care trebuie urmati pentru a gasi raspuns la cel putin doua din solutiile invocate in acel moment: insolventa si fuziunea cu Radioul. Presupun ca anumite modificari legislative, care in timpul discutiei respective am inteles ca sunt agreate si de catre- cel putin ca principiu, sigur - si de catre parlamentari, ele vor fi prezentate comisiei si, cum cele doua institutii sunt in subordinea parlamentului, parlamentul va decide daca le accepta si pe care le accepta din variantele tehnice pe care le va propune Ministerul de Finante", a declarat Dan Suciu, citat de Hotnews.

 

Comisiile de cultura din Parlamentul Romaniei au discutat in 23 februarie situatia financiara a SRTV, aceasta fiind amenintata de insolvență din cauza datoriilor uriașe pe care le-a acumulat. La discutii a participat si premierul Dacian Ciolos. 

 

Premierul Ciolos a declarat in timpul dezbaterilor ca stergerea datoriilor TVR nu doar ca nu este posibila dar nici macar nu ar rezolva problema pentru ca ar aparea noi datorii :  "Stergerea datoriilor nu ar rezolva problema si nu este posibila pentru ca ar fi considerata ajutor de stat. E o problema legal-juridica. Aceasta stergere a datoriilor ar trebui sa vedem daca ofera posibilitatea relansarii activitatii TVR, dar e nevoie si de decizii politice in acest sens... Guvernul este deschis la o discutie cu Parlamentul... Deciziile au tot fost amanate si s-a ajuns la o situatie disperata. Suntem intr-un moment in care deciziile vor trebui luate pe termen scurt ca lucrurile sa poata fi tinute in mana acolo. Parlamentul ar trebui sa isi asume niste decizii si pe termen lung, chiar daca este in ultimul an de mandat", a spus Ciolos, citat de stiripesurse.ro

 

Mai multe organizații non-guvernamentale au cerut autorităților să se implice de urgență pentru scoaterea SRTv din criza în care se află. Cu titlul “Salvați televiziunea publică!”, apelul a fost transmis premierului, ministrului Culturii și membrilor Comisiilor din Senat și Cameră responsabile în acest caz. Documentul e semnat de organizațiile ActiveWatch, convenția Organizațiilor de Media, Centrul pentru Jurnalism Independent, FRJ MediaSind, Centrul de Resurse Juridice, Expert Forum, Miliția Spirituală, Funky Citizens și Centrul Român de Politici Europene.

 

Acum cateva zile, sindicaliștii din TVR au trimis o scrisoare-deschisă președintelui, premierului și președinților celor două camere parlamentare, cerând anchetarea modului în care au fost cheltuiți în ultimii 15 ani banii TVR.

 

Dacian Cioloş i-a spus preşedintelui Senatului, in timpul discutiilor din Parlament despre conflictul ANAF-Antene, că este dispus să discute despre situaţia Televiziunii Române şi a dat asigurări că, deşi această instituţie se află sub coordonarea Parlamentului, Guvernul va colabora pentru a se găsi soluţii "în limitele legii".

 

Preşedintele Comisiei de cultură din Senat, social-democratul Georgică Severin, a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Legii SRTV, prin care reia o propunere mai veche de separare a funcţiei de preşedinte de cea de director general al postului public de televiziune, urmând ca directorul să fie angajat în urma unui concurs, pe bază de proiect, scrie Realitatea.net.

 

Datele arată că situația este critică la TVR. Estimările pentru 2015 indică: venituri de 492 de milioane de lei,cheltuieli de 484,8 milioane de lei, un profit anual de 7,1 milioane de lei și o pierdere cumulată de 688,9 milioane de lei. Veniturile, cheltuielile și pierderea cumulată sunt toate în scădere.


În ce au fost direcționați banii TVR, în 2015:

 

·         plati datorii istorice: 14,5 milioane de euro, adica 20% din total

·         plati cheltuieli curente: 49,3 milioane euro (68%), din care 35 milioane euro plati cu salariile (50%)

·         plati pentru programe si licente: 3,8 milioane de euro (doar 5,4%), in conditiile in care, potrivit Irinei Radu, un procent mai adecvat pentru ca televiziunea sa creasca in ochii telespectatorilor ar fi de circa 20%

·         plati pentru studiouri teritoriale: 1,5 milioane de euro (2%)

·         investitii: 0,5%

·         titluri executorii: 3%


Propuneri pentru creșterea veniturilor:

 

·         aducerea taxei TV la nivelul anului 2003 (de la 4 lei la 4,5 lei/luna persoana fizica) - potrivit Irinei Radu, nu este de asteptat sa existe cresteri importante ale valorii taxei in aceasta perioada

·         eliminarea regulilor prin care TVR poate sa emita publicitate doar 8 minute/ora, mult mai putin decat posturile comerciale

·         reintroducerea scutirilor de TVA pentru drepturile de difuzare filme, competitii, abonamente la agentii internationale de stiri

·         cresterea numarului platitorilor de taxa TV

·         excluderea alocatiei bugetare din baza de calcul a sumelor datorate organismelor de gestiune colectiva a drepturilor de autor

·         plafonarea comisionului de colectare a taxei TV, perceput de distribuitorii de electricitate

·         eliminarea masurilor discirminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22