Tensiuni în Alianța USR-PLUS: Ultima rundă de negocieri s-a încheiat fără să se ajungă la un acord

Laurentiu Gheorghe | 16.06.2019

Se negociază termenii în care va funcționa Alianța în perioada viitoarelor alegeri: prezidențiale, locale și parlamentare. Cioloș ar fi plecat intempestiv de la ultima rundă de discuții, relatează Digi24.

Pe aceeași temă

Vineri seară a avut loc o nou rundă de negocieri între delegațiile USR și PLUS pentru stabilirea termenilor în care va funcționa Alianța până după alegerile parlamentare. Discuțiile s-ar fi încheiat înainte de ajungerea la acord între cele două părți, liderul PLUS, Dacian Cioloș ridicându-se și părăsind intempestiv masa negocierilor. A fost a două oară când liderul PLUS ar fi părăsit negocierile în timpul dezbaterilor, relatează Digi24.

Mărul discordiei ar fi mai ales numărul de candidați pentru locale și numărul de locuri pe listele comune pentru parlamentare. Potrivit surselor, Dacian Cioloș ar vrea, dacă se poate, chiar mai mult de jumătate din aceste locuri.

Nici asupra numelui contracandidatului lui Klaus Iohannis pentru prezidențiale nu există consens. Alianța dorește să se prezinte în fața electoratului cu un tandem președinte-premier format de cei doi lideri: Dan Barna și Dacian Cioloș. Problema este că nu s-a stabilit cine ce post va ocupa, dar bătălia s-ar da în primul rând pentru prezidențiabil, loc pe care l-ar râvni ambii politicieni.

O dovadă a tensiunilor din Alianță este transmiterea sâmbătă dimineață către presă a unui sondaj efectuat de Alianța 2020 în care se arată că electoratul propriu l-ar prefera pe Dacian Cioloș în cursa pentru prezidențialele din luna noiembrie. Până acum Dan Barna nu și-a afirmat public dorința de a fi contracandidatul lui Iohannis dar de precizat că a prezentat profilul prezidențiabilului: să nu fie ca Băsescu, președinte-jucător, dar nici ca Iohannis - prea instituțional, prea formal, ci undeva la mijloc, să se implice când e cazul, dar în niște limite.

Sursele citate de Digi24 mai spun că în USR nervozitatea este la cote ridicate privind pretențiile, considerate exagerate, pe care le are Dacian Cioloș, care vine în această construcție cu mai puține resurse, filiale, membri și putere de a organiza și de a duce în spate niște alegeri.

Nemulțumirile din USR sunt cu atât mai mari cu cât la europarlamentare a fost acceptată pretenția lui Cioloș de a numi jumătate dintre candidații de pe lista comună. Potrivit surselor, în ciuda acestui fapt și a promisiunilor, PLUS nu ar fi venit în această campanie cu toți banii promiși, iar greul ar fi căzut tot pe umerii USR.

În pofida acestor dispute, sursele spun că USR e decis să rămână la masă negocierilor până la capăt, iar Dan Barna are o atitudine pacifistă și nu insistă pentru postul de prezidențiabil dincolo de rezonabil. Se fac însă și planuri în cazul în care Alianța nu trece testul negocierilor. Cei din USR ar fi convinși că pot merge mai departe și singuri, deși nu își doresc acest lucru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22