Pe aceeași temă
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat, luni, că România trebuie să realizeze reforma salarizării unitare pentru a obține banii din PNRR din cea de a patra tranșă.
În contextul discuțiilor despre gaura de 20 de miliarde de lei din buget și a măsurilor cerute de premierul Nicolae Ciucă pentru reducerea cheltuielilor, Boloș spune că România trebuie să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor.
„Cheltuielile cu salariile reprezentau 37% (din totalul veniturilor încasate la buget), eram printre primele locuri în UE, și aici la acest indicator trebuie să vedem cum îl ajustăm ca să vedem cum validăm jalonul”, spune Marcel Boloș.
„Este o sarcină pe care a stabilit-o domnul prim-ministru și facem analize la nivelul ministerului. Trebuie să precizez că MIPE nu funcționează după regulile care sunt cunoscute pentru ceea ce înseamnă structurile de personal. Noi avem standarde pe care le cere Comisia Europeană pentru ca banii pe care îi gestionăm să aibă structuri funcționale și trebuie să fim atenți și cumpătați pentru că vorbim de 80 de miliarde de euro și nu putem pune în pericol implementarea acestor bani”, a spus ministrul despre posibile reduceri de cheltuieli în ministerul pe care îl conduce. Marcel Boloș a precizat că România și-a asumat în PNRR reducerea cheltuielilor cu plata salariilor bugetarilor.
„Eu nu am prezentat în spațiul public pentru reducerea celor 20 de miliarde de lei, eu am vorbit despre impactul și implementarea reformei privind salarizarea personalului bugetar și am vorbit de trei scenarii posibile pe care oricând Comisia poate să le invalideze. Un lucru e cert, la această reformă avem de demonstrat Comisiei Europene un impact financiar semnificativ. Aceasta presupune că trebuie să venim cu soluții de sustenabilitate pe termen lung în ceea ce privește salariile. Noi avem jalon pe trimestrul doi al acestui an, acest jalon, legea salarizării unitare este parte din cererea de plată numărul patru și termenul este luna decembrie. Deci, din acest punct de vedere timpul pe care îl avem la dispoziție este suficient pentru a oferi Comisiei o alternativă de validare a jalonului.”, a declarat ministrul Boloș.
Acesta spune că e o condiție „dură” pe care o impune Comisia pe care actualul guvern a „moștenit-o” în PNRR. „Condiția aceasta dură de sustenabilitate pe care noi am moștenit-o în PNRR nu va fi una ușoară și mă bazez pe negocierile și discuțiile pe care le-am purtat până acum pentru pensiile speciale.”, a precizat Marcel Boloș.
Întrebat cam cât ar trebui să reducă România din cheltuielile cu salariile, acesta a declarat: „Sunt 110 miliarde de lei cheltuielile cu salariile. Noi în anul 2021, din totalul veniturilor încasate, cheltuielile cu salariile reprezentau 37%, eram printre primele locuri în UE, și aici la acest indicator trebuie să vedem cum îl ajustăm ca să vedem cum validăm jalonul și să îl cuprindem în cererea numărul patru. Nu știu să vă ofer un procent. Din experiența pe care o am cu pensiile speciale, ori de câte ori am prezentat măsuri care sunt bune pe fond, să zicem un impact de 0,01% din PIB este socotit de Comisiei un impact nesemnificativ și trebuie să ne gândim de pe acum. De la 0,3 la 0,5% din PIB este o măsură care poate fi luată în considerare de Comisie, dar e posibil să ne ceară un ansamblu de măsuri cărora să le simulăm impactul financiar în PIB și în felul acesta să facem dovada caracterului de sustenabilitate.”, a mai spus ministrul.
Ciucă: Fiecărui ministru i-am cerut în scris
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că le-a dat sarcină miniștrilor să caute orice opțiune pentru a reduce cheltuielile bugetare fără să se atingă însă de banii pentru salarii și investiții.
„Am dat sarcină în Guvern ca orice opțiune să fie discutată, mai puțin cea de salarii și cea de investiții", a spus Ciucă în timpul unei vizite la Focșani. Premierul a adăugat că sunt cheltuieli care pot fi regândite. De asemenea, Nicolae Ciucă s-a arătat nemulțumit de colectarea taxelor
„Este neapărat nevoie să ne chibzuim aceste cheltuieli. (...) Să rezolvăm problema colecătorii taxelor. (...) Și le cer instituțiilor statului să-și facă datoria și să ajungă să realizeze o colectare așa cum este ea planificată", a spus Nicolae Ciucă. Coaliția a decis că este nevoie de o ajustare cu 20 de miliarde de lei a cheltuielilor la bugetul general consolidat al statului, o sarcină pe care premierul a transmis-o miniștrilor din Guvern.
„Fiecărui ministru i-am cerut în scris, pentru că am spus și o repet. Îmi asum orice decizie pe care o iau. Și aici este vorba de responsabilitate. Este responsabilitatea noastră față de români. Nu putem să venim acum și să îi înspăimântăm că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii", a mai spus Nicolae Ciucă. Acesta a dat asigurări că nu vor fi introduse taxe noi și că preferă să ia măsuri de echilibrare a bugetului la început de an.
„După trei luni de zile, avem un deficit de 1,4% la început de trimestru. Şi este bine să ne luăm măsurile acum, la început de an, astfel încât să nu ajungem pe final de an să nu ştim cum să rezolvăm această problemă. Ca atare, dacă găsim, şi sunt convins că găsim, pentru că se lucrează la nivelul Ministerului Finanţelor, la nivelul fiecărui ordonator principal de credite, să vină cu aceste soluţii. Şi atunci un echilibru, o balansare între cheltuieli şi colectare ne poate asigura liniştea necesară pentru acest an", a spus şeful Guvernului. El a adăugat că în 2022 economia şi bugetul de stat au înregistrat o evoluţie pozitivă, cu o rată record de absorbţie a fondurilor europene, însă România, ca și alte țări, a resimțit consecinţele nefaste ale războiului din Ucraina, care a venit cu inflație și probleme logistice create pe lanţurile de aprovizionare.
Nu se taie salariile
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a negat luni, la Antena 3 CNN, posibila tăiere a salariilor angajaţilor de la stat, după ce varianta a fost vehiculată de ministrul Marcel Boloş.
„Trebuie să facem tot posibilul sa identificăm risipa şi să reducem risipa este adevărat şi ne trebuie o cheltuire eficientă a fondurilor publice. Însă, reducerea salariilor bugetarilor este exclusă din punctul de vedere al PSD, sub nicio formă”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, luni, la Antena 3 CNN.
Reacţia lui Marius Budăi vine după ce Marcel Boloş, ministru PNL, a spus ca există şi aceste două variante pe masa de lucru: reducerea salariilor bugetarilor şi reducerea numărului de angajaţi la stat.
Marius Budăi: PNRR e sursa răului
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a criticat dur jaloanele impuse prin PNRR, mai ales când vine vorba de reducerea cheltuielilor bugetare cu salarii și pensile speciale și l-a criticat pe ministrul liberal Boloș:
„Am văzut și eu interviul și domnul Boloș a plecat practic de la sursă, de la sursa răului, așa cum îi spun eu, și anume a plecat de la scrierea PNRR, de la ceea ce scrie acolo.
Însă eu repet, ca să fim foarte clari, da, trebuie să fim atenți și eficienți în cheltuirea fondurilor publice, dar nu cu reducerea salariilor și nu într-o perioadă în care puterea de cumpărare a tuturor cetățenilor români este amenințată, a declarat Budăi.
Comentarii 7
Vladix - 04-22-2023
Din pacate tarile cu parlamente ("democratii reprezentative") nu sint democratii adevarate(poporul conduce), ci oligarhii (putini conduc). Pentru a fi democratii adevarate ar trebui ca deciziile Parlamentului sa fie supuse aprobarii cetatenilor. "Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare al societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E ceea ce se observa în România cind, indiferent ce partid vine la putere, rezultatul e acelasi. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele. Situația României este situația oricărui structuri puternic centralizate. Statele nordice au rezultate bune pt ca au structuri descentralizate. Cei care se gândesc ca democratie e atunci cind alegi pe cineva sa ia decizii pentru tine fără ca acesta sa trebuiască sa te consulte, ori e un prost, ori e un ticălos. E ca atunci cind ai de ales dintre mai multi hoti cine sa te fure. E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.
Răspundenick - 04-21-2023
,,Piromanii" cocotati la virful statului roman nu stiu cu mina cui sa scoata castanele din foc.....!Ma intreb daca vor sa rezolve problemele create ...tot de ei!
RăspundeLucian Nicolescu - 04-14-2023
Ăștia nu se vor lăsa până nu vor face praf toată țara. Aleluia.
Răspundetibi - 04-12-2023
In prima cuvantare a lui Ciolacu dupa ce a fost investit a folosit cuvantul echitate. Vor creste TVA-ul. Specialii deoarece cheltuie mai mult vor plati mai multi bani pentru tva. Saracii care nu prea mai au dupa ce sa bea apa vor plati mai putin. Este echitabil.
Răspundetibi - 04-12-2023
Pe vremea lui Băsescu și Boc s-a lucrat la o lege a salarizării in care raportul între cel mai mic salariu și cel mai mare era de 1 / 12. Apoi a venit USL și au recreat SPECIALII. Azi mâine vom fi făcuți iar regat pentru care nobilii sunt deja pregătiți.
RăspundeNick - 04-10-2023
De pensiile speciale nu se mai vorbește! S-au risipit foarte multe resurse pe clientela PSD-PNL. Cum se scanda PSD, PNL aceeași..... marfă!
RăspundeNick - 04-10-2023
Sursa? Păi nu se taie pensiile speciale? Să mai trimită acasă și vreo 25% din bugetari și trecem pe plus!
Răspunde