Teodor Berna, patronul Tehnologica Radion, santajat de Sebastian Ghita

Dora Vulcan | 30.06.2016

Omul de afaceri Theodor Berna a fost santajat de deputatul Sebastian Ghita, care i-a cerut o importanta suma de bani pentru a opri difuzarea pe un post de televiziune de materiale denigratoare la adresa societatii Tehnologica Radion, controlate de Berna, potrivit rechizitoriului prin care Ghita a fost trimis in judecata, dar si din datele postate pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), scrie Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit rechizitoriului, la data de 14 martie a fost inregistrat un denunt la DNA Ploiesti formulat de un om de afaceri din care rezulta ca, in cursul lunii martie 2011, inculpatul Sebastian Aurelian Ghita l-ar fi constrans sa-i remita o importanta suma de bani pentru a inceta difuzarea, prin intermediul unui post de televiziune detinut de Ghita (Realitatea Tv- n.r.), a unor materiale denigratoare la adresa societatii pe care afaceristul o controla.

 

Din datele mentionate in rechizitoriu, dar si din cele postate pe site-ul instantei supreme reiese ca omul de afaceri implicat in cauza este Theodor Berna, iar societatea vizata de materialele denigratoare era Tehnologica Radion.

 

"Astfel, pentru realizarea scopului ilicit si pentru a da o aparenta de legalitate sumelor de bani ce urmau a fi incasate, Ghita Sebastian Aurelian l-a determinat pe (...) ca societatea reprezentata de acesta, SC (.....) SRL sa incheie in mod fictiv cu SC (...) SA - firma la care inculpatul Ghita Sebastian Aurelian era actionar, prin intermediul (...) LTD, contractul de prestari servicii nr. (...) din 28.03.2011, contract al carui obiect nu a fost executat in realitate de catre societatea prestatoare. In baza contractului mentionat, SC (...) SRL, in perioada iunie-septembrie 2011, a achitat catre SC (...) SA, in doua transe, suma totala de 610.202, 96 lei din valoarea de 500.000 euro stipulata in contract" , spun procurorii.

 

Conform DNA, Berna a acceptat propunerea lui Ghita "sub imperiul presiunii" create de deputat si "de teama" ca societatea sa nu-si piarda beneficiarii.

 

"Efectul semnarii contractului a fost acela ca postul de televiziune (...) a incetat atacurile mediatice denigratoare la adresa SC (...) SRL. Martorul (...) mai arata ca, intrucat in toamna anului 2011, Ghita Sebastian a plecat de la postul (...) , a solicitat angajatilor ca SC (....) SRL sa nu mai efectueze nicio plata catre SC (...) SA, in baza contractului nr. (.....)28.03.2011. (...) Consecinta rezilierii contractului a fost reluarea atacurilor mediatice la adresa SC (...) SRL, odata cu infiintarea postului de televiziune (...) - patronat de Ghita Sebastian, intr-un cerc restrans de persoane acesta afirmand ca, daca (...) nu rezilia acel contract, ramanea nr. 1 pe piata constructiilor", se mai arata in rechizitoriu.

 

De asemenea, Berna le-a spus anchetatorilor ca Ghita a exercitat presiuni si influente la nivelul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si al conducerii ANAF in legatura cu dosarul penal care era in curs de instrumentare la unitatea de parchet mentionata si in cadrul caruia omul de afaceri a fost arestat ulterior.

 

Conform rechizitoriului, omul de afaceri a precizat ca se constituie parte civila in cauza cu sumele de bani care au fost achitate in baza respectivului contract de prestari servicii, fiind vorba despre un total de 610.202, 96 lei.

 

Datele postate pe site-ul ICCJ arata ca in ultimul dosar in care Sebastian Ghita a fost trimis in judecata s-au constituit parti civile Theodor Berna si SC Tehnologica Radion.

 

Totodata, procurorii propun confiscarea sumei de 610.202,96 lei de la Sebastian Ghita, obiect al infractiunilor de santaj si spalarea a banilor, retinute in sarcina inculpatului, in masura in care suma de bani nu serveste la despagubirea partii civile.

 

Procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata, sub control judiciar pe cautiune, pe deputatul Sebastian Ghita, alaturi de fosti sefi din Parchet si Politie.

 

Sebastian Ghita este acuzat de doua infractiuni de dare de mita, cumparare de influenta, spalare de bani, santaj, doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

 

Sebastian Ghita nu a dat declaratii procurorilor in dosarul de santaj (rechizitoriu)

    

Deputatul Sebastian Ghita a refuzat sa dea declaratii in fata procurorilor DNA Ploiesti in dosarul in care acesta a fost trimis in judecata pentru mai multe fapte, intre care santaj, dare de mita si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, se arata in rechizitoriu, potrivit Agerpres. Comform documentului, Ghita a uzat de dreptul prevazut de articolul 83 aliniatul 1 Cod de procedura penala si nu a dat declaratii in aceasta cauza.

 

Pe de alta parte, procurorul Liviu Tudose, fost sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, deferit justitiei in dosarul lui Ghita pentru pentru luare de mita si folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, a recunoscut ca il cunoaste pe Ghita si ca 'este posibil' sa ii fi oferit acestuia date referitoare la un dosar al PCA in perioada de confidentialitate a cercetarilor.

 

"Procurorul magistrat Tudose Liviu Mihail (...) a recunoscut ca il cunoaste pe deputatul Sebastian Ghita de la inceputul anilor 2000 si "este posibil" ca in cursul anului 2013, in perioada de confidentialitate a cercetarilor efectuate in dosarul (...) P/2013, cand erau in derulare masuri de supraveghere tehnica, Ghita Sebastian Aurelian sa fi venit la locuinta sa din (....) judetul Prahova, pentru a-i solicita furnizarea unor informatii din dosarul instrumentat de procurorul (...). Inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut ca 'este posibil' sa-l fi informat pe Ghita Sebastian despre numele procurorului de caz si al ofiterilor delegati in cauza, insa a considerat irelevante aceste informatii. Acesta a afirmat ca nu mai stie daca Ghita Sebastian Aurelian i-a cerut sa-i furnizeze date referitoare la masurile de supraveghere tehnica dispuse in dosar", se precizeaza in rechizitoriu.

 

Potrivit unor surse judiciare, PCA Ploiesti efectua la acel moment cercetari in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro in care ulterior au fost trimisi in judecata mai multi inculpati, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, Razvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma aflata in relatii apropiate cu Sebastian Ghita, dar si oameni de afaceri ale caror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritatile publice din Prahova.

 

Totodata, Tudose a relatat ca, incepand cu toamna anului 2013, deputatul Sebastian Ghita a inceput sa vina din ce in ce mai des la locuinta sa, solicitandu-i, in mod insistent, sa-l salveze 'pe mosu', fiind previzibil ca ancheta PCA va ajunge la acesta. Surse judiciare au declarat ca 'mosu' era Mircea Cosma, la acel moment presedinte al Consiliului Judetean Prahova.

 

"De asemenea, inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut, la data de 21.03.2016, cand a fost audiat in calitate de suspect, ca a folosit relatia cu Ghita Sebastian Aurelian, acreditand insa ideea ca urmarea sa cunoasca unele incercari de afectare a dosarului sau scurgeri de informatii (...). Inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut si faptul ca avea cunostinta de planul de ancheta, denumirile catorva societati, cateva nume de persoane din dosarul nr. (...) P/2013, 'in conditiile in care procurorul de caz (...) venea des si imi prezenta aspecte din ancheta", se mai precizeaza in documentul citat..   

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22