Teodorescu: Cum își ascund averile unii politicieni - 1% din buget se scurge prin 350 de firme

E.b. | 06.07.2017

Sociologul Alin Teodorescu a spus, la Digi24, că explicația pentru averile mari ale unor politicieni stă în legea privind acțiunile la purtător nenominale.

Pe aceeași temă

 

 

Fostul deputat PSD a mai spus că printre aceste firme se numără și Teldrum, despre care presa a scris că îi aparține lui Liviu Dragnea. „Se știa cine fură”, a adăugat el. 

 

„Politicienii au participat la gestiunea fondurilor publice. În România, în ultimii 30 de ani, au fost aproape 1000 de miliarde de euro. Dacă 3% s-au furat, dar s-au furat, după primul raport SRI cel din 1997 se furau 30%, dar hai să zicem că s-au furat 3% înseamnă 30 de miliarde de euro, pentru 500-600 de oameni care se aflau în funcții de conducere”, a spus Alin Teodorescu, la Digi24.

 

Întrebat cum au putut politicienii să ascundă acești bani, el a explicat că este vorba de „un rând” în legea 15 și legea 30 din 1990, care permite să ai acțiuni la purtător nenominale.

 

E o copie după o lege interbelică și care se poate modifica imediat, sunt 350 de firme cu acțiuni la purtător, printre care si Teldrum, care nu are nici o legătura cu Dragnea. Dacă se modifică legea, aceste firme ar trebui să-și dezvăluie proprietarul. Sunt 350 de firme în țară în această situație. Prin ele se scurge, după unele estimări, aproximativ 1% din bugetul anual”, a spus Alin Teodorescu.

 

Sociologul a explicat că, dacă vor fi modificate aceste legi din 1990, fie prin inițiativă guvernamentală, fie prin inițiativă parlamentară, atunci proprietarii acestor 350 de firme care rulează aproximativ 1% din bugetul României în fiecare an ar trebui să-și declare proprietatea și atunci ar putea fi cunoscuți.

 

 

Întrebat de unde are datele, sociologul a răspuns că acestea sunt publice, la Registrul Comerțului și Ministerul Finanțelor.

 

Sunt anumite grupuri care fac studii. Veți vedea că proprietarii lui Teldrum sunt în Brazilia, Madagascar, Cipru și probabil Indonezia, nu știu, inventez, sunt off shore-uri. Uitați-vă câte off-shore-uri câștigă licitații mari pe SEAP”, a afirmat Alin Teodorescu.

 

Întrebat dacă a existat o încercare de modificare a acestei legi, fostul consilier al lui Adrian Năstase a răspuns că da: „A existat în 2004, s-a încercat modificarea legii și eliminarea sistemului prin care proprietarii își declară proprietatea doar când se prezintă la AGA”.

 

La întrebarea cine a încercat acest lucru, sociologul a răspuns că „s-a încercat de la guvern, dar nu am probe, deci nu discutăm despre asta”.

 

Alin Teodorescu a povestit un moment dintr-o ședință din 2005 a PSD.

 

 

Vă spun ceva ce nu cred că am spus vreodată și probabil că o să îmi pară rău. La o ședință de partid în 2005 în care se discutau diferite forme ale noului statut, vorbim de perioada aprilie, când a fost celebrul congres în care Iliescu a pierdut în fața lui Geoană, și Năstase a fost reconfirmat în funcția de președinte executiv al partidului. Mulți alții nu s-au calificat pentru funcțiile de vicepreședinte pentru că oamenii din sală aveau propria judecată care nu avea legătură cu ce ni se spunea la centru. Mă uitam la un prezidiu și din șapte oameni câți erau acolo - nu era prezidiul congresului, era prezidiul unor întâlniri la care se discutau proiecte de transformare a partidului, de reformare - am făcut socoteala că patru dintre șapte sunt penali. Unul era naiv, total naiv, era complet naiv și încrezător în firea dreaptă a oamenilor și doi erau sătui de ce vedeau. Cei doi sătui s-au retras, naivul s-a dus în treaba lui în sectorul privat. Cei patru au fost condamnați și trei dintre ei deja judecați și și-au făcut stagiul”, a relatat sociologul Alin Teodorescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22