Teodorovici anunta ca noile redevente mai intarzie un an: Vor intra in vigoare in 2017

I. P. | 22.10.2015

Legea redevențelor se va aplica abia din 2017, în prima parte a anului viitor urmând să treacă prin Parlament, a declarat, joi, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Pe aceeași temă

Legea redevențelor se va aplica abia din 2017, în prima parte a anului viitor urmând să treacă prin Parlament, a declarat, joi, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

 

Redevențele ar fi trebuit schimbate de anul acesta, 31 decembrie 2014 fiind limita pentru valorile stabilite în urmă cu 10 ani. Guvernul Ponta a prelungit însă sistemul, în loc să crească redevențele și să aducă astfel mai mulți bani la buget.

 

Acesta a precizat că a avut o discuție cu echipa Fondului Monetar Internațional pe tema redevențelor.

 

De asemenea, ministrul Finanțelor a mai spus că legea ar urma să ajungă în Parlament anul acesta, să fie dezbătută și aprobată în prima parte anului viitor și să se aplice din 2017. Teodorovici a refuzat să ofere însă detalii despre valoarea redevențelor din viitoarea lege.

 

Luna trecută, Artur Stratan, președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), afirma că noua lege a redevențelor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, în condițiile în care până la finalul anului, tehnic, nu se mai pot face demersurile necesare în acest sens. Acesta sublinia că nivelul redevențelor ar trebui să rămână neschimbat pentru a furniza un 'balon de oxigen' industriei de petrol și gaze, iar, în caz contrar, o astfel de măsură ar fi "catastrofală" pentru industrie.

 

"Estimăm că noua lege a redevențelor ar putea intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2017. Până la sfârșitul anului nu credem să se mai întâmple ceva pentru că mai sunt doar câteva luni — și nu vedem cum ar fi tehnic posibil ca ministerul să reușească o consultare publică cu mediul de afaceri, cu industria și cu asociația noastră, să circule un draft pentru consultare publică postat pe site-ul ministerului timp de 30 de zile, după care să primească feedback de la mediul de afaceri și să realizeze un draft final pe care să îl aproble în Parlament. Deci, până la sfârșitul anului, nu preconizăm să se poată obțină așa ceva din partea Guvernului. Ideal ar fi ca o schimbare a redevențelor să fie introdusă începând cu 1 ianuarie a oricărui an, pentru că este foarte dificil în timpul anului de schimbat modalitatea de calcul și toate registrele contabile ale unei companii operatoare din sectorul de petrol și gaze", a spunea Stratan.

 

Pe de altă parte, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duțu, afirma, în mai, că pe termen scurt, o majorare spectaculoasă a redevențelor este puțin probabilă și că noile redevențe se vor aplica, cel mai probabil, acordurilor petroliere viitoare.

 

"Acordurile existente au fost deja semnate cu niște clauze care includ redevențele actuale, pe baza cărora companiile și-au făcut planuri de afaceri pe 10-15 ani", explica Duțu.

 

Discutiile cu FMI continua in martie

 

Guvernul va discuta despre încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la următoarea misiune FMI din România, care va avea loc în martie 2016, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax.

 

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va avea următoarea misiune în România în martie 2016, când Guvernul ar putea discuta încheierea unui nou acord şi termenii acestuia, însă vrea să rezolve şi restanţele din vechiul acord, a declarat joi seara.

 

"FMI vine în martie anul viitor. Până atunci rămâne de implementat ce a rămas nerezolvat din vechiul acord. Vom trimite o scrisoare către Fond şi vom posta ce a rămas de realizat din acordul care s-a încheiat", a afirmat Teodorovici la o întâlnire cu jurnaliştii.

 

La vizita din martie, reprezentanţii Guvernului ar putea aduce în discuţie un nou acord cu FMI, însă vor înainta solicitarea formal atunci când şi Fondul va agrea soluţia.

 

Noi reduceri de TVA

 

Guvernul va modifica Codul Fiscal din nou, prin ordonanţă de urgenţă, pentru a reduce de la 1 ianuarie TVA la apă la 9%, impozitul pe dividende la 5%, dar va majora în acelaşi timp plafoanele microîntreprinderilor de la 65.000 euro la 100.000 euro, concomitent cu reducerea impozitului pe venit.

 

Astfel, TVA la apă va fi redusă de la începtul anului viitor, de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atât casnic, cât şi industrial, măsura având un impact de 250 milioane de lei, potrivit ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici.

 

Totodată, Guvernul va devansa cu un an reducerea impozitului pe dividende la 5%, de la 1 ianuarie 2017 la 1 ianuarie 2016, aplicându-se pentru sumele primite în 2016 aferente dividendelor realizate în acest an.

 

Microîntreprinderile vor avea plafoanele majorate de la 65.000 euro la 100.000 euro, dar vor fi impozitate diferit, în funcţie de numărul de angajaţi, scrie Mediafax.

 

Astfel, se păstrează impozitul pe venit de 3% pentru firmele fără angajaţi, dar scade la 2% dacă firma are un salariat şi la 1% dacă angajează două persoane. Facililitatea fiscală este aplicată pentru angajaţi cu normă întreagă sau cu fracţie de normă, dar care cumulează împreună o normă întreagă, iar salariaţii trebuie păstraţi pentru o anumită perioadă, fără discontinuităţi.

 

De asemenea, Executivul va scuti unităţile de învăţământ universitar de la plata impozitului pe profit, în prezent de această măsură beneficiind doar învăţământul preuniversitar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22