Teodorovici e consecvent: Insistă că trebuie îngrădită libertatea de mișcare a românilor în UE

Laurentiu Gheorghe | 07.04.2019

Ministrul Finanțelor se plânge de nerecunoștința clasei politice, care se ocupă de „știri senzaționale și scandal (...) aruncă cu noroi asupra credibilității și imaginii României”, în loc să-l laude pe el.

Pe aceeași temă

Izbucnirea lui Teodorovici pleacă de la criticile pe care le încasează după ce sâmbătă, la finalul reuniunii ECOFIN a miniștrilor de finanțe din UE, desfășurată timp de două zile la București, ministrul român al Finanțelor spus că țările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre vestul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să producă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor

„Poate în timpul Preşedinţiei române, voi invita ţările care trimit lucrători în străinătate la o discuţie, să vedem ce e de făcut. Ar trebui să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluţie, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situaţia actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivităţii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influenţate de această mobilitate intraeuropeană. Deci trebuie să încurajăm această mobilitate, dar trebuie şi să ţinem cont de tipul de măsuri pe care trebuie să le aplicăm pentru a nu fi afectaţi noi toţi”, a afirmat Eugen Teodorovici.

El a mai precizat că situaţia mobilităţii selective în cadrul UE a fost unul dintre subiectele principale discutate la reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe de la București.

„Libera circulaţie a forţei de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile ţărilor de origine şi ţărilor-gazdă şi în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce priveşte câştigurile celor rămaşi în ţara de origine. Totuşi mobilitatea muncitorilor poate avea şi efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor şi stopând creşterea potenţială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluţii comune la nivel european şi implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a menționat totuși că din statele est-europene pleacă în vestul Europei nu doar cei înalt calificaţi, ci şi oamenii cu calificări medii sau scăzute.

Mobilitatea selectivă a forței de muncă

„În general în Uniunea Europeană lucrătorii înalt calificaţi sunt foarte mobili, iar atunci când nivelul de realizări educaţionale creşte, creşte şi inovarea. Mobilitatea est-vest este excepţională, dar nu întotdeauna doar lucrătorii de înaltă calificare emigrează. Există un procentaj de lucrători şi cu calificări scăzute şi medii, făcând acest fenomen să fie amplu”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor s-a declarat nemulţumit de discuţiile din cadrul ECOFIN privind mobilitatea selectivă.

„Dacă tendinţele din ultimii 10 ani vor continua, problema va deveni mai pregnantă pentru anumite state membre. De asemenea, mobilitatea duce şi la probleme fiscale. Dacă folosesc limbajul european, voi spune că sunt mulţumit de discuţia de astăzi în domeniul mobilităţii forţei de muncă. Dar, fiind mai pragmatic, trebuie să spun că nu sunt mulţumit, pentru că tot timpul avem discuţii foarte interesante, dar când ajungem la soluţii, nu avem abordarea adecvată. Spun asta pentru că mobilitatea forţei de muncă în UE este poate una din temele cele mai importante de discutat, pentru a se identifica paşii de urmat pentru noi toţi. După cum vedeţi, pentru Uniunea Europeană rezultatele sunt bune în legătură cu mobilitatea forţei de muncă, dar dacă luăm problema şi o discutăm de la caz la caz, soluţiile sunt total diferite”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Reuniunea informală a miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană s-a desfăşurat vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Permise de muncă în statele UE valabile maxim 5 ani

În noiembrie 2018, Eugen Teodorovici a făcut o declarație controversată privind impunerea unor restricții pentru muncitorii români din UE.

„Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în cadrul unei dezbateri la Palatul Parlamentului. „Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștrii de finanțe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci și întărești partea de Vest și lași restul de Europă din fel de fel de condiții, în afară”, astfel explica anul trecut ministrul Finanțelor proiectul său de a limita dreptul românilor de a lucra în statele membre UE.

„În ce sens? Iar văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a explicat Teodorovici.

Comisia Europeană a reacționat dur la acel moment, subliniind că libera circulație a forței de muncă este un drept fundamental în Uniunea Europeană, unul dintre pilonii Pieței interne consacrați în Tratate.

Stelian Ion: Teodorovici, cel mai toxic ministru

Deputatul USR Stelian Ion a criticat dur ieșirea ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici potrivit căreia se impun măsuri, la nivel european, pentru a combate exodul creierelor. Reprezentantul Opoziției spune că Teodorovici se dovedește a fi unul dintre cele mai toxice personaje din guvern.

„Deși nu pare bezmetic ca Daea, nici tont ca Dăncilă, nici ticălos ca Tăriceanu sau Dragnea, nici cu profil de bișnițar ca Vâlcov, nici cu conduită de aparatcic ca Toader, nici mitocan ca Nicolae Șerban, Teodorovici este unul dintre cele mai toxice personaje ale acestei guvernări”, a reacționat deputatul USR, pe Twitter.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22