Pe aceeași temă
Gelu Diaconu oferă detalii savuroase din interiorul Ministerului Finanțelor, cu toți șefii de la ANAF rămași luni până noaptea târziu la serviciu pentru a da socoteală șefului lor, Eugen Teodorovici, de performanțele foarte slabe la colectarea veniturilor bugetare.
Principalul vinovat din ANAF este chiar predecesorul actualului ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, care are în subordine departamentul marilor contribuabili.
Postarea integrală a lui Gelu Diaconu de pe Facebook:
„De la ora 16.30, toți angajații cu funcții de conducere sunt blocați in birourile ANAF din dispoziția ministrului Teodorovici. Se pare ca e foarte supărat pe rezultatele la încasări care se profilează pe luna martie.
Situația “Z+2” (un indicator intern) arata astăzi foarte prost, cu o gaura mare la mari contribuabili, in parohia marelui strateg Mișa!!!
Domnule ministru, nu au angajații ANAF vreo vină față de dezastrul adus asupra încasărilor de “revoluția fiscală”, pe care o tot ajustați săptămânal. Așteptați-va la ce este mai rău in semestrul unu, și ca efect al OUG 18 publicată vineri. Cât privește veniturile autorităților locale, acolo este o adevarata tragedie.
E aproape ora 21. Lăsați oamenii sa plece acasă! Măsurile comunistoide nu ajuta la imaginea dvs. de “reformator” din afara găștii lui Dragnea.”
Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, deficitul a ajuns la 0,59% din PIB (5,5 miliarde lei). Motivul creșterii îl constituie majorarea cheltuielilor de capital cu 441% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 3,33 miliarde lei. Creșterea cheltuielilor statului are la baza plata primelor rate la contractele de achiziție a sistemului de rachete antiaeriene, Patriot, arată G4Media.ro
Totalul cheltuielilor în ianuarie şi februarie a crescut cu 38,5% faţă de primele două luni ale anului precedent, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, în timp ce veniturile bugetare au crescut cu doar 21,3%.
Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 47,8 miliarde lei, cu 38,5% mai mari faţă de primele două luni ale anului precedent.
Cheltuielile de personal au crescut şi ele cu 18,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în anul 2017, dar şi de majorarea salariilor în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii salarizării unitare.
Subvenţiile acordate în primele două luni ale anului 2018 sunt în creştere cu 136,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea este determinată, în principal, de plăţile efectuate (1,2 miliarde lei) pentru sprijinirea producătorilor agricoli şi de subvenţiile acordate pentru susţinerea transportului feroviar public de călători şi a transportului cu metroul.
Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 12,6%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1000 lei, majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 3,7 miliarde lei, de patru ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterile provenind în special din domeniul apărării, precum şi de la bugetele locale.
Creşterea cea mai semnificativă de venituri s-a înregistrat la contribuţiile de asigurări, plus 28,3% faţă de anul precedent, ceea ce indică faptul că majoritatea angajatorilor au păstrat venitul net al angajaţilor după aplicarea modificărilor fiscale. Veniturile fiscale au crescut pe ansamblu cu doar 3,8% în primele două luni ale anului 2018 faţă de 2017