Teodorovici: Sperante desarte. PSD/ALDE voteaza Split TVA asa cum vrea Guvernul

E.b. | 04.10.2017

Eugen Teodorovici (PSD), presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, a anuntat ca cei care sperau ca totusi Split TVA nu va deveni obligatoriu vor fi dezamagiti, pentru ca senatorii PSD si ALDE vor vota legea asa cum a dorit-o Guvernul.

Pe aceeași temă

 

 

Amintim ca saptamana trecuta senatorii din Comisia de buget-finante, inclusiv Teodorovici, au dat aviz negativ proiectului Guvernului si au decis, in schimb, ca Split TVA sa devina obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 doar pentru companiile de stat si firmele care au contracte cu statul. Acest lucru l-a enervat pe seful PSD Liviu Dragnea care l-a acuzat pe Teodorovici ca isi face imagine si a catalogat propunerea drept "o prostie".

 

In saptamana ce s-a scurs de atunci, conducerea PSD a reusit sa isi impuna punctul de vedere privind noul mecanism de plata defalcata a TVA, astfel ca Teodorovici a anuntat marti ca varianta Guvernului va fi cea care va intra in vigoare, transmite Agrespres.

 

Intrebat daca va sustine in continuare eliminarea accizei pe carburant, in ciuda deciziei Consiliului Executiv National al PSD, Teodorovici a spus ca aceasta este abordarea sa si nu sunt argumente pentru a-si schimba opinia. Fostul ministru in Guvernul Ponta a spus si ca nu gaseste "argumente logice" pentru un nou mecanism privind plata TVA.

 

"Aceasta este abordarea mea, modul in care mi-am desfasurat activitatea in Guvern, in Parlament si (...) nu am argumente logice sa sustin un mecanism nou vizavi de split TVA. Este poate o alternativa taxarea inversa care se practica la nivel european, care (...) elimina problema de colectare. Sunt solutii care pot fi discutate si aplicate", a sustinut Teodorovici marti, la finalul sedintei de grup a senatorilor PSD.

 

Fostul ministru de Finante a mai spus ca in sedinta de grup nu s-a discutat despre schimbarea sa din functia de presedinte al Comisiei de buget-finante a Senatului.

 

 

********************

 

Sistemul Split TVA a intrat in vigoare la 1 octombrie si pana la sfarsitul anului este optional, urmand ca de la 1 ianuarie 2018 sa devina obligatoriu. Noul sistem a fost dur criticat de mediul de afaceri, iar sondajele derulate in randul companiilor private au aratat ca acestea incearca sa amane pe cat posibil intrarea in sistem.

 

In schimb, ministrul de Finante Ionut Misa sustinea la inceputul lunii trecute ca "sunt mii de firme" care vor sa il aplice. Dupa intrarea in vigoare, cifrele realitatii l-au contrazis.

 

Profit.ro arata marti ca, potrivit datelor obtinute de la ANAF, de la 1 octombrie doar 175 de firme au optat pentru Split TVA. Numarul total de firme active din Romania este de aproximativ 650.000, dar nu toate sunt platitoare de TVA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22