Pe aceeași temă
Prin Pilonul I de pensii, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că statul vrea să ofere o alternativă la Pilonul II de pensii, care este administrat de companii privativate.
Astfel, cine dorește, să-și poată muta contribuțiile la fondurile de pensii administrate privat la fonduri de pensii administrate de stat. „Dorim să „creăm concurență în zona de pensii, noi ca stat”, astfel încât „omul să poată să aleagă”, a spus Teodorovici la Digi24.
Teodorovici s-a referit la un fond de pensii administrat de către stat, care să fie „total transparent” și să ofere toate informațiile despre „cât a acumulat” o persoană și care „să ofere randamente mai bune decât o face zona privată”. Ministrul Finanțelor a spus că „provocând concurență, în final va avea de câștigat contribuabilul”.
Deocamdată Pilonul I de pensii nu este un fond de investiții, ci doar un fond unde se colectează contribuțiile angajaților și din care se plătesc lunar pensiile. Astfel că nu se poate vorbi despre randamentul sistemului de stat de pensii.
„Dacă ne uităm la ce a fost în trecut nu înseamnă că trebuie să închidem complet ușa la zona publică. Orice structură publică trebuie să fie gândită, condusă în același spirit pro-business”, a spus Eugen Teodorovici, lăsând de înțeles că transformarea Pilonului I de pensii ar putea să includă și înființarea unui fond de investiții al statului.
Totuși, întrebat direct dacă se are în vedere transformarea Pilonului I într-un fond de investiții, ministrul Finanțelor a negat că s-ar dori acest lucru, fără a da însă mai multe amănunte.
Referitor la același subiect, premierul Dîncilă a spus la începutul ședinței de Guvern de joi, că "nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la Pilonul II de pensii", ceea ce se poate interpreta ca transformarea Pilonului II obligatoriu dar administrat privat, într-unul facultativ.