Pe aceeași temă
„Am discutat și eu ieri cu dna ministru. Și am aflat că există o astfel de comisie pentru a se analiza și a se argumenta legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale”, a spus el.
Teodorovici a vorbit despre cazuri de pacienți cu cancer, mai ales în fază terminală și a spus că „se ia în calcul legalizarea pentru utilizarea în acest sens”.
„Categoric, este un argument medical care justifică o astfel de procedură de legalizare și de utilizare în scopuri medicinale a canabisului”, a adăugat el.
Întrebat de legalizarea consumului de canabis pentru recreere, el a răspuns că este prematur să se pronunțe acum. „Noi tot timpul ne raportăm la ce e în alte state, sunt practici care au avantaje. În România mulți văd dezavantaje, nu doar pe subiectul acesta. E prematur să ne pronunțăm”, a spus el.
„Cu siguranță, probabil că în anii următori în România vor fi mai multe dezbateri publice pe mai multe subiecte, probabil și acesta, cu argumente de o parte și de alta și se va lua o decizie în funcție de cei care sunt mai mulți. Dacă în vestul Europei sunt legalizate mai multe practici, să spunem, atunci de ce să nu analizezi dacă într-adevăr este sau nu de luat în calcul?”, a mai spus ministrul.
Europarlamentarii au adoptat în 14 februarie, la Strasbourg, o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale şi fac apel la statele membre ale Uniunii Europene să profite de potenţialul acestor tipuri de medicamente.
Propunerea de rezoluţie a fost depusă pe 16 ianuarie. În text se arată că niciun stat membru al UE nu autorizează fumatul canabisului în scopuri medicale şi nu permite cultivarea la domiciliu a canabisului în scopuri medicale; convenţiile ONU şi dreptul internaţional nu împiedică utilizarea canabisului sau a produselor pe bază de canabis în tratarea anumitor afecţiuni; nu există nicio reglementare internă a UE referitoare la introducerea pe piaţă a medicamentelor pe bază de canabis.