Pe aceeași temă
Ministrul de Finanțe le-a pus gând rău studenților, susținând că urmează să aibă loc o discuție transparentă privind facilitățile pe transport acordate studentilor si ca acestia ar trebui intrebati daca nu ar fi corect ca dupa terminarea facultatii sa ramana sa lucreze un numar de ani in Romania, deoarece statul investește mult pentru educație.
„Saptamana aceasta o sa fie o discutie. Eu am propus sa fie o discutie transparenta, ca oamenii sa vada exact ce se discuta. (...) De ce nu intrebam si discutam cu studentii: continuam sa sprijinim aceasta zona, dar, dupa terminarea facultatii nu cumva ar fi corect din toate punctele de vedere ca studentii un numar de ani de zile sa lucreze in Romania dupa terminarea facultatii? Nicaieri in Europa nu este o astfel de forma. Nu. Statul roman investeste foarte mult in studenti, dar dupa aceea marea lor parte se duc... (sa munceasca in afara tarii - n.r.).
Se dau acele credite, imprumuturi pe termen lung pentru studenti. Si poate ar trebui sa punem asta in balanta, nu cumva ar trebui ca dupa terminarea studiilor, statul investind in tine, in facilitati pe transport, in scoala ...Si poate gasim scheme de finantare sa incurajam studentii sa faca ce au de facut si mai bine”, a spus ministrul Finantelor la Antena 3.
Saptamana trecuta, Teodorovici afirma ca in sedinta Comitetului Executiv National al PSD au fost discutate principii care vor sta la baza primei rectificari bugetare din 2019, fiind inaintate cateva propuneri de masuri, dintre care doua au fost convenite „de principiu”. Una dintre acestea este legata de gratuitatea pe calea ferata de care beneficiaza studentii.
„Si aici o propunere, la fel, inspirandu-ne si din alte zone ale Europei, si oricum va fi si o discutie inainte de a lua o decizie in acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studentilor, putem sa discutam elemente legate de limitarea poate a numarului de calatorii in fiecare an si putem sa avem ca exemplu alte categorii de romani, sa spunem, pentru care se aplica aceste gratuitati, sunt foarte multe astfel de exemple in economia noastra, deci un numar limitat de calatorii.
De asemenea, poate vârsta până la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferata, adica varsta de 26 de ani. De asemenea, putem sa il corelam, si cred ca ar fi corect sa facem acest lucru, de situatia la invatatura in universitati, in facultati. Adica, totusi, sa nu avem studenti repetenti sau cu restante la nivelul facultatilor, tocmai pentru a stimula, sa zicem asa, o astfel de masura", explica seful de la Finante.
Teodorovici voia să limiteze dreptul la muncă în străinătate
La sfârșitul anului trecut, tot Eugen Teodorovici a avut altă propunere controversată, ca dreptul românilor să lucreze în străinătate să fie limitat în baza unui singur permis de muncă, valabil pentru maximum 5 ani într-o anumită ţară.
Teodorovici susţinea că dacă un român primeşte drept de muncă într-o altă ţară europeană şi acesta continuă să fie reînnoit, el nu o să se mai întoarcă niciodată înapoi în ţara de baştină. „Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”, a explicat Teodorovici. Declaraţia a fost făcută în timpul unei dezbateri parlamentare.
„Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştrii de finanţe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă din fel de fel de condiţii, în afară“, a spus ministrul Finanţelor. Propunerea sa este cel puţin controversată, în contextul în care unul din rolurile esenţiale ale Uniunii Europene este de a garanta dreptul la libera circulaţie, prin care cetăţenii statelor membre pot lucra oriunde doresc, pentru o perioadă nelimitată de timp.