Teodorovici vrea comisie parlamentară pentru rezerva de aur

Laurentiu Gheorghe | 07.03.2019

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, a declarat miercuri seara, la Antena 3, că dorește o comisie parlamentară care „să analizeze” situația rezervei de aur, relatează Mediafax.

Pe aceeași temă

Teodorovici a spus că-l interesează să vadă contractul încheiat de BNR cu Banca Angliei pentru depozitarea aurului pentru a se demonstra că acesta n-a folosit ca gaj pentru tranzacții financiare.

„Cel mai bine ar fi ca în Parlamentului României să se facă o comisie care să spună așa: dom`le, haideți să vedem situația reală, lăsăm că aducem sau nu aurul. Adică în primul rând, contractul în baza căruia aurul României, în anul de grație, s-a dus din România unde s-a dus el, contractul cu toate clauzele, pentru că acel aur, odată dus acolo, să vedem care sunt costurile de chirie și cine dispune de acest aur”, a spus Eugen Teodorovici.

„Acest aur în baza lui se garantează, dar nu de noi, ci de cei care au aurul. De asta trebuie văzut. Nu cumva aurul nostru de astăzi este pus gaj, să zic, într-o operațiune internațională de către banca respectivă. De fapt, dacă vedem acel contract, vom ști exact”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Pe baza acelui contract, băncii respective i se poate solicita să prezinte dacă are sau nu vreo garanție, a mai spus ministrul Finanțelor.

„În momentul acela, România va vedea exact care este situația și oamenii se vor convinge că nu vrea nimeni să fure vreun aur. Vă dați seama ce aberație? Fură un partid politic aurul țării?! Acestea sunt chestiuni... Cred că se pune foarte mare preț și pe nivelul foarte jos de cultură financiară care astăzi, din păcate, există. Asta s-a făcut, din păcate, după Revoluție. Clasa politică a ținut, mă refer la partea financiară, foarte jos, tocmai pentru ca oamenii a fi manipulați, astfel de declarații să prindă sămânță”, a mai spus Teodorovici.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, și senatorul PSD Șerban Nicolae au depus, miercuri, 27 februarie, un proiect prin care Banca Națională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale. Mai exact, proiectul de lege depus miercuri vizează modificarea și completarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaționale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme și 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaționale ale țării. Cantitatea de aur din rezervă nu s-a schimbat decât marginal din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este la Banca Angliei, în custodia BNR.

Față de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală.

Față de sfârșitul anului 1989, când rezerva era de 66,4 tone, ea a crescut cu 37,3 tone, respectiv mai mult de 50%, a mai arătat viceguvernatorul Băncii centrale a României.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22