Pe aceeași temă
Vloggerul orădean Gaju Kyd, pe numele real Virgil Halacu, fiul unui patron de case de schimb valutar și de amanet din Oradea. a postat pe reţelele de socializare un video în care un copil de 10 ani, despre care spune că-i este fan, conduce - sub îndrumarea sa - un Audi A6 în parcarea magazinului Brico Depot, din Oradea, transmite Bihoreanul.
Halacu nu poartă centură de siguranţă. El îl învaţă pe copil cum să vitreze, cum să meargă înainte, cum să se asigure iar la un moment dat îi spune copilului să accelereze.
Autoturismul, cu un motor puternic, i-a aparţinut dar a fost cumpărat de un orădean al cărui băiat de 10 ani îi este fan. Aşa că Halacu a decis că e o bună idee să facă un video cu maşina condusă de micul său fan.
În înregistrare se vede clar cum băiatul urcă la volan şi, după un scurt instructaj, începe să conducă maşina în parcarea magazinului. Vloggerul îi spune cum să vireze, cum să se asigure şi ce traseu să folosească.
În imagini se vede că parcarea nu era închisă publicului, ba chiar numeroase maşini erau parcate, iar la un moment dat se vede în fundal chiar şi un autobuz OTL.
La un moment dat, însă, GajuKyd îi spune copilului să accelereze, iar acesta se conformează.
„Gata, gata, gata, că mi-e frică cu tine! Băi, tu conduci prea tare. Mamă, fanul meu conduce fosta mea maşină, nu cred la ce s-a ajuns”, spune apoi vloggerul, aflat pe locul din dreapta șoferului de doar 10 ani.
”Mergi în faţă, încet, virezi, bravo! Să nu accelerezi tare că mi-e frică! Du-te lângă seria 7, frânează şi poţi să o laşi aici să facem o poză. M-ai uimit, bate pumnul”, îi spune vloggerul copilului în timp ce acesta conduce.
Într-o singură zi, videoclipul a adunat pe YouTube aproape 80.000 de vizualizări şi numeroase comentarii laudative.
Acestea au apărut pe Facebook, unde vloggerul a postat o fotografie cu copilul şi o trimitere către videoclip.
Între timp, însă, vloggerul a şters postările de pe Facebook şi videoclipul de pe YouTube.
„În urma apariţiei imaginilor respective în spaţiul public, din dispoziţia şefului Inspectoratului de Poliţie Bihor, poliţiştii bihoreni s-au sesizat din oficiu, şi efectuează cercetări urmând ca, în funcţie de rezultat, să fie luate măsuri legale în consecinţă”, a declarat comisar-şef Alina Fărcuţa, purtător de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Titi Aur, expert în conducere defensivă, spune că a învăţa un copil să conducă este un lucru bun, doar că lecțiile de condus trebuie date într-un poligon, cu un instructor.
„Faptul că acest lucru s-a întâmplat într-o zonă deschisă circulaţiei publice, mai intervine componenta educaţională, prin asta transmiţi altor persoane că se poate acest lucru în parcare, de ce nu şi pe drumurile publice.
Atunci, un alt copil, un alt părinte înţeleg că e bine să faci asta.
Aici intervine pericolul.
Acel copil sau alţii vor înţelege că şi ei se pot urca la volanul unei maşini cu prietenii, colegii, să le arate că pot face asta.
Concret, a transmite copiilor într-un cadru organizat, o competiţie, cu un instructor care te învaţă e perfect, a transmite că poţi face asta oriunde e periculos. Orice informaţie greşită, cum să nu îţi pui centura de siguranţă, nu face decât să dăuneze”, a explicat Titi Aur la Digi 24.