Termenul pentru raportul comisiei parlamentare privind prezidenţialele din 2009, prelungit

I.g. | 28.06.2017

Plenul Parlamentului a adoptat miercuri, cu 207 voturi „pentru” şi 101 „împotrivă”, proiectul de hotărâre pentru prelungirea cu 60 de zile a termenului de depunere a raportului comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Pe aceeași temă

 

Potrivit Proiectului de Hotărâre, membrii titulari sau membrii supleanţi care absentează de la lucrările Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, pot fi înlocuiţi de un alt deputat/senator din acelaşi grup parlamentar, pe baza împuternicirii semnate de liderul grupului parlamentar respectiv, scrie News.ro.

 

De asemenea, se solicită prelungirea termenului de depunere a raportului cu 60 de zile. Senatorul PMP Traian Băsescu a solicitat, în plen, să se modifice Proiectul de Hotărâre, astfel încât să fie anchetată şi corectitudinea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Române şi legalitatea desemnării lui Mihai Tudose – premier: „Având în vedere că parchetul general a constat legalitatea acestor alegeri, vă propun ca în priiectul dehotărâre care va fi votat să mai adăugam 3 puncte pentru a da sens existentei comisie: să anchetăm corectitudinea alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Române în 1859; corectitudinea alegerilor prezidentiale din 2014 în diaspora; această comisie să-şi asume şi anchetarea corectitudinii alegerii de către preşedintele Iohannis a domnului Mihai Tudose ca prim-ministru desemnat, având în vedere că nu corespunde portretului robot anunţat de preşedinte înainte”, a afirmat Traian Băsescu.

 

Propunerea lui Băsescu a fost respinsă cu 20 de voturi „pentru”, 239 „împotrivă” şi o „abţinere”. Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat: „Doresc să menţionez că a fost modificat regulamentul de funcţionare al acestei comisii de anchetă şi s-a decis ca cei care participă la această anchetă a comisiei speciale să aibă cheltuielile de transport şi cazare decontate pe banii publici. PNL nu susţine prelungirea termenului de funcţionare a pseudo comisiei de anchetă. Această comisie nu are niciun fel de necesitate, e doar o fumigenă pentru a distrage atenţia opiniei publice”.

 

Conform sursei citate, senatorul PSD, Mihai Fifor, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, a declarat că activitatea comisiei reprezintă un lucru perfect legal, el fiind „siderat” de astfel de pledoarii împotriva statului de drept. „Sunt siderat, nu am văzut în viaţa mea o asemenea pledoarie împotriva democraţiei unui stat. Activitatea unei comisii parlamamentare de anchetă e un lucru perfect legal, un lucru ce nu face altceva decât să vină şi să facă lumină într-o anume speţă. Asta trebuie să se întâmple într-un stat democratic. Regret că cei doi colegi din comisie au uitat să vă informeze ce se discută la comisie. Poate aţi afla că la comisie se depun mărturii importante pentru a face lumină într-un caz. E ceva de ascuns? Aveţi ceva de ascuns?”, i-a răspuns Mihai Fifor Ralucăi Turcan. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22