TEXT LIVE/ Guvernul Tudose, vot de de învestitură. Miniștrii, audiați în Parlament

E.b. | 29.06.2017

Miniştrii propuşi în Guvernul Tudose sunt audiaţi, la această oră, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, fiecare având la dispoziţie 30 de minute pentru prezentarea programului său şi pentru întrebări, potrivit programului decis de Birourile Permanente.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a fost avizat pozitiv joi, cu 22 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR) şi 10 voturi ”împotrivă” (PNL, USR), de către comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru a prelua funcţia de ministru al Apărării, el spunând că va fi un ministru serios, care ştie carte şi că vrea să lase urme pe acolo pe unde trece, conform News.ro.

 

UPDATE: Ilan Laufer a fost avizat joi de comisiile reunite ale Senatului pentru funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri cu 35 de voturi pentru şi 11 împotrivă. El a subliniat că vrea ca ministerul pe care îl conduce să fie în topul celor mai bune trei ministere şi dacă i se va cere să plece, pentru orice motiv, va pleca.

Targetul meu este ca acest minister să fie în top trei. (...) Ştiu că urmează sacrificii. Îmi setez targeturi mari. (...) Dacă mi se va cere să plec din orice motiv, că nu am şapcă, orice, voi pleca”, a afirmat Laufer.

 

Minsitrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost avizată favorabil pentru a prelua din nou portofoliul Internelor, ea explicând jurnaliştilo că în evaluarea PSD, care a arătat că nu a avut realizări la minister, a apărut o "greşeală de comunicare" şi nu este reflectată realitatea.

 

"Măsurile pe care dvs. le consideraţi neîndeplinite (...) sunt măsuri care se află în diferite stadii de implementare, unele sunt chiar în procedură de avizare. O singură măsură a fost trecută ca neîndeplinită", a spus Carmen Dan, întrebată despre evaluarea PSD.

 

UPDATEParlamentarii PMP au părăsit şedinţa Comisiilor reunite de politică externă, în care era audiată ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, după ce ea a fost întreruptă de preşedintele comisiei din expunerea priorităţilor mandatului său pentru a se putea încadra în termenul de 30 de minute alocat de conducerea Parlamentului.

 

Primii audiaţi, de la ora 8.00, au fost Rovana Plumb, desemnată ministru delegat pentru Fondurile Europene, şi Mihai Fifor, propus ministru al Economiei.

 

De la ora 15.00, Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc în şedinţă comună pentru dezbaterea programului de guvernare şi votarea noului cabinet condus de Mihai Tudose.

 

Toma Petcu, propus de ALDE, a primit joi aviz joi favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, cu 36 voturi ”pentru” şi 16 ”împotrivă”, nicio abţinere, pentru a prelua funcţia de ministru al Energiei.

 

Andreea Păstârnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a vorbit aproximativ 10 minute, fiind apoi întreruptă de Rozalia Biro (UDMR), preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, pe motiv că trebuie alocat timp şi pentru întrebări.

 

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a fost avizat favorabil, joi, de comisiile de politică externă, el explicând parlamentarilor că îl califică pentru acest post "faptul că e calificat în domeniu", iar evaluarea PSD, în care are doar câteva măsuri realizate, nu era o evaluare care se concentra pe măsuri specifice, ci pe "acţiuni strategice", care au fost şi vor fi urmate.

 

"Am fost întrebat ce mă califică. Mă califică faptul că sunt calificat în acest domeniu", le-a spus Meleşcanu parlamentarilor care l-au întrebat despe evaluarea PSD asupra capitolului politicii externe, unde sunt doar două obiective îndeplinite.

 

Senatorul PSD Mihai Fifor a fost avizat favorabil, joi, de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 37 de voturi „pentru” şi 17 „împotrivă”, pentru a prelua funcţia de ministru al Economiei, social-democratul ţinând să precizeze că nu este filosof de meserie, el fiind familiarizat cu problemele din minister. În cadrul audierii, Fifor a susţinut că acele companii aflate în insolvenţă, cu datorii „istorice”, nu se vor închide, ele urmând să intre într-un proces de reorganizare pe modelul Hidroelectrica, conform News.ro.

 

„Considerăm că se impune ca element central reindustrializarea României, în cadrul căreia statul să acţioneze ca manager performant, producător şi furnizor de servicii şi ca investitor prudent în economie, respectând regulile şi principiile economiei de piaţă. Companiile din portofoliul Ministerului Economiei, aflate în situaţii financiare precare, companii aflate în insolvenţă, cu datorii istorice mari, nu se vor închide. Ele vor intra într-un proces de reorganizare pe modelul Hidroelectrica, având ca scop final readucerea acestora în parametrii de profitabilitate, inclusiv prin cooptarea unor investitori privaţi, acolo unde acest fapt este posibil”, a susţinut Mihai Fifor.

 

La finalul audierii din comisiile de specialitate, Fifor a spus că a avut emoţii şi a dat asigurări că va răspunde în scris la întrebările primite de membrii comisiilor.

 

 

„Nu eşti om dacă nu ai emoţii, categoric că da. Până la urmă este o audiere extrem de importantă şi extrem de seriosă în faţa comisiilor reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor (...) Am preluat aceste întrebări şi vom formula un răspuns în scris la fiecare dintre ele, pentru că dorim ca în activitatea viitoare să arătăm maximă deschidere şi maxim suport pentru toţi cei care au chestiuni legate de Ministerul Economiei”, a spus senatorul PSD.

 

Ministrul desemnat al Economiei a precizat că Traian Băsescu are un mod aparte de a adresa întrebări, dar, la urma urmei, este „un senator ca oricare altul”.

 

„Domnul Băsescu are un mod aparte de a adresa întrebări, deja sunt obşinuiţi cu modul acesta de abordare, dar eu cred că este un senator ca oricare altul, care are dreptul să-şi pună întrebările. Am încercat să îi răspund, nu ştiu dacă domnia sa a fost mulţumit sau nu cu răspunsurile pe care i le-am dat. 

 

Întrebat cat timp a avut la dispoziţie ca să se pună la curent cu problemele din minister, Mihai Fifor a spus: „Eu am făcut parte din echipa care a lucrat la elaborarea programului de guvernare şi sunt familiarizat cu toate aceste probleme. Sunt chestiuni cu care sunt familiarizat, oricât de supărat ar fi domnul Băsescu că sunt filosof, vă spun că nu sunt filosof, nu cred că astea sunt studiile pe care le-am făcut eu”.

 

În cadrul audierii din comisiile de specialitate, Traian Băsescu i-a oferit câteva explicaţii cu privire la Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, în condiţiile în care senatorul PSD este „filosof”.

 

Vreau să înţelegem că acest fond (Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – n.r.) e o poveste prost pornită. Vizează aducerea dividentelor din companie într-un fond care să facă investiţii. Ce profituri aduc investiţiile? FSDI trebuie să genereze profituri. Vă spun chiar dacă sunteţi specializat în filosofie”, a arătat senatorul PMP.

 

08.05 Mihai Fifor, propus ministru al economiei, audiat de comisiile parlamentare 

  

 

Victor Negrescu , Afaceri Europene, avizat cu 16 "pentru" si niciunul impotriva. Ponta, presedintele comisiei, a facut o gluma dupa ce s-au numarat voturile: "Cu unanimitate ca la CEx-ul PSD"

 

  

A dormit puțin

 

 

Ministrul desemnat pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, le-a spus jurnaliştilor, joi, înaintea audierii din comisiile de specialitate ale Parlamentului care încercau să îl fotografieze că "arată îngrozitor", explicându-le că a "dormit foarte puţin".

 

Înaintatea audierilor din Comisiile parlamentare, jurnaliştii s-au apropiat de Laufer pentru a-l fotografia, el zâmbind la camere, apoi spunându-le fotografilor: "Cred că arăt îngrozitor. Am dormit foarte puţin".
 

 

Pe lângă voturile parlamentarilor PSD şi ALDE, Tudose poate conta şi pe voturile UDMR. ”Posibilitatea de a susţine guvernul mâine a rămas una foarte directă, deschisă. Am votat în unanimitate. Colegii mei au susţinut că, dacă nu apar mâine în comisii surprize neplăcute, atunci vom vota învestirea guvernului, ceea ce nu înseamnă că vom fi de acord cu toate măsurile pe care le va lua guvernul în perioada următoare”, a declarat Kelemen Hunor miercuri, la finalul unei şedinţe cu parlamentarii UDMR.

 

De asemenea, este probabil ca şi parlamentarii minorităţilor naţionale să susţină noul cabinet, în condiţiile în care aceştia susţin în mod tradiţional majoritatea deja constituită.

 

După vot, care este estimat să dureze aproximativ două ore şi jumătate, noul cabinet va fi aşteptat la Palatul Cotroceni pentru depunerea jurământului. Ora ceremoniei este incertă deocamdată, depinzând atât de durata şedinţei plenului comun, cât şi de programul preşedintelui Iohannis care prevede, de la ora 18, participarea la o recepţie organizată de către ambasada Canadei la Bucureşti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22