Pe aceeași temă
“Se împlinește un secol de la plecarea tezaurului. BNR consideră în continuare că este de datoria sa să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste valori să revină acasă”, a spus Isărescu, intr-un discurs tinut ieri.
Isarescu a declarat ca, dupa intrarea Romaniei in razboi, "atent la evoluția fronturilor, în aceeași vreme Consiliul general al BNR a hotărât, la rândul său, că trebuie să pună la adăpost rezerva metalică, reprezentată de cele 91,48 tone de aur, monede și lingouri, aflate în tezaurul său."
El a precizat ca "această cantitate de aur era a băncii, nu era a acționarilor și nu reprezenta depozite ale unor particulari."
"În pragul iernii, cu două treimi din teritoriul național ocupat, cu o armată care trebuia să se refacă și cu o importantă parte populației plecată pe drumurile bejeniei, guvernul a considerat că trebuie să pună la adăpost tezaurul Băncii Naționale. Și unde îl putea transfera decât pe teritoriul singurului stat vecin aliat – Rusia?
Aceasta cu atât mai mult cu cât: Rusia semnase, în august 1916, alături de Franța, Anglia și Italia, cele două convenții de cooperare cu România în cadrul Antantei si cele două familii regale erau înrudite, Regina Maria fiind verișoară cu țarul Nicolae al II-lea.
(..) Aceste garanții și predarea tezaurului Băncii Naționale a României către factorii de răspundere ruși se regăsesc în documente incontestabile, întocmite atât la Iași, la predare, cât și la Moscova, la primire, care poartă semnăturile și ștampilele reprezentanților guvernelor rus și român, precum și ai Sucursalei Moscova a Băncii de Stat a Rusiei și ai reprezentanților Băncii noastre Naționale; puteți vedea aceste documente, care au fost păstrate cu mare grijă de toți guvernatorii, indiferent de momentul istoric în care au condus această instituție;
Când au luat decizia transportării tezaurului la Moscova, autoritățile române s-au consultat cu reprezentanții statelor Antantei, aflați și ei la Iași."
Tezaurul era format din 91,48 tone de aur, monede și lingouri, acesta fiind confiscat dupa doar cateva luni de la depozitarea sa la Moscova, in urma revolutiei ruse, de catre bolsevici.
O mica parte din arhivele și bunurile au fost restituite in anii 1935 și 1956. In '56 a fost restituita „Cloșca cu puii de aur”, aflata la Muzeul National de Istorie.
***
Comisia româno-rusă privind problemele bilaterale s-a reunit la sfarsitul lunii februarie la Sinaia.
În cadrul sesiunii a IV-a a Comisiei comune româno-ruse, organizate în 25-26 Martie la Sinaia, a fost pusă în discuție și problema Tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial. Este prima reuniune de acest tip după o pauză de zece ani, aceasta desfășurând-se într-o “atmosferă deschisă și constructivă”, potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe.
“Părțile au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul României, inclusiv la valorile Băncii Naţionale a României depuse la Moscova în timpul Primului Război Mondial, precum şi la restituirile din 1935 şi din 1956 de către Uniunea Sovietică a unor părți din valorile românești.
Pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declarația comună a miniștrilor Afacerilor Externe, din 2003, părţile au convenit dinamizarea activităţii Comisiei comune, aprofundarea activității de identificare a documentelor în arhive, inițierea elaborării unor publicații comune, precum și înființarea unor grupuri comune de experți pentru cercetarea documentelor de arhivă referitoare la tematica activității Comisiei”, transmite MAE.
Cele două părți au convenit ca următoarea sesiune a Comisiei să aibă loc în Rusia, în a doua jumătate a anului 2017.