Pe aceeași temă
Regiunea Basarabiei Ucrainene sau Bugeacul a devenit una din zonele cu importanta strategica mare, scriu jurnalistii publicatiei The Economist. In contextul crizei din estul Ucrainei, al agresivitatii Federatiei Ruse, dar si al curentului separatist care se manifesta in intreaga zona, Bugeacul aduce un plus de importanta in ecuatia politica a momentului, in aceasta parte a Europei.
“Regiunea izolata a Basarabiei Ucrainene, cunoscuta de asemenea ca Bugeac, a devenit una dintre regiunile importante pentru ucraineni. Multi dintre locuitorii aceste zone se tem ca vor fi loviti de razboiul din estul Ucrainei”, scriu jurnalistii The Economist.
“Pozitia geografica furnizeaza regiunii o importanta strategica mare, in special daca rusii ar fi tentati sa forteze un coridor terestru prin Crimeea, Odesa si pana la granita cu Romania”, mai arata sursa citata.
O regiune cvasi-izolata
“Basarabia Ucraineana este limitata de Marea Neagra, Dunare si Moldova. In nord, se intinde regiunea separatista Transnistria, controlata de rusi. Nu exista drumuri, poduri sau rute maritime peste Dunare, catre Romania, si regiunea este conectata prin doua sosele cu restul Ucrainei. Daca podurile peste Nistru ar fi aruncate in aer, regiunea ar fi izolata complet”, se arata in articolul The Economist.
Bugeacul reuneste un amestec etnic, fapt ce alimenteaza sentimente contradictorii fata de Moscova.
“Mai putin de jumatate din populatia de 570.000 de locuitori ai regiunii sunt ucraineni. Restul este reprezentat de bulgari, rusi, moldoveni, gagauzi sau albanezi. Multi dintre ei au o perceptie benigna fata de Rusia, tara cere le-a dat stramosilor lor pamant si libertate, acum 200 de ani. Aici, aproape toata lumea vorbeste rusa si multi se plang de faptul ca Ucraina a facut putine lucruri pentru ei”, arata sursa citata.
The Economist mai arata ca: “Ivan Rusev, un ecologist local, urmareste cladirile ilegale din Parcul National Delta Nistrului. Acest lucru reprezenta o problema inainte de revolutia ucraineana din 2014, spune el, dar acum este mai rau”.
“Rezultatul e o contradictie”, scriu jurnalistii. “Pentru pro-ucrainenii cum este Ivan Rusev, prea multi compatrioti basarabeni spera vag la faptul ca “Putin le va rezolva toate problemele”. Putini au incredere in guvernul de la Kiev. Totusi, conform lui Anton Kisse, un politician local, in timp ce multi nutresc simpatii pentru Rusia, se pronunta in favoarea unitatii Ucrainei.Serghei Dibrov, jurnalist in Odesa, crede ca – data fiind constructia etnica – o declaratie de independenta ar fragmenta regiunea in bucati”.
Inca un focar separatist?
“In toamna, au aparut zvonuri despre presupuse planuri de a proclama o Republica Populara Basarabeana, cu orientari pro-ruse, in linia trasata de republicile separatiste din regiunea Donbas, in estul Ucrainei”, noteaza sursa citata. “S-a vorbit despre posibili lideri ai regiunii, printre care fosti ofiteri de armata sovietici din Bolgrad, oras majoritar etnic bulgar. Totusi, razboiul din estul Ucrainei a atenuat entuziasmul pentru separatism. O tragedie ce a avut loc in mai 2014, cand zeci de activisti pro-rusi au fost ucisi intr-un incendiu in Odesa, a temperat dorinta pentru revolta impotriva Kievului. Lideri pro-rusi au fugit si politicieni oportunisti si-au mutat sustinerea catre unitatea Ucrainei”.
“Intrebarea este ce vrea Rusia”, conchide sursa citata. “Puterea in stat a fost schimbata de noua ori in Basarabia, in putin peste 200 de ani. Localnicii sustin ca au vazut drone, unele probabil din Transnistria si unele care ar fi putut veni de pe navele din flota ruseasca din Marea Neagra, cu baza la Sevastopol. Chiar si asa, steagul Ucrainei are toate sansele sa ramana arborat in aceasta zona pentru o perioada.