The Guardian: România încearcă să blocheze candidatura Laurei Kovesi pentru procuror-șef european

Laurentiu Gheorghe | 06.02.2019

​Ministrul Justiției din România, Tudorel Toader, a promis că va face tot ce îi stă în putință pentru blocarea candidatei din propria țară pentru noul rol de procuror al Uniunii Europene, scrie Guardian.

Pe aceeași temă

Laura Codruţa Kövesi a fost aplaudată și considerată lidera luptei anticorupție pentru activitatea ei în una dintre cele mai corupte țări membre, notează publicația britanică, adăugând că DNA a luat la țintă fosți premieri, miniști în funcție, primari și parlamentari înainte să fie revocată din funcție, în iulie 2018, la cererea lui Tudorel Toader.

Acum Toader spune că îi va informa pe miniştrii de justiţie din UE despre „abuzurile” comise de fosta şefă DNA și că le va trimite decizia CCR privind demiterea lui Kovesi,

Declarațiile lui Toader readuc în lumina reflectoarelor problema corupției, atât de răspândite în România. În noiembrie, Comisia Europeană a avertizat România că lupta împotriva corupție merge înapoi, subliniind astfel presiunea care este pusă pe DNA. Unii diplomați europeni cred că România ar trebui să fie subiectul unei proceduri privind încălcarea statului de drept, dacă guvernul va merge mai departe cu propunerea de amnistie ce ar ”albi” politicieni condamnați pentru corupție, potrivit Guardian.

Publicația britanică amintește și că, sub conducerea lui Kovesi, DNA a instrumentat dosarul în care a fost condamnat Dragnea, considerat principalul actor al încercărilor de modificare a legilor privind corupția.

România nu are un vot de veto contra numirii procurorului-șef european, acesta urmând să fie aprobat de majoritatea statelor UE și a parlamentarilor europeni, ceea ce înseamnă că o singură țară nu poate bloca vreun candidat.

Reprezentantul europarlamentarilor PSD-ALDE, Maria Grapini, afirmă răspicat că nu o va vota pe Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, ca procuror-șef a Parchetului European, cu toate că a criticat întotdeauna atitudinea unor europarlamentari din Opoziție care și-au permis să nu laude guvernarea Dragnea-Tariceanu.

"Pentru prima data voi da un vot împotriva unui român(?)! Nu voi vota în comisia LIBE pentru Codruța Kovesi. Dar vă consult și dacă o majoritate veți spune să o votez, voi schimba votul!

Astept cu interes punctul dumneavoastră de vedere. Din respect pentru miile de romani care au suferit nevinovați, cărora le-a schimbat viața, nu pot vota!", scrie Maria Grapini pe Facebook, în linie cu punctajul PSD care-i apără pe corupți, spunând că sunt deținuți politici, victime nevinovate ale statului paralel.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat și el luni la selectarea pe primul loc a Codruţei Kovesi pentru poziţia de procuror-şef european, spunând că îi va informa pe miniştrii de justiţie din UE despre „abuzurile” comise de fosta şefă DNA.

În schimb, fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, spune însă că ministrul Tudorel Toader nu poate bloca numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea Parchetului European, pentru că decizia aparține Consiliului și Parlamentului European. Lucru foarte adevărat, spre disperarea lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, șefii ministrului de Justiție din guvernul Dăncilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22