The Guardian SUA intentioneaza sa-si reporneasca masina de propaganda pentru a contracara dezinformarile Rusiei

P.c. | 25.04.2015

Pe aceeași temă

Conform unui articol publicat de ziarul britanic The Guardian, mai multi congresmeni ai SUA fac lobby pentru o prezenta informationala mai puternica a SUA in Europa, in special in tarile baltice, pentru contracararea propagandei ruse. In viziunea congresmenilor, o astfel de prezenta ar fi necesara pentru a bloca actiunea canalelor TV, a posturile de stiri rusesti si a dezinformarii care are loc pe internet sau prin thinktank-uri ce promoveaza linia oficiala a Moscovei, relateaza Hotnews.

 

Dezinformarile Rusiei ar reprezenta, conform acestor politicieni, cea mai mare amenintare pentru interesele SUA in Europa de la dizolvarea Uniunii Sovietice. „Rusia si-a plantat o armata informationala in posturi TV si de radio si in publicatii din toata Europa”, a spus congresmanul Ed Royce, presedintele comisiei de afaceri externe, in cadrul unor audieri privind propaganda Kremlinului.
 

Masinaria propagandei rusesti este in plina turatie si lucreaza pentru a submina stabilitatea democratiei si a instiga la violenta”, a spus congresmanul. Royce a avertizat ca propaganda Moscovei „poate fi mai periculoasa decat orice armata pentru ca nicio artilerie nu poate opri raspandirea minciunilor ce submineaza interesele de securitate ale Statelor Unite in Europa”.

 

CITITI SI: Marturii din interiorul masinariei de PROPAGANDA a Kremlinului: Orice ni s-ar comanda, aia vom scrie, fara sa punem intrebari. Nu vrem sa stim

 

Un alt congresman, Eliot Engel, a declarat ca situatia necesita „un raspuns robust”. 

Departamentul de Stat al SUA a apelat la companii media majore, precum Sony Pictures, pentru a combate „versiunea deformata a realitatii” promovata de Kremlin. 

 

Kadri Liik, expert in relatii externe al Consiliului European: Propaganda ruseasca e o violenta impotriva mintii


In Occident, cea mai vizibila portavoce a Kremlinului este televiziunea RT (Russia Today). Criticii acesteia spun ca postul TV lucreaza pentru a-i discredita pe cei ce dezaproba guvernul rus si pentru a justifica actiunile Moscovei. „Propaganda ruseasca e cateodata sarita de pe fix, spune lucruri imposibile. Nu are efectul de a face oamenii sa le creada, dar dezarmeaza”, spune Kadri Liik, un expert in relatii externe al Consiliului European. „Nu sunt doar minciuni in stilul propagandei sovietice. E mai sofisticat de atat. E un fel de violenta impotriva mintii”, a declarat expertul. 
 

Principala griji ale SUA sunt legate de influenta Rusiei asupra opiniei publice din tarile baltice unde, conform oficiali SUA, Rusia ar incerca o intarire a nationalismului pro-moscovit printre minoritatile vorbitoare de rusa si erodarea sprijinului pentru UE si NATO.
 

CITITI SI: Washington Post: Atitudinea antiamericana a rusilor depaseste nivelul atins in epoca sovietica

 

Contra-efortul american este condus de Broadcasting Board of Governors, o agentie federala ce conduce Vocea Americii si statii radio similare dedicate Orientului Mijlociu, Cubei si Asiei.Propaganda Kremlinului submineaza intentionat increderea publica prin minciuni si propaganda. Pune intrebari, dar nu pentru a gasi raspunsuri, ci pentru a te bombarda cu atatea intrebari ca renunti sa mai dai atentie. Submineaza increderea in media, in democratie, In UE, in NATO, in Occident”, spune Matthew Armstrong, membru al agentiei.

 

CITITI SI: VIDEO Propaganda ruseasca, in mediul online: Sunt un ocupant rus. Valorile occidentale imi sunt straine, nu am nevoie de democratia voastra putrezita
 

CITITI SI: Kremlinul si RAZBOIUL INFORMATIEI: Sute de studenti sunt angajati pentru a disemina pe internet perspective pro-Kremlin si anti-Vestice

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22