Pe aceeași temă
Mihail Neamțu, înscris și el în cursa internă a PMP pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, și-a anunțat retragerea și a fost desemnat purtător de cuvânt al campaniei lui Paleologu.
„Îmi propun să fac din această campanie electorală ceva cu totul nou, anume un imens exercițiu pedagogic la scara întregii națiuni. Vor fi cursuri pro-bono la scară națională și convingerea mea este că totul începe și se termină cu educația. Educația va fi una dintre marile mele teme de campanie. Eu consider că e destul de rușinos faptul că doi foști profesori nu sunt în stare să vorbească fără fițuici, anume citesc prost texte proaste scrise de consilieri proști. De aceea am considerat că e important să mă implic. Nu aveam această dorință inițial, dar am considerat că trebuie să o fac pentru că e vorba de cum ne prezentăm față de noi înșine, dacă ne convine ca disputa să fie în ultimă instanță între două persoane care nu au cu adevărat autonomie și anvergura necesară pentru funcția de președinte al României”, a declarat Theodor Paleologu, la finațul ședinței Colegiului Național al PMP.
Paleologu spune că nu ar fi candidat dacă USR-PLUS ar fi venit cu un candidat mai bun și că nu ar fi ezitat să-l susțină. El a spus despre Barna că l-ar numi oricând pe un post de ministru dar că, pentru a fi președinte, ar trebui să cunoască Constituția și să aibă experiență internațională și diplomatică.
„Pe mine m-a convins Barna să candidez. Dacă ar fi fost Cioloș nu aș fi candidat. Viața mea e dedicată casei, fundației, cursurilor. O să mă întrebați ce m-a apucat. Dacă ar fi fost un alt candidat mai bun din partea USR-PLUS nu aș fi ezitat să îl susțin, dar nu e cazul. Nu aș vrea să se supere Dan Barna. Oricând l-aș numi pe un post de ministru, dar e important pentru președinte să cunoști Constituția, să ai o bună experiență internațională și diplomatică. Poate o va dobândi, sunt dispus să îl ajut”, a declarat Theodor Paleologu, în cadrul unei conferințe de presă.
Întrebat pe cine ar alege în turul doi, dacă acesta ar fi disputat între între Klaus Iohannis și Dan Barna, prezidențiabilul PMP a răspuns în cheie ironică, amintind că amândoi provin din Sibiu, primul neavând nimic de spus iar celălalt având ca referințe culturale ”niște filme”. El i-a sugerat lui Iohannis să se întoarcă în urbea din care provine după ce a contribuit la cei doi ”ani de greșeli” care au dus la victoria PSD iar despre Barna a spus că îi este suficient de simpatic cât să stea cu el la o bere.
”Între doi sibieni înalți nu prea știu ce să răspund, că seamănă foarte mult. Unul nu spune nimic, celălalt are referințe interesante, a văzut niște filme. La nivel personal îmi e mai simpatic Barna, e un om cu care poți sta să bei o bere. L-aș numi ministru pe Dan Barna. Cât despre Iohannis cred că este legat de Sibiu și e bine să ținem cont de ce își dorește omul. A făcut un lucru, a ținut piept PSD. Dar la un nivel intermitent. Din 2016 spun în mod constant că primii doi ani au fost ani de greșeli care au dus la victoria PSD”, a spus Paleologu.
Paleologu spune că ținta de electorat pe care mizează PMP este de 50%.
„Peste 50% care este ținta de electorat pentru care mizează PMP. (...) Alegerile prezidențiale sunt alegeri foarte speciale, nu seamănă cu cele parlamentare sau locale. Nu se votează un partid, se votează un om, un proiect și întâlnirea acestui om cu țara. Prăjitura dreptei în primul tur e pe undeva la 54%. Împărțiți la trei și veți vedea că bătălia se va da între 18-22%. Sunt foarte optimist. Noi nu suntem o țară de proști, chiar dacă suntem conduși de proști. Mizez pe inteligența românilor”, a conchis acesta.
Paleologu, scrisoare către tatăl său: După președintele jucător și cel spectator, vine unul învățător
Paleologu îi consacră candidatura la președinția României tatălui său, Alexandru Paleologu, printr-o scrisoare pe care a publicat-o pe blogul personal, într-un gest de pietate filială, similar celui făcut de Aeneas, care a organizat jocuri funerari în cinstea tatălui său, Anchise, trecut la cei drepți. ”(...) cea mai bună manieră de a cinsti un erou mort e competiția, lupta, risipa de energie vitală, expresie a acelui „sentiment agonal” despre care ai scris atît de frumos în Simțul practic. Ție vreau să-ți dedic marea încleștare care urmează”, scrie Toader în scrisoare adresată tatălui.
Fost deținut politic, despre care vorbește și Nicolae Steinhardt în cartea sa, ”Jurnalul fericirii”, Alexandru Paleologu ar fi împlinit 100 de ani.
”În primul rînd mă gîndesc la tatăl meu. Lui vreau să-i dedic marea încleștare care urmează.
Vocația mea este aceea de educator. Fiind vorba de o campanie prezidențială, o voi trata ca pe un imens exercițiu de pedagogie națională. Campania mea va fi, de fapt, un curs interactiv, pro bono, la scara întregii țări.
Explic toate motivațiile și intențiile mele în scrisoarea pe care am adresat-o tatălui meu”, scrie Paleologu pe pagina sa de Facebook.
„Am hotărît să accept cu gîndul la tine și la cei o sută de ani care s-au împlinit de la nașterea ta. Îți ofer, așadar, cea mai mare luptă, cel mai mare agon, la care am participat vreodată. Îmi dau seama că va fi foarte dificil, că voi primi lovituri nemeritate, că mă va scoate o vreme din ritmul atît de plăcut al cursurilor mele, că va trebui să merg peste tot în țară, să vorbesc cu zeci sau sute de mii de oameni și să particip la emisiuni epuizante, dar sînt convins că merită. Și nu doar ca un agon funerar în cinstea ta”, scrie Paleologu în scrisoarea adresată tatălui său, pe care o semnează ”Toader”.
„După președintele jucător și președintele spectator, e nevoie, cred eu, de un președinte învățător: un învățător care învață el însuși, care ascultă și pune întrebările cu adevărat importante, care intervine pentru a clarifica dezbaterea publică. Un președinte învățător este un educator și un inspirator, un continuator și un transmițător, un mediator și un moderator, un ascultător și un îndrumător. Doar un colosal efort de educație poate ridica această țară. În ultimă instanță toate problemele noastre încep și se termină cu educația”, își încheie Theodor Paleologu scrisoarea-manifest electoral.
scrisoarea integrală, AICI