Pe aceeași temă
UPDATE Parchetul General l-a audiat astazi pe Miron Cozma, fostul lider al minerilor, in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Cozma a declarat ca minerii au fost adusi la Bucuresti de un grup al autoritatilor statului format din fostul presedintele Ion Iliescu, Petre Roman, de Gelu Voican Voiculescu si de mai multi oameni din serviciile secrete.
Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a fost audiat ieri in dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990". Conform unor informatii aparute pe surse, Iliescu ar fi urmarit penal pentru "infractiuni impotriva umanitatii". Un comunicat al Parchetului General informa ieri ca procurorii au extins urmarirea penala "cu privire la participarea altor persoane" la crimele din Piata Universitatii. Incadrarea juridica a faptelor a fost de asemenea schimbata in "infractiuni contra umanitatii". Dosarul a fost inchis in 2009 pentru ca nu ar fi existat probe suficiente la dosar, fiind redeschis in martie 2015, ca urmare a unei decizii CEDO din septembrie 2014.
Procurorul general a cerut astazi avizul presedintelui Iohannis pentru urmarirea penala a lui Petre Roman, Victor Stanculescu si Voican Voiculescu, in dosarul Mineriadei din iunie 1990: "Faptele retinute in sarcina acestora formeaza obiectul dosarului cunoscut generic 'Mineriada din iunie 1990' aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public, citat de Hotnews.
Potrivit sursei citate, "desi faptele ce formeaza obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale (norme de procedura de stricta si imediata aplicare), procedura de sesizare a Presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului este aplicabila si in cauza de fata".
Ministerul Public argumenteaza ca, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constitutionala a statuat ca, in privinta mandatului de membru al Guvernului, Constitutia nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie, si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarsite in exercitiul functiei.
UPDATE: Dan Voinea, fostul procuror care a instrumentat dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 si cel al Revolutiei din 1989 a declarat ca decizia de a interveni in forta in Piata Universitatii a fost luata inca din 11 iunie, la Scrovistea, in cadrul unei intalniri la care au participat Ion Iliescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu, Petre Roman, generalul Chitac si fostul ministru al Apararii Victor Atanasie Stanculescu. "Decizia de interventie in Piata Universitatii s-a luat mult mai inainte, pe data de 11 iunie, acesti domni, Ion Iliescu, Magureanu, Voican Voiculescu, Petre Roman, Chitac s-au intalnit la Scrovistea si acolo au facut un plan de masuri pe care Chitac l-a prezentat. Eu l-am trimis in judecata pe Chitac in 2000 pentru cei sase morti si a adus acest plan in care a aratat in concret ce misiune a primit fiecare pe data de 11 iunie la Scrovistea. Adica ce misiune a primit procurorul general, ce misiune a primit ministrul Transporturilor, ministrul de Interne, ministrul Apararii, seful SRI... La aceste intalniri, bineinteles ca a participat si generalul Stanculescu. Ca in ziua de 13, generalul Stanculescu si multi altii au plecat din tara ca au stiut ce se intampla... vreau sa va spun ca au plecat chiar oameni vizati, au fost anuntati".
UPDATE: Gelu Voican-Voiculescu, viceprim-ministrul in primul guvern provizoriu din 1990 si responsabil cu controlul serviciilor secrete, in perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990, a comentat redeschiderea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, spunand ca acuzatiile care ii sunt aduse lui Iliescu sunt "aberante", fiind vorba doar de patru morti. Responsabilii pentru ceea ce s-a intamplat sunt, in viziunea sa, "fortele care voiau sa impiedice intrarea in normalitate prin consimtirea alegerilor din mai 1990".
UPDATE: Marian Munteanu, liderul studentilor care au protestat in Piata Universitatii in 1990, batut si arestat in zilele mineriadei, a declarat ca inceperea urmaririi penale a lui Ion Iliescu este doar inceputul, fiind vorba de o actiune organizata la nivelul conducerii statului in care sunt implicate multe persoane. "O actiune ca cea din 1990, care a angajat forte enorme la nivelul statului roman, va scoate la lumina un numar semnificativ de persoane care au avut pozitii de decizie si care au organizat si derulat acele activitati cu urmari nefericite pentru tara noastra si pentru cetatenii ei. Cred ca este doar inceputul. Nu poate fi vorba in mod cert doar de incrimarea unei persoane sau a doua. Acolo a fost o actiune organizata la nivelul conducerii statului si a Guvernului. Astept si eu clarificarea faptelor din punct de vedere juridic", a declarat, miercuri, Marian Munteanu, citat de ziare.com
UPDATE : Virgil Magureanu, la iesirea din sediul Parchetului, intrebat daca se simte vinovat de crime impotriva umanitatii: Intrebarea e de-a dreptul neroada. Fostul sef al SRI a afirmat ca "este benefic ca s-au reluat cercetarile" in acest dosar, "pentru ca sa se reconstituie conform adevarului toate cate s-au intamplat atunci". "Nu e doar atributia mea sa reconstitui adevarul, sa contribui la asta pot. Vom da declaratii in legatura cu toate cate s-au intamplat (...) dupa incheierea tuturor cercetatilor", a adaugat el.
UPDATE: Ion Iliescu a fost pus sub acuzare, transmite Agerpres
***
Un comunicat al Parchetului General informeaza ca procurorii au extins urmarirea penala "cu privire la participarea altor persoane" la crimele din Piata Universitatii, fara a nominaliza insa persoanele. Incadrarea juridica a faptelor a fost de asemenea schimbata in "infractiuni contra umanitatii", iar surse juridice au declarat pentru Hotnews ca Ion Iliescu ar putea fi urmarit penal.
Virgil Magureanu, seful SRI in 1990, a ajuns si el la Parchetul General si, conform unor informatii aparute pe surse, urmeaza sa fie si el pus sub urmarire penala.
In urma deciziei de redeschidere a acestui dosar, procurorii pot dispune reinceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu, dar si fata de fostul director al SRI Virgil Magureanu, Mihai Chitac (fost ministru de Interne, decedat), Victor Atanase Stanculescu (fost ministru al Apararii), generalul (r) Vasile Dobrinoiu (fost sef al Scolii de ofiteri de la Baneasa), Corneliu Diamandescu (fost sef al Politiei Romane), generalul (r) Petre Petre (fost comandant al unitatii de jandarmi 0575 Magurele) si Emil Dumitrescu (fost director al Directiei Cultura din Ministerul de Interne).
CEDO obliga Romania sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei
Dosarul mineriadei a fost redeschis in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 17 septembrie 2014. CEDO arata, la acel moment, obligatia statului roman de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora. Marea Camera a CEDO a constat ca Romania a incalcat articolele 2, 3 si 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, dupa ce reclamantii Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.
CITITI SI: Ion Iliescu se declara CONTEMPORAN cu Mineriada din 13-15 iunie 1990 si respinge orice implicare in evenimente
Cititi comunicatul oficial al Parchetului General:
"Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Ca urmare a ordonanţei procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de infirmare a soluţiei şi confirmare a ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii militari continuă ancheta în dosarul nr. 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990.
Prin ordonanţa nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari audispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g şi j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aprox. 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară.
Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior.
În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de 439 lit. a, g şi j din Codul penal şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice."
ICCJ redeschide, in martie 2015, dosarul Mineriadei din iunie 1990. Ion Iliescu: Nu comentez, este treaba Justitiei
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis redeschiderea dosarului mineriadei din 13-15 iunie 1990 in luna martie a acestui an. Rezolutiile de neincepere a urmaririi penale au fost infirmate de procurorul general al Parchetului ICCJ, relateaza Hotnews.
Ion Iliescu, fostul sef al statului, declara atunci: „Nu am ce comenta, este treaba justiţiei să vadă, să analizeze, să finalizeze. Nu am motive nici să am surprize, nici să nu am surprize. Nu am ce comenta. Justiţia dacă consideră necesar să mai clarifice aspecte, asta e”, a declarat Iliescu, potrivit gandul.
Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei a precizat motivele pentru care a decis sa redeschida dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990: ancheta nu a fost una efectiva, urmarirea penala a fost deficitara, iar autorii nu au putut fi trasi la raspundere. Decizia procurorului general va trebui confirmata astazi si de magistratii instantei supreme. Procurorul general al Romaniei considera ca ancheta a fost deficitara si incompleta. Urmarirea penala nu a lamurit nici daca faptele deosebit de grave au avut loc, nici daca suspectii se fac vinovati de comiterea lor.
In dosar sunt 34 de invinuiti, printre care Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac. Ei sunt acuzati de infractiuni contra pacii si omenirii si omor, insa in urma cu sase ani s-a dispus netrimiterea lor in judecata.
Ion Iliescu : Nu am nicio implicare in acest dosar
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, sustine ca nu are nicio implicare in dosarul care ancheteaza Mineriada din 13-15 iunie 1990. “De ce sa fiu vizat? Am fost contemporan cu evenimentele, dar redeschiderea dosarului e cu totul altceva”, a declarat fostul sef de stat. Parchetul a decis, joi, “redeschiderea urmaririi penale” in cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
“Oricine este liber sa analizeze, sa comenteze evenimentele traite, mai apropiate, mai indepartate, nu e nicio problema”, a reactionat Iliescu la informatia potrivit careia procurorii reiau ancheta in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Fostul sef al statului a mai spus ca in acele zile din ’90 au existat “niste fenomene si niste manifestari” pe care le-a trait si care au constituit “factori perturbatori ai vietii sociale, incepand cu organizarea societatii romanesti”.
Mineriada din 1990, dupa 25 de ani
Bilantul oficial prezentat de autoritati a precizat ca sase persoane si-au pierdut viata in urma violentelor, patru dintre ele fiind impuscate. Asociatiile victimelor mineriadelor au afirmat insa ca peste 100 de persoane au murit in acele zile in Bucuresti. In sprijinul acestei teorii este adusa descoperirea in Cimitirul Straulesti a 78 de morminte cu persoane neidentificate, decedate in perioada 13-17 iunie 1990, dar si marturia unor medici care au ingrijit victimele ajunse la spitale.
In noaptea de 12 spre 13 iunie, autoritatile au intervenit in forta pentru a imprastia demonstrantii aflati de 52 de zile in Piata Universitatii. In cursul zilei se inregistreaza ciocniri violente intre manifestanti si politie. Seara, la televiziunea publica se citeste un comunicat al presedintelui Ion Iliescu: "Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita."
Cateva garnituri de mineri pleaca din Valea Jiului si ajung in Bucuresti unde, timp de doua zile, recurg la acte de o violenta extrema impotriva protestatarilor, al studentilor si al oricarei persoane suspecte ca "submineaza democratia".Minerii, condusi de Miron Cozma, au atacat si devastat sediile partidelor istorice si ale ziarului Romania Libera, agresand mii de bucuresteni pentru simplul fapt ca erau studenti, purtau ochelari si barba sau se aflau in cladirea Universitatii. Pe 15 iunie, miile de mineri au fost stransi la Romexpo, unde presedintele Ion Iliescu le-a multumit pentru "atitudinea de inalta constiinta civica".
CITITI SI: Miron Cozma, despre mineriada din iunie 1990: Am fost adus cu forta la Bucuresti
"Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru toata atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. Deci, va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile: ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. Si de asta data ati demonstrat cat de importanta este solidaritatea muncitoreasca. Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua. Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societatii romanesti. Vreau sa va multumesc deci pentru acest act de inalta solidaritate pe care l-ati demonstrat in aceste zile", le-a spus Ion Iliescu minerilor.
Presedintele de atunci al Romaniei a mai afirmat in fata minerilor stransi la Romexpo: "Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii PNT-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament. La cladirea Asociatiei "16-21 Decembrie" depozite de bate si de alte asemenea arme albe, lanturi si asa mai departe. In subsolul cladirii Universitatii s-au descoperit arme: 22 de pusti Jeco, dar care sunt arme periculoase in asemenea conditiuni, si saci cu prafuri euforizante pe care probabil ca le-au tot folosit in aceasta perioada. Cum se poate motiva ca in sediul unui partid politic, in sediul unor asociatii declarate apolitice, prezenta unor asemenea depozite de sticle incendiare, de munitii, de droguri si arme de tot felul, arme de agresiune; cum se poate motiva asa ceva? Noi consideram ca raspunderea morala o au si unii gazetari, unii intelectuali care au incitat in aceasta perioada".
"Eu vreau inca o data sa-mi exprim intreaga recunostinta, din partea populatiei Capitalei pentru prezenta dumneavoastra, utila si eficienta. Vreau sa multumesc pentru spiritul organizat in care v-ati prezentat, in care ati actionat, sa multumesc conducatorilor dumneavoastra, inginerului Cozma si celorlaltor lideri sindicali care au fost in fruntea dumneavoastra, alaturi de noi, care ne-au ajutat in aceste zile. Deci va multumesc tuturor pentru tot ce ati facut in aceste zile", a mai afirmat Iliescu in discursul sau, adaugand ca "stim ca avem in dumeavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie vom apela! Sper sa nu mai fie nevoie sa apelam la dumneavoastra."
In mai 2010, la 20 de ani de la evenimente, fostul presedinte Ion Iliescu afirma intr-un material postat pe blogul sau ca mineriada din 1990 a fost efectul, si nu cauza violentelor declansate in ziua de 13 iunie, el adaugand ca "unora (dintre manifestanti - n.red.) li s-au inoculat si iluzii desarte de catre cei ce-i stimulau, inclusiv financiar, pentru a provoca dezordine".
Initial, in dosarul mineriadei au fost puse sub invinuire 25 de persoane intre care fostul sef al statului, Ion Iliescu, generalii Mihai Chitac, Victor Athanase Stanculescu si Corneliu Diamandescu. Parchetul General a inceput urmarirea penala impotriva lui Ion Iliescu in iunie 2007, fiind acuzat de omor deosebit de grav. In martie 2009, procurorii DIICOT au decis scoaterea de sub urmarire penala a fostului presedinte in care era invinuit de subminarea puterii de stat, acte de diversiune si comunicare de informatii false, el urmand sa fie cercetat in continuare pentru genocid, tratamente neomenoase, distrugerea unor obiective si insusirea unor bunuri si distrugerea unor obiective si insusirea unor valori culturale.