Pe aceeași temă
“Tiberiu Nițu nu a mai așteptat să fie evaluat profesional, în luna martie 2016, ci a făcut un “autodenunț” susținând, prin cererea depusă, că nu mai merită un mandat. De procuror general”, scrie Sursa Zilei.
„Deși mai are 6 luni până la expirarea mandatului, Nițu a făcut cerere de mutare pe o funcție de execuție. Direcția Resurse Umane a dat decizie de aprobare a întoarcerii lui Tiberiu Nițu la Parchetul Curții de Apel Ploiești, la finalizarea mandatului de procuror general. Mandatul său a început în mai 2013, odată cu cel al procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru 3 ani”, mai spune publicația.
„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a domnului procuror TIBERIU MIHAIL NIŢU, după încetarea mandatului în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a decis CSM.
Adevărul amintește și de investigația DNA în care apare și Nițu:
Ancheta cu coloana oficială Solicitarea a venit în condiţiile în care la începutul acestei luni, procurorii DNA au primit două plângeri penale pe numele lui Gabriel Oprea, al Procurorului General Tiberiu Niţu şi pe cel al Patriarhului Daniel, cu privire la folosirea abuzivă a dispozitivelor de coloană oficială, asigurate de Poliţia Rutieră. Procurorii DNA au conexat aceste plângeri într-un dosar penal şi verifică acum dacă aceste denunţuri au temei şi dacă se vor putea constitui în acte de urmărire penală.
***
Cu o lună în urmă, fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, se declara foarte mulțumit de activitatea Laurei Codruţa Kovesi și a lui Tiberiu Niţu în fruntea DNA si a Parchetului General, și anunța că le va prelungi mandatele.
Cazanciuc a declarat că este mulţumit de activitatea celor doi, mandatul lor expirand în mai, anul viitor.„Dacă voi fi ministrul Justiţiei şi dacă cei doi îşi vor exprima acordul pentru a-şi continua mandatul, cu siguranţă o voi face, pentru că rezultatele arată foarte clar că au ştiut să conducă aceste instituţii spre performanţe, dincolo de discuţiile din spaţiul public cu referire la anumite cauze, poate uneori insuficient explicate sau înţelese. Nu poţi să pui tu ca procuror pe masă toate datele până la finalizarea unei anchete. Trebuie să aştepţi până la urmă soluţia unui judecător, aşa este firesc să fie, să vezi dacă demersul unui procuror a fost greşit sau nu“, a afirmat, miercuri, ministrul Justiţiei, pentru DC News, conform Adevarul
El a precizat ca decizia de a propune prelungirea mandatelor celor doi şefi ai parchetelor îi aparţine 100%: "Cu siguranţă o să aparţină 100% ministrului Justiţiei, dacă voi fi eu acela. Dacă o să fie altcineva, acest lucru nu vă pot spune".
Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, La Adevărul Live, în urmă cu două luni, că o sprijină pe Laura Codruţa Kovesi pentru încă un mandat în fruntea DNA, deoarece instituţia pe care o conduce este „un etalon la Bruxelles“. „Normal că o susţin. Şefa DNA e Codruţa Kovesi, care a fost propusă şi susţinută şi de Victor Ponta, şi de domnul Cazanciuc, şi de mine. Normal, o susţin total şi a demonstrat că merită acest lucru, chiar dacă îmi fac prieteni sau nu“, spunea Oprea.
Laura Codruţa Kovesi şi Tiberiu Niţu au fost numiţi în mai 2013, iar mandatele lor expiră după trei ani. Potrivit Legii nr. 303/2004, propunerile ministrului Justiţiei sunt transmise spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii, iar numirea în funcţie se face de Preşedintele României.
În 2012, cei doi au fost propuşi de Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, şi numiţi, prin decret prezidenţial, fostul preşedinte Traian Băsescu.