Pe aceeași temă
Sunt imperios necesare legi eficiente, care sa permita prevenirea actelor de terorism, a declarat joi procurorul general al Romaniei. Tiberiu Nitu a subliniat, in acest sens, ca trebuie sa existe instrumentele care sa dea posibilitatea anticiparii actiunilor teroriste. Declaratia lui Nitu vine in contextul atentatului terorist comis miercuri in Franta, cand 12 oameni au murit intr-un atac armat asupra redactiei publicatiei “Charlie Hebdo”, potrivit Mediafax.
Tiberiu Niţu a spus, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, în contextul atacului din Paris, comis împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo, că legile privind cartele preplătite şi retenţia datelor ar putea constitui, dacă le-am avea, instrumente potrivite pentru a preveni actele de terorism.
"Este foarte important să le putem preveni. Aţi menţinat ce se întâmplă la Paris, uitaţi-vă ce înseamnă să încerci să combaţi. Este groaznic ceea ce se întâmplă. Important este să putem preveni şi, ca să putem preveni, avem nevoie de instrumente potrivite. Astfel de acte normative, care să ne poată permite să anticipăm, să cunoaştem ce fac astfel de oameni, sunt nu extrem de binevenite, sunt imperios necesare", a adăugat Tiberiu Niţu.
Procurorul general al României a mai spus că, pentru a acţiona ferm împotriva teroriştilor şi pentru a putea preveni actele de terorism, nicio măsură nu este disproporţionată.
"Noi am luate toate măsurile, ne-am implicat, alături de alte instituţii, pentru a adopta astfel de legi. Vă rog să observaţi că, pentru a acţiona ferm împotriva teroriştilor şi pentru a putea preveni actele de terorism, nicio măsură nu poate părea ca fiind disproporţionată", a precizat Niţu.
Legea 82/2012, cunoscută drept legea "Big Brother", prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină, timp de şase luni, anumite date ale abonaţilor, care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave. Curtea Constituţională a decis, în 8 iulie 2014, că Legea "Big Brother" este neconstituţională.
Trei suspecti, unul s-ar fi predat politiei
Investigatiile cu privire la atacul terorist comis miercuri asupra redactiei saptamanalului satiric “Charlie Hebdo” avanseaza. Autoritatile franceze si-au concentrat cercetarile asupra a doi suspecti franco-algerieni, originari din orasul Pantin (suburbia a Parisului). Potrivit publicatiei Le Point, cei doi indivizi au 32, respectiv 34 de ani si au revenit din Siria in vara anului trecut. Ulterior, un al treilea suspect a intrat in vizorul autoritatilor. In varsta de 18 ani, Hamyd Mourad s-ar fi predat politiei, potrivit unor surse citate de AFP, transmite sursa citata.
Cel mai tânăr dintre cei trei suspecţi de comiterea atacului sângeros împotriva sediului săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, s-a predat poliţiei, au anunţat surse concordante, citate de AFP.
Acesta s-ar fi predat la comisariatul din Charleville-Mézières (departamentul Ardennes, nordul Frantei) si a fost plasat in arest preventiv.
Hamyd Mourad, suspectat ca i-a ajutat pe cei doi atentatori, s-a predat "in jurul orei 23.00 (00.00, ora Romaniei), dupa ce a vazut ca numele sau circula pe retelele de socializare", a explicat pentru AFP o sursa apropiata anchetei.
Ceilalţi doi suspecţi, doi fraţi de naţionalitate franceză născuţi la Paris, Said Kouachi, în vârstă de 34 de ani, şi Chérif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, sunt în continuare căutaţi de poliţie.
Douăsprezece persoane au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate la sediul parizian al revistei satirice “Charlie Hebdo”. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).
CITESTE SI: