Tiberiu Nițu a ajuns procuror general prin schema ”Hopa Mitică” (VIDEO)

Silvia Simion | 02.02.2016

Tiberiu Nițu a ajuns procuror general în luna mai 2013, ca urmare a unei înțelegeri politice încheiate între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, cel din urmă ocupând la acea vreme și funcția de ministru interimar al Justiției.

Pe aceeași temă

 

Înțelegerea a survenit mai multor tentative a USL de a scăpa de Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi din fruntea Parchetului General și DNA, detaliile putând fi citite aici.

 

În decembrie 2012, Traian Băsescu și Victor Ponta semnaseră ”pactul de coabitare” care a ajuns în posesia liderilor europeni și prin care cei doi se angajaseră la respectarea unor principii şi valori comune, îşi stabiliseră priorităţile în interes naţional, precum şi un cod de conduită. Unul dintre punctele esenţiale viza independenţa justiţiei şi supremaţia legii, statul de drept.

 

Înaintea acestui act, Tiberiu Nițu fusese respins de către CSM la audierile care avuseseră loc în noiembrie 2012, el fiind propus în funcție de fostul ministru al justiției Mona Pivniceru.

 

În luna mai 2013, Tiberiu Nițu a primit aviz pozitiv, schimbarea de optică a CSM fiind punctată de Revista 22.

 

 

Motivarea CSM de respingere a lui Tiberiu Nițu – 22 noiembrie 2012 (fragment)

 

  • Tiberiu Nițu "nu întrunește condițiile și exigențele necesare funcției de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, nu doar din punctul de vedere al lipsei unei viziuni strategice asupra managementului  Ministerului  Public, dar și din  perspectiva structurii de personalitate, respectiv a abilității de a relaționa cu personalul, de a empatiza și de  a  reuși  motivarea și mobilizarea acestuia în  vederea  participării la realizarea obiectivelor Ministerului Public, toate pe fondul unei rezistențe scăzute la stres și al unei disponibilități limitate la efort susținut”.

 

Avizarea pozitivă a CSM pentru Tiberiu Nițu – 8 mai 2013 (fragment)

 

  •     "Din analiza planului de management și din răspunsurile la întrebările adresate de membrii Secției de procurori, având în vedere criteriul de evaluare referitor la cunoștințele specifice funcției pentru care s-a propus de către ministrul Justiției avizarea numirii, Secția de procurori reține că dl. procuror Tiberiu Mihail Nițu a avut o serie de inițiative în modernizarea managementului Ministerului Public, a demonstrat receptivitate la criticile formulate de Secția de procurori cu ocazia interviului din 22 noiembrie 2012 , constantându-se totodată disponibilitatea sa de a colabora cu întreaga echipă propusă de ministrul Justiției pentru conducerea Parchetului de pe lânga ICCJ, DNA și DIICOT".

 

 Dialog Tiberiu Nițu – Oana Schmidt Hăineală - înregistrare video din ședința CSM (în râsetele jurnaliștilor de pe hol)

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22