Timmermans prezinta MCV: Cerem stoparea imediata a Codurilor penale si a revocarii procurorilor sefi

Redactia | 13.11.2018

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans prezintă concluziile rapoartelor privind progresele înregistrate de România și Bulgaria în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV)

Pe aceeași temă

- Frans Timmermans a inceput prezentarea raportului pentru Romania si Bulgaria:

- Vedem astazi care au fost evolutiile pentru ultimele 12 luni. In cazul Bulgariei sunt indicii ca se va putea ridica MCV. E un obiectiv, e ceea ce putem obtine daca Bulgaria va continua.

- In cazul Romaniei vorbim in unele cazuri de pasi inapoi. Acum suntem foarte suparati ca vedem regres, amendamentele la Legile Justitiei, schimbarea sefilor Justitiei. De aceea stabilim 10 recomandari suplimentare.

- Presa sa poata functiona libera, fara presiuni.

- Comisia va evalua in continuare.

- Fac apel la ambele Guverne sa continue, va rog, va rog!, reformele, ca sa putem ridica acest MCV.

- In ultimele 12 luni in cazul Romaniei am vazut foarte putine progrese, aproape deloc, si in anumite chestiuni s-a mers inapoi. Ar fi o tragedie ca pe ultima suta de metri alergatorul sa alerge in directia opusa.

INTREBARI:

Cat de aproape e Romania de declansarea Articolului 7 si Bulgaria de ridicarea MCV?

Nu e nicio discutie legata de Articolul 7.

Dupa 11 ani de MCV pentru ambele tari macar una dintre acestea a facut treaba pe jumatate. E usurata Comsia ca asa stau lucrurile?

De cand urmaresc eu aceste evolutii stiu de unde au plecat aceste doua tari. Putem face o fotografie a situatiei de azi si putem spune ca evolutiile au fost deosebite. Dar mai sunt multe de facut. Statul de drept, combaterea coruptiei, asigurarea independentei sistemului judiciar sunt chestiuni pentru care se lupta continuu toate tarile.

MCV nu a adus nicio imbunatatire in Romania se pare, exista vreun instrument care poate duce la progrese?

Nu sunt de acord cu dvs. Daca cititi rapoartele din ultimii 10 ani puteti vedea ca noi consideram ca s-au relaizat multe in Romania. Insa recent, in ultimii ani, nu doar ca lucrurile au incetinit, dar s-au facut si regrese.

15:33 - E de remarcat faptul ca raportul este prezentat de prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans. De obicei aceste rapoarte erau postate pe siteul Comisiei si eventual prezentate de un purtator de cuvant.

Potrivit Comisiei Europene, cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a permite respectarea orientării formulate de preşedintele Jean-Claude Juncker la începutul mandatul său de a încheia MCV până la sfârşitul mandatului actualei Comisii. Prin urmare, în raportul publicat astăzi sunt formulate opt recomandări suplimentare menite să remedieze situaţia actuală. În acest sens, va fi necesar ca instituţiile-cheie din România să facă dovada unui angajament ferm faţă de independenţa sistemului judiciar şi de lupta împotriva corupţiei, să recunoască rolul indispensabil al acestora drept pietre de temelie şi să redea statului capacitatea de a acţiona, prin pârghiile sale de control şi echilibru, atunci când există riscul unei involuţii.


Principalele solicitări ale Comisiei Europene

1. Legile justiției

  • Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare.

  • Revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).

2. Numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar

  • Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie.

  • Relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție.

  • Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții.

  • Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

3. Codul penal și Codul de procedură penală

  • Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală.

  • Relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.



Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22