Pe aceeași temă
Într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu, fostul ministru al Justiției din cabinetul Dăncilă aflat în directa coordonare a liderului necontestat al PSD, Liviu Dragnea, Tudorel Toader încearcă să explice mutilarea legislației penale prin presiunile exercitate asupra sa pentru a-l face scăpat pe liderul social-democrat.
Întrebat dacă fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost cel care îşi dorea cu adevărat aceste modificări, Toader a spus că i s-a cerut „insistent” să promoveze OUG pentru modificarea Codului Penal. „O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful vârfului”, a dezvăluit Toader, care a este acuzat că a făcut jocurile PSD și ALDE în materie judiciară.
Fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat într-un interviu pentru Ion Cristoiu că toate iniţiativele semnate de el „au fost şi sunt corect constituţionale. Ălea două decizii ale CCR vizând Codurile Penale, Codul de Procedură Penală, care au declarat multe soluţii neconstituționale în controlul apriori, deci înainte de a intra legea în vigoare, deci niciuna din soluţiile acelea nu au plecat de la ministerul Justiţiei. Au plecat din alte centre (centrele de reflecție, după cum denumește Toader grupurile din PSD implicate în încercarea de subordonare a Justiției – n. r.) din astea sau din Comisia specială (Comisia Iordache pentru modificarea Legilor Justiției – n.r.), chiar din Parlament”, a declarat fostul ministru.
„Sechestrat” 4 ore și jumătate
Acesta a adăugat apoi că acestuia precum şi premierului de atunci, Viorica Dăncilă, i s-ar fi cerut „insistent” să promoveze o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Penal.
„Acum cu privire la conţinutul legii, eu aş spune doar aşa. Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori. O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful vârfului. Eram patru din ţara asta, din care era şi doamna prim-ministru şi ni se cerea să promovez OUG pentru modificarea Codului Penal Procedură Penală. Cu ce rămăsese de la CCR, inclusiv propunerile plecate de la ministerul Justiţiei în acord cu deciziile Curţii. Şi eu atunci am stat patru ore jumate. Era o zi în care veneam din străinătate, eram obosit. Dar era un soi de oboseală care te întăreşte. Patru ore am stat, am ascultat şi argumentul meu a fost forte, să spunem. «Care este urgenţa ca să modifici Codul Penal prin OUG, să reduci termenul de prescripţie?» Pentru că eu am fost judecător 10 ani de zile. Am contribuit oarecum la cristalizarea celor 4 criterii după care se măsoară urgenţa unei OUG şi nu era niciuna. Aţi început în Parlament. Aveţi în Parlament procedură accelerată de urgenţă, finalizaţi în Parlament nu la Guvern. Sigur, eu ştiam că în momentul ăla eu mi-am semnat plecare din Guvern, dar ea era inevitabilă. Să vă mai zic ceva, încerc o formulare prudentă. Veneau proiecte din astea, tot felul de sugestii, iniţiative”, a mai declarat Tudorel Toader.
Kovesi mă consulta deseori
Referitor la relația pe care a avut-o cu fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, Toader spune că era bună, cu toate că a insistat ca aceasta să fie înlăturată din funcție în baza „ievalurii” făcute de el, la cererea lui Dragnea.
Întrebat dacă acum ar mai suspenda-o pe Kovesi, când a ajuns atât de mare, Toader a spus: „Unele hotărâri se iau în funcție de dinamica vieții sociale. Vreau să vă spun ceva care nu știe nimeni. Eram judecător, eram ministru, dânsa pe pozițiile pe care era, adeseori ne sunam la telefon, adeseori mă consulta în probleme de practică și interpretare a normelor juridice penale”.
Tudorel Toader a explicat că Parchetul European, instituție la conducerea căreia se află Kovesi, s-a înființat datorită votului lui.
„Eram la primul Consiliu JAI, în martie, 2017, în calitate de ministru al Justiției. Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție, voia să dea drumul Regulamentului de înființare a Procurorului European și nu avea 9 țări care să fie de acord, avea 8. Eu am fost al nouălea, am deblocat situația. La toate reuniunile am fost de acord cu înființarea Parchetului European și cred că este util”, a povestit fostul ministru, potrivit cristoiublog.ro.