Toader amenință că dă OUG dacă nu se adoptă Codurile Penale. Tudose nu e de acord

Dora Vulcan | 19.12.2017

​Comisia condusa de deputatul PSD Florin Iordache dezbate marti, in prezenta ministrului Justitiei, controversatele propuneri de modificare a Codului penal si de procedura penala, formulate sub pretextul transpunerii directievei europene privind prezumtia de nevinovatie.

Pe aceeași temă

Tot marti, in plenul Senatului se da vot final pentru proiectul de modificare a Legii 303 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Dupa dezbaterile pe modificarile la directiva, comisia ar urma sa continue cu legea 304 - organizarea judiciara si apoi cu legea 317 - organizarea CSM, intrucat pe ambele PSD si ALDE vor sa le adopte pana la finalul saptamanii, scrie Hotnews.ro.  Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor Justiţiei şi a Codurilor penale a amânat luni, pentru a doua oară, dezbaterea pe marginea transpunerii Directivei privind prezumţia de nevinovăţie la propunerea preşedintelui comisiei, Florin Iordache. Comisia a aprobat amânarea pentru marţi a transpunerii Directivei privind prezumţia de nevinovăţie, Florin Iordache motivându-şi propunerea prin faptul că la discuţie trebuie să fie prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, scrie site-ul televiziunii Digi 24.ro.  Comisia parlamentară specială ar fi trebuit să dezbată luni modificările propuse la cele două Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces, după ce joia trecută au amânat acest lucru.

 

 

 

 

Live text

 

 

(Hotnews.ro):

 

UPDATE Potrivit unor surse citate de televiziunile de stiri, premierul Mihai Tudose nu ar fi de acord cu adoptarea unei OUG pentru modificarea Codurilor Penale.

 

 11.59 Iordache propune ca in aceasta dupa-amiaza sa lucreze la raportul pe celelalte legi ale justitiei, 304 si 317, de la ora 17. Maine se va intra pe amendamente si propuneri la codul penal si de procedura penala. 

 

11.58 Iordache: "Niciunul din amendamentele care le vom face maine nu le vom face...pana cand ministrul sau secretarul de stat nu are un mandat. Mi se pare ca discutam lucruri importante si nu mi se pare normal sa aruncam doar pe parlament. "

 

11.50 Ministrul Justitiei a plecat din sala, Predoiu in sala ii reproseaza acest lucru: "Cand ii e mai greu iese din sala la declaratii. Nu putem fi partasi la incalcarea drepturilor omului. Nu vrem nici sa restrangem drepturile suspectului sau inculpatului dar nici capacitatea parchetului de a face dreptate."

 

11.44 Ministrul Justitiei ii raspunde: Nu vreau sa raspund cu un continut politic. Raspund cu un continut juridic. Daca modificarile au fost sau nu corecte saua dpatate constitutionale, vorbesc zecile de decizii de constatare a neconstitutionalitatii. Ca raspuns la intrebarea dumneavostra, paote sa rezulte din sumele pe care statul roman le da pe despagubiri.

 

(Daca nu luam masuri) Vom ramane pe locurile fruntase la condamnari la CEDO.

 

11.39: Vorbeste Catalin Radulescu, deputat PSD cunoscut ca "deputatul mitraliera", condamnat definitiv la un an si sase luni de inchisoare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comert. Radulescu a depus o serie intreaga de amendamente la legile justitiei, toate ignorate si considerate respinse de colegii din PSD si ALDE.

 

"Eu nu am crezut niciodata ca procurorii sunt independenti,faptul ca au tot clamaat aceasta independenta a dus si al abuzuri. Trebuie sa ne raportam si la modificarea Constitutiei, pentru ca magistratii sa fie doar judecatori, iar procurorii inalti functionari publici.

 

Va cer sa luati masuri drastice fata de procurorul general al Romaniei, care a considerat ca cei din parlametnul Romaniei sunt infractori de rang inalt. Va cer sa solicitati revocarea procurorului general."

 

 11.26: Marton Arpad (UDMR): "In ultima perioada am constatat ca exista informatii in spatiul public care au doar o tangenta cu adevarul, dar in multe situatii sunt in contradictie cu realitatea. Eu stiu ca exista o formatiune politica foarte abila in a distorsiona.

 

Domnul presedinte al tarii are niste sfetnici care ii furnizeaza idei care nu au legatura cu realitatea. Dumnealui spune ca nu trebuie sa ne grabim.

 

Pana la 1 aprilie 2020 si ulterior, la fiecare trei ani, statele membre transmit comisiei datele privind modul in care au fost exercitate... Pentru a putea face acest lucru trebuie sa avem aceasta legislatie.

 

 

 

11.18 Stelian Ion (USR): Acest proiect al ministerului a fost adoptat tacit de Senat si nu se regaseste pe site-ul Camerei.

 

11.08 Tudorel Toader, raspunzand unor intrebari adresate de deputatul PNL Ioan Cupsa: "Eu am inteles ca astazi am venit pentru discutii de principiu. Eu va pot spune ca pot vorbi mult, nu stiu daca si bine si pot acoperi aceasta sedinta prin intrebarile pe care le-ati formulat dar care contrazic scopul unei dezbateri de principiu".

 

Minsiterul Justitiei nu s-a derobat de initiativa legislativa componenta. Am vorbit despre proiectul legilor justitiei. Atunci aveam proiectul de lege pe care il propuneam pentru parcursul legislativ."

 

 

11.02 In paralel, in plenul Senatului incep dezbaterile pe articole la Legea 303.  

 

10.59 Cei de la Parchetul General si Uniunea Barourilor anunta ca au transmis amendamente.

 

10.55: Horodniceanu: "Mare parte dintre textele care reprezinta amendamentele sunt de natura sa amputeze parti mari din urmarirea penala, din pacate. NOi trebuie sa fim constienti ca infractionalitatea a evoluat, ca suntem astazi supusi unor pericole din perspectiva infractionalitatii transfrontaliere.

 

Din persepctiva tehnica, suntem aici doar intrebati, daca ne intrebati va vom putea explica faptul ca o mare parte din amendamente ar ingreuna urmarirea penala."

 

10.53: Iordache i-a cerut lui Toader ca pana maine sa vina cu propunerile sale de modificare a Codului de procedura penala.

 

10.36 Tudorel Toader:

 

"Ministerul justitiei participa la aceste dezbateri prin secretarul de stat Marian Mot. Indiscutabil, directiva trebuie transpusa. Avem termen aprilie 2018, sunt convins ca Parlamentul o va transpune. Daca nu, cunoasteti foarte bine ca se justifica urgenta adoptarii unei ordonante de urgenta pentru transpunerea unei directive in masura in care parlamentul nu o face.

 

Daca legea, dintr-un motiv sau altul, nu va fi adoptata de Parlament si nu va fi promulgata, publicata in MO incat sa produca efecte juridice, Guvernul e obligat sa emita OUG.

 

Sigur ca noi avem in Constitutie prezumtia de nevinovatie. Avem doua paliere de obligatii - constitutional sa transpunem aceasta garantie constituionala si obligatia ca la nivelul practicii judiciare sa interpretam si sa aplicam corect garantiile prezumtiei de nevinovatie.

 

Sigur ca in Cod trebuie transpusa garantia constitutionala. Nu este suficient de a te bucura de prezumtie, trebuie ca faptuitorul sa fie informat si atunci avem termenul acela din Directiva daca procesul s-a desfasurat fara stiinta lui sa fie informat.

 

Nu este suficient sa ai la nivel de directiva o astfel de obligatie, nu este suficient sa ai la nivel de Constitutie o astfel de garantie, este necesar ca legislatia din care face parte si Codul de procedura penala sa ofere suficiente garantii pentru consacrarea prezumtiei de nevinovatie.

 

In opinia mea, pentru transpunerea Directivei, trebuie ca in noul cod de procedura penala sa renuntam acolo unde este cazul la componenta subiectiva a actului de justitie. Avem in codul de procedura penala, cu privire la probatorii, doua sintagme - uneori procedura penala vorbeste de dubii rezonabile, alteori de suspiciuni rezonabile. Regula juridica este ca trebuie sa foloseasca aceeasi sintagma.

 

Suspiciunea cuiva are alti parametri de evaluare decat suspiciunea altui jurist.

 

Daca dvs veti aprecia ca pentru transpunerea Directivei sa facem unele modificari si la procedura penala, modificari in sensul inlocuirii dubiului rezonabil sau suspiciunii rezonabile cu probe, dovada temeinica a faptei respective (din sala se aude deputatul PSD Catalin Radulescu aprobandu-l pe ministru: "Da!" - n.r.). Sa dam la o parte componenta posibil subiectiva si sa lasam componenta probatorie unde procurorul are deplina independenta. In final, garantia independentei nu sta in a ii lasa libertatea de a aprecia ca are o suspiciune.

 

Sa recunoastem competentele, sa ne recunoastem competentele partajate si fiecare ne facem treaba. Ii lasam pe ceilalti sa isi indeplineasca si competentele lor.

 

Transpunerea directivei este necesara.

 

Voi veni la minister cu o propunere de inlocuire a sintagmei de "suspiciune rezonabila", "dubiu rezonabil" cu "probe temeinice, dincolo de orice dubiu". "

 

 

10.31: Tudorel Toader a ajuns la comisie, insa inauntru sunt putini parlamentari iar Florin Iordache inca nu a ajuns.

 

10.25: Sedinta intarzie sa inceapa, la fel si plenul Senatului.

 

 

 

 Modificări mai mult decât controversate

 

Profitând de transpunerea directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces, PSD, ALDE şi UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal şi la Codul de procedură penală. Unul dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată.

 

„În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale”, se arată într-un amendament depus de PSD şi ALDE la Codul de procedură penală, citat de Digi 24.

 

De asemenea, social-democraţii şi cei de la ALDE propun ca „în cursul procesului penal să fie interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infracțiuni”. 

 

Tot la Codul de procedură penală UDMR a propus ca „înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate”.

 

UDMR a mai propus şi ca „exercitarea dreptului de a nu da nici o declarație pe parcursul procesului penal nu poate fi utilizată împotriva suspectului sau inculpatului într-o etapă ulterioară a procedurii și nu poate fi utilizată la coroborarea faptelor”.

 

PSD şi ALDE au depus un alt amendament la Codul de procedură penală, potrivit căruia „audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore”.

 

Aceste propuneri au fost criticate dur de către Parchetul General, DNA şi DIICOT, care au afirmat că vor avea un „efect devastator” asupra anchetelor penale, pentru că elimină instrumentele legale indispensabile prin care organele de anchetă pot investiga infracţiuni.

 

Câteva sute de magistraţi au protestat, luni, în faţa instituţiilor, faţă de modificarea legilor justiţiei, dar şi faţă de modificarea Codurilor penale.

 

În Capitală, aproximativ 500 de magistraţi au protestat în tăcere, luni seară, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, proteste similare ale magistraţilor având loc şi la Constanţa, Cluj-Napoca, Brăila, Deva, Galați, Iași, Sibiu, Slatina.

 

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a trimis, luni, o scrisoare deschisă preşedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, în care îi cere să acorde timp Consiliului pentru a se consulta cu corpul magistraţilor. Ea precizează că faptul că magistraţii au ajuns să protesteze trebuie să dea de gândit societăţii şi Parlamentului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22