Pe aceeași temă
"Am citit afirmatia potrivit careia pe Legile Justitiei au fost trei decizii ale CCR. E firesc. Curtea se pronunta de fiecare data cand e sesizata. Fiecare lege e criticata si curtea se pronunta de cate ori este sesizata. Curtea a admis in total 22 de solutii legislative din totalul de trei legi cu sute de articole. Multe sunt de necorelare legislativa si nu pe fond.
Am observat ca a exprimat preocupare pentru faptul ca prin Lejile Justitiei au fost consacrate institutii noi. Sigur facea referire la acea sectie speciala pentru magistrati. Aici critica m-a surprins, pentru ca indirect critica decizia CCR care a consacrat constitutionalitatea respectivei solutii legislative", a spus Toader, citat de Ziare.com
Ministrul Justiției spune că lui i se pare că președintele Iohannis vrea să dea indicații judecătorilor CCR, la fel cum proceda predecesorul lui, Traian Băsescu.
"Am văzut din declarația președintelui, ca și președintele anterior (Traian Băsescu - n.red.), că dă indicații judecatorilor constitutionali să nu se grăbească și să analizeze corect sesizarea. De unde ai deduce ca judecatorii se grăbeau. Nu cred ca este necesara aceasta indrumare catre judecatorii CCR", a punctat el.
După ce i s-a comunicat că parlamentarii PSD au spus că vor ține cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneția, Toader a spus că „toți ne raportăm la avizul Comisiei de la Veneția, în fapt, la standardele pe care le consacră Comisia la acel patrimoniu constituțional comun. (...) Depinde cine solicită, pentru ce, depinde în ce faza a procesului legislativ se face, după cum depinde foarte mult și de stadiul adoptării legii. Nu are importanță când ceri, ci când primești”, a răspuns Toader.
Toader a mai adăugat că timpul până când se va primi un răspuns de Comisia de la Veneția pot să treacă ceva luni, poate chiar în toamnă:
"In Ungaria a fost o comisie de experti destul de numeroasa, alte dati cand e o problema mai usor de clarificat comisia poate fi si de trei membri. Cat dureaza? Depinde de complexitatea intrebarii si de momentul in care intrebarea este primita. Urmeaza sesiune acum pe 21-23 iunie. Daca are timp sa primeasca si sa evalueaza, poate sa se pronunte, teoretic, atunci, daca nu, se duce in toamna", a răspuns ministrul Justiției.
Miercuri dimineață, președintele Klaus Iohannis a declarat:
„În mod evident, în forma în care se prezintă acum, pachetul legislativ de modificare a legilor justiției nu corespunde nici exigențelor unui stat de drept și democratic, așa cum Constituția României proclamă emblematic în articolul 1, și nici așteptărilor românilor, care își doresc o justiție independentă, bazată pe lege și neinfluențabilă.
Am decis, ca atare, să trimit întregul pachet legislativ înapoi la Curtea Constituțională și, în paralel, să sesizez Comisia de la Veneția.
De aceea, fac un apel către Curtea Constituțională de a nu se grăbi și a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituțional comun în Europa și care sprijină statele care doresc să pună structurile juridice și instituționale în acord cu standardele și bunele practici internaționale în materie de democrație, preeminență a dreptului și a protecției drepturilor omului, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituțional de urgență.”
Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis o puteți citi aici.
Comentarii 0