Toader confirmat oficial la Justiție. Procurorul general spune că e un profesionist

Dora Vulcan | 22.02.2017

Tudorel Toader, fost judecator la CCR, numele vehiculat pentru ocuparea postului de ministru al Justiției, a fost confirmat oficial miercuri după ședința Comitetului Executiv Național al PSD care a votat cu unanimitate nominalizarea sa. Anunțul a fost făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: Liviu Dragnea și premierul Grindeanu după ședința CEx al PSD:

 

Liviu Dragnea:  Toate propunerile au fost adoptate in unanimitate, nu i s-a cerut lui Tudorel Toader sa se inscrie in partid. (…) Eu pana astazi nu am vorbit cu Tudorel Toader.

Sorin Grindeanu: Discutia cu dl Tudorel Toader a fost cum a fost si cu ceilalti cu care m-am intalnit, legata de ceea ce doresc sa faca la MJ. Lucrurile sunt clare. Am discutat despre ce trebuie sa faca pentru inlaturarea MCV, mi-a explicat, o sa va explice si dvs. De asemenea, despre transpunerea deciziilor CCR si modificarea Codurilor. Am mai discutat despre posibilitatea deciziei pilot a CEDO. Dl ministru vi le va explica dansul. (...) In legatura cu Ministerul Justitiei, am avut foarte multe intalniri, m-am consultat cu foarte multi oameni, cu partidul. Am considerat ca exeperienta pe care dl rector o are, 10 ani la CCR, membru in Comisia de la Venetia, este o personalitate care indeplinea tot ceea ce noi aveam ca si criterii in a alege titular la justitie. Am prezentat concluziile la CEX si in coalitie. A fost votat in unanimitate.

 

 

UPDATE: Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat miercuri, la Iași, întrebat fiind despre posibila nominalizare a lui Tudorel Toader, rectorul Universității "Alexandru Ioan Cuza", pentru funcția de ministru al Justiției, că are "o părere bună" despre acesta ca "profesor profesionist". "Nu este o numire oficială, am o părere bună despre un profesor profesionist. Nu vreau să fac alte declarații dacă domnul Toader nu a fost numit oficial", a spus procurorul general, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

 

 

 

Cine este Tudorel Toader

 

Tudorel Toader a devenit judecator la Curtea Constitutionala in 2006 in timpul guvernarii Tariceanu, fiind propus pentru aceasta functie de grupul PNL. Rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi a fost si este un apropiat al liderului ALDE, dar si al altor lideri PNL. EL a fost avocatul fostului prefect PNL de Iasi, Radu Prisecaru, condamnat la inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie. In 2009, judecatorul a fost fotografiat cand a venit la o petrecere organizata de deputatul PNL Relu Fenechiu.

 

 

In 2012, Toader a fost unul dintre cei trei judecatori care au votat pentru validarea referendumului de demitere a lui Traian Basescu, desi era evident ca nu fusese realizat cvorumul de 50%.

 

 

Recent, Tudorel Toader a facut cateva precizari pentru Radio Romania Iasi cu privire la abuzul in serviciu, subiectul principal al controversatei ordonante de urgenta 13.

 

 

"Abuzul in serviciu, repet, ca infractiune nu a suferit niciun moment de intrerupere, de suspendare. El s-a aplicat si se aplica in continuare", a declarat acesta in interviul citat, in care a oferit mai multe explicatii pe subiect.

 

 

Tudorel Toader a fost unul dintre personajele dosarului "Erata CCR" in care Parchetul General a investigat modul in care judecatorii Curtii Constitutionale au emis in anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu. Tudorel Toader a fost unul dintre cei trei judecatori care au declarat ca nu au fost consultati cu privire la intocmirea acelei erate, sustinand ca, in aceste conditii, referendumul trebuia validat.

 

 

De asemenea, Tudorel Toader a fost unul dintre cei doi judecatori ai CCR care au facut opinie separata in cazul deciziei prin care Curtea a admis anul trecut exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului", scrie ziare.com.

 

 

Tudorel Toader si Maya Simona Teodoriu au apreciat atunci ca exceptia de neconstitutionalitate ar fi trebuit respinsa ca inadmisibila, deoarece "nu avea legatura cu solutionarea cauzei" respective si era legata de "interpretarea si aplicarea legii, aspecte ce intra in competenta instantelor de judecata".

 

 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni, la Sinteza zilei, că a avut discuţii cu mai multe persoane politice şi apolitice, printre care Dana Gârbovan, preşedintele UNJR, cu privire la nominalizarea unui candidat pentru portofoliul Justiţiei, urmând ca dialogul pe această temă să continue şi marţi, pentru ca miercuri să prezinte varianta sa de ministru.

 

 

 "Am avut discuţii şi înainte de a merge la Bruxelles, am avut şi astăzi (luni - n.r.) cu oameni, fie că sunt eligibili în a ocupa această funcţie, fie că sunt foarte buni profesionişti în acest domeniu. Şi m-a interesat, dincolo de persoană, dar şi asta e foarte importantă, să văd cum văd aceşti specialişti, politici, lucrurile legate de justiţie. Să ştiţi că am văzut foarte mult profesionalism în aceste zile. Noi, până miercuri, avem şi coaliţia, şi Comitet Executiv Naţional la PSD, o să venim cu o propunere. (...) O să mai văd şi mâine, o să mă consult şi cu colegii mei şi o să vin şi cu această propunere", a declarat Sorin Grindeanu, la Antena 3.

 

Numai că Dana Gârbovan a refuzat, între timp, oferta lui Grindeanu în favoarea carierei în magistratură. 

 

 

În anul 2006, prof. dr. Tudorel Toader a fost numit de către grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților judecător la CCR.

 

 

În declaraţia sa de avere, depusă anul trecut, Tudorel Toader deţine numeroase terenuri agricole şi forestiere în judeţul Vrancea. Cea mai mare suprafaţă este de 2,3 hectare de teren şi a fost cumpărată în 2005. Rectorul mai multe apartamente şi case în Iaşi şi Vrancea. Totodată, acesta are contractate credite de peste 80.000 de euro scadente în 2023. Veniturile declarate la mijlocul lui 2016 ajung la peste 266.500 lei anual, ca profesor la Facultatea de Drept şi peste 207.000 lei anula ca judecător al Curţii Constituţionale. Soţia lui Tudorel Toader este cadru didactic la Universitatea de Medicină „Gr. T. Popa“ şi medic primar la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi.

 

 

Tudorel Toader s-a născut la data de 25 martie 1960 în com. Vulturu (județul Vrancea). A urmat între anii 1982-1986 cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității "Al.I. Cuza" Iași, pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După absolvirea Facultății, a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Locală Panciu, jud. Vrancea (1986-1990).

 

 

 

În anul 1990, a fost angajat ca asistent universitar la Facultatea de Drept a Universității "Al.I. Cuza" Iași. De asemenea, în anul 1991 a promovat examenul de avocat în cadrul Baroului Iași. 

 

 

 

A fost învestit în această funcție la 6 octombrie 2006. În perioada în care a fost judecător la CCR, demisionând din Barou. La data de 13 iulie 2007 a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani, care a expirat în 2016.

 

CV_ul lui Tudorel Toader, AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22