Toader da ochii cu Klemm: Poate propun ca proc. general sa fie numit de Senat, ca in SUA

Iulia Mincu | 05.09.2017

Inaintea intilnirii pe care o va avea marti cu ambasadorul SUA la Bucuresti, ministrul justitiei, Tudorel Toader, s-a prezentat la Antena 3 de unde a lansat atacuri dure la adresa procurorului general si a incercat sa-si justifice proiectul care modifica legile justitiei.

Pe aceeași temă

 

Toader a spus la A3 ca Poate ca este ingrijorat (Hans Klemm - n.red.) ca in proiectul de modificare a legilor justitiei nu am propus cel mai democratic sistem, care este cel american si care prevede ca procurorul general e numit de Senat. Ma gandesc si eu sa propun ca procurorul general sa fie numit de Senat.”

 

Intalnirea a fost ceruta de ambasadorul SUA si va avea loc la Ministerul Justitiei.

 

Hans Klemm a criticat in urma cu cateva zile schimbarile anuntate de Tudorel Toader. "Statul are nevoie de un stat judiciar independent si puternic", a fost reactia ambasadorului american la propunerile de modificare a legilor justitiei.


"Statele Unite au luat cunostinta de propunerile Ministerului Justitiei din 23 august cu ingrijorare pentru independenta sistemului judiciar", arata martea trecuta Ambasada SUA la Bucuresti, intr-un comunicat, ca reactie la propunerile de modificare a legilor justitiei prezentate de ministrul Tudorel Toader.

"Indemnam toti actorii executivi, legislativi si judiciari din Romania sa colaboreze pentru a continua lupta tarii impotriva coruptiei si pentru a asigura credibilitatea institutiilor sale", a mai aratat ambasada.

 

In emisiunea  de la Antena 3, Tudorel Toader a spus ca se asteapta ca ambasadorul sa-si motiveze ingrijorarea  privind numirea  procurorilor sefi.

 

"In concret ar fi a treia oara cand ma vad cu ambasadorul SUA. La initiativa dansului, nu la initiativa mea. Mi-a oferit mai multe variante de intrevedere. El si-a exprimat ingrijorarea, dar eu asa am spus ca as fi vrut si motivarea acestei ingrijorari. Mai e putin si o sa aflu si probabil o sa intreb. Poate este ingrijorat ca in proiectul de modificare a legilor justiei nu am propus modelul american, unde procurorul general este propus de catre Senat, sa avem o echivalenta a procedurilor si sa tindem spre acelasi standard de democratie", a declarat, ironic, Tudorel Toader.

 


Ministrul Tudorel Toader a  mai spus in emisiunea moderata de Mihai Gidea ca un ambasador poate afirma orice, insa Parlamentul trebuie sa legifereze tinand cont de specificul national.



"Si noi avem partea noastra de culpabilitate. Intr-un final, un ambasador isi exprima o dorinta, dar noi trebuie sa legiferam tinand cont de specifiicul national si tinand cont de standardele democratice, menajand toate bunele relatiile cu statele partenere cu care avem pozitii privilegiate, tinand seama de Constitutie, acelea sunt reperele dupa care trebuie sa legiferam.



Cu referire la aceasta procedura de numire a procurorilor de rang inalt. Va dau exemple in care numirea o face parlamentul. Nu dau exemplul Albaniei sau Croatiei, ci o sa dau exemplul Angliei, unde procurorul general este numit de Parlament si, in ultima instanta, SUA", a mai aratat Toader.

 

CITESTE SI  Mai rau ca OUG 13. Servantul lui Dragnea infige cutitul in inima Justitiei

 

 

Modificarile lui Tudorel Toader



Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, in 23 august, proiectul de lege privind legile justitiei, el anuntand modificari semnificative care vizeaza statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum. CSM poate  insa refuza o singura data, motivat, propunerea venita de minsitru. Seful Inaltei Curti  va fi numit in continuare la propunerea presedintelui. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati.

O alta modificare vizeaza infiintarea unei a treia directii in cadrul Parchetului General, pe langa DNA si DIICOT, care va face urmarirea penala in cazul magistratilor suspectati de comiterea unor infractiuni.

Totodata, solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificarilor anuntate. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.

Potrivit acelorasi propuneri, Inspectia judiciara a CSM va trece in  subordinea ministrului justitiei, care va numi sefii  institutiei si va avea dreptul sa ceara refacerea  unor  rapoarte de control daca nu-i convin.

De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. De asemenea, o alta propunere este ca la Institutul National al Magistraturii (INM) sa se prezinte la examen doar candidatii care au varsta de peste 30 de ani si 5 ani experienta in domeniul juridic.

Propunerile de modificare a legilor justitiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM si a DIICOT, dar si din partea presedintelui Klaus Iohannis, care considera ca ele reprezinta "un atac asupra statului de drept" si asupra luptei anticoruptie, iar daca vor fi adoptate vor "anula" eforturile Romaniei din ultimii 10 ani.

  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22