Toader, deranjat de criticile Departamentului de Stat: Se exprimă cât şi cum i se permite

E.b. | 28.11.2017

Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a avut prima reactie la comunicatul dat publicitatii luni de Departamentul de Stat al SUA, in care se cere Parlamentului renuntarea la modificarea legilor justitiei, procedura aflata in desfasurare in Parlament.

Pe aceeași temă

  

”Departamentul de Stat al SUA se exprimă cât şi cum i se permite”, este reacţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, la criticile Departamentului de stat al SUA, care a cerut respingerea propunerilor legislative ce afectează statul de drept şi lupta anticorupţie.

 

El a susţinut că în comunicatul Departamentului de Stat se vorbeşte despre proiectul de lege aflat în dezbaterea Comisiei parlamentare speciale şi asumat ca iniţiativă parlamentară.

 

În primul rând, cu privire la comunicatul Departamentului de Stat. Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și eu comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. Prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar putea submina lupta împotriva corupției, ar putea slăbi independența judiciară a României. Aici, evident, comunicatul se referă la întreaga legislație. (...) Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze, pentru că asta este misiunea, competența exclusivă pe care o are de la Constituție.

 

A doua ipoteză a comunicatului de presă, de data aceasta, în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta împotriva corupției.

 

Prin urmare, în lectura pe care am dat-o eu comunicatului, prima parte se referă la tot pachetul de legi, partea finală se referă la anumite propuneri legislative pe care comisia specială le are în considerare și sigur că procedura de legiferare probabil și sper că va fi de natură să conducă la adoptarea unor reglementări echitabile, constituționale, reglementări care să reglementeze deciziile CCR, să mențină standardele europene, să nu afecteze statul de drept și independența justiției”, a spus Tudorel Toader.

 

******************

 

Departamentul de Stat al SUA îşi exprima ieri îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

 

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România  - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

 

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

 

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

 

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având "îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22