Pe aceeași temă
"Fiecare are niste limite de competenta pe care trebuie sa si le exercite in baza unui principiu general care se numeste loialitate fata de valorile Constitutiei", a spus Tudorel Toader, confoem HotNews.
Tudorel Toader a subliniat, din nou, ca sustine forma initiala a proiectului de lege, trimis de MJ in Parlament - fara prag pentru abuzul in serviciu si fara gratierea faptelor de coruptie.
Plenul Senatului a votat luni retrimtierea la Comisia Juridica a proiectului legii gratierii, in aceeasi zi in care aceasta comisia a dat un raport amplu cu multe amendamente admise.
Comisia juridica, termen o saptamana pentru un nou raport pe acest proiec
Retrimiterea a fost ceruta de PSD si ALDE, dupa ce atat Liviu Dragnea, cat si Calin Popescu-Tariceanu au afirmat ca prefera forma initiala a proiectului, cea a Guvernului, desi la Comisia juridica au avut loc mai multe sedinte in care s-a discutat fiecare articol din acest proiect, inclusiv cu reprezentanti ai institutiilor judiciare.
Proiectul are termen de adoptare tacita in Senat, prima camera sesizata, data de 23 mai. Pe de alta parte, comisia juridica a primit termen o saptamana pentru un nou raport pe acest proiect.
Acest lucru inseamna ca toate dezbaterile care s-au desfasurat pe parcursul mai multor sedinte ale comisiei, la care au participat si reprezentanti ai Ministerului Justitiei, CSM, Asociatia Magistratilor, Parchetul General, Uniunea Nationala a Barourilor, vor deveni nule.
Intr-o simulare mai veche facuta de ANP, in forma propusa de Guvern ar iesi din penitenciare 1190 de detinuti. Dintre acestia, 1.145 ar fi persoane condamnate la pedeapsa inchisorii si/sau sanctionati cu o masura educativa privativa de libertate, iar 45 ar intra sub incidenta prevederii potrivit careia femeilor insarcinate si unicilor intretinatori de familie care au in grija minori de pana in 14 ani le-ar fi gratiata jumatate din pedeapsa.